Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Σε επίπεδο παροξυσμού και υστερίας η ρητορική της Τουρκίας

«Το να επικαλείται η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο είναι αυταπόδεικτο στο πόσο αδιέξοδη είναι η πολιτική της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι είπε για την μελέτη Λύτρα για τους θανάτους από Covid εκτός ΜΕΘ.

Οικονόμου: Σε επίπεδο παροξυσμού και υστερίας η ρητορική της Τουρκίας

Τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Παρακολουθούμε συνεχώς τη ρητορική παροξυσμού της Τουρκίας, που φτάνει σε επίπεδο υστερίας και έχει στόχο να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να αλλάξουμε τη στρατηγική μας. Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει. Το να επικαλείται η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο είναι αυταπόδεικτο στο πόσο αδιέξοδη είναι η πολιτική της. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «ενημερώνει τους εταίρους για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τα προβλήματα που δημιουργεί. Θα υπάρξουν δηλώσεις αποδοκιμασίας προς την απαράδεκτη, αποσταθεροποιητική πολιτική της Τουρκίας». Όσον αφορά το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Πάντα ο πρωθυπουργός αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία του στο εξωτερικό».

Τόνισε δε πως «ένα ενδεχόμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (για τις τουρκικές προκλήσεις) θα σήμαινε περαιτέρω δραματοποίηση που αυτή τη ώρα θεωρούμε ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως και των άλλων προτάσεων που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Βλέπουμε ότι γύρω από προτάσεις αυτές σχηματίζεται μια συνεχώς διευρυνόμενη πλειοψηφία», είπε.

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vera Jourova, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «δεν έχω διαπιστώσει ότι οι θεσμοί αντιλαμβάνονται τη χώρα προβληματική ως προς το κράτος δικαίου. Έχουμε αρμονική συνεργασία με τους θεσμούς για όλα τα ζητήματα».

Επανέλαβε ότι η εξεταστική επιτροπή και η δικαιοσύνη διερευνούν οτιδήποτε σχετίζεται με κακόβουλα λογισμικά, καθώς και ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτού του είδους κακόβουλα λογισμικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδοκίμασε την κριτική του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, για την πολιτική που ασκείται στο θέμα των πανεπιστημίων και της ασφάλειας: «Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και η εύκολη κριτική σε όσους έχουν την ευθύνη στο πεδίο, δεν είναι συμπεριφορά που ταιριάζει σε βουλευτές της παράταξής μας. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει σχέδιο και βούληση και πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων και στην ασφάλεια. Έχουμε κερδίσει σημαντικές ιδεολογικές μάχες και πετύχαμε σημαντικά πράγματα, όπως η κατάργηση του ασύλου και η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι άδικο να ασκείται κριτική και να μηδενίζεται μια σημαντική προσπάθεια».

Όσον αφορά την επικαιροποιημένη μελέτη του Καθηγητή Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Κάθε μελέτη είναι ένα εργαλείο που αξιοποιείται ανάλογα, δεν είμαι ο κατάλληλος να σχολιάσω την εγκυρότητα των στοιχείων. Πάντως βλέπω επιστήμονες να αμφισβητούν έντονα τα αποτελέσματα της μελέτης… Η κυβέρνηση διπλασίασε τις ΜΕΘ, εξασφάλισε μονάδες και γιατρούς και από τον ιδιωτικό τομέα, έκανε ό,τι μπορούσε για να εμβολιαστεί όσο περισσότερος πληθυσμός προκειμένου να μην χρειάζεται να νοσηλευθούν στις ΜΕΘ». Έκανε δε γνωστό ότι ο καθηγητής Σωτήρη Τσιόδρας «έχει το ρόλο που είχε πάντοτε» (σύμβουλος του πρωθυπουργού) και εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «δεν συνυπογράφει την μελέτη του κ. Λύτρα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v