Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: «Ναι» σε συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν αν το ζητήσει η Αγκυρα

«Αν ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει δυναμιτίσει το κλίμα, επιδιώξει συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα την αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οικονόμου: «Ναι» σε συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν αν το ζητήσει η Αγκυρα

Ανοιχτή είναι η κυβέρνηση σε ενδεχόμενο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα, εφόσον το επιδιώξει η τουρκική πλευρά. Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αν ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει δυναμιτίσει το κλίμα, επιδιώξει συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα την αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά», τόνισε χαρακτηριστικά. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις των Ερντογάν και Ακάρ, καθώς και τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πράγα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός πάντα ενημερώνει με υπευθυνότητα τους εταίρους για ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, που τελευταία έχει αποκτήσει εξωφρενικά χαρακτηριστικά. Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση», σημείωσε. Χαρακτήρισε δε «αυτονόητο οι σύμμαχοί μας και οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη να στέκονται απέναντι σε οποιαδήποτε διάσταση πρόκλησης στη γειτονιά μας».

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Τσεχία, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, θα συζητηθεί και το ενεργειακό, με τον πρωθυπουργό να αφιερώνει πολύ χρόνο στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών της Ε.Ε. Έκανε δε λόγο για «ορόσημο της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα».

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «πρέπει να υπάρχει για να προάγει τα δικαιώματα των κρατών-μελών της Ευρώπης. Είναι επιτακτική ανάγκη από την πλευρά της Ε.Ε. να δώσει άμεσες απαντήσεις στο πρόβλημα, όπως συνέβη στην πανδημία.

Όσον αφορά την εκτίμηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔEΗ για δελτίο στο ρεύμα τον χειμώνα, υπογράμμισε: «Δεν βρισκόμαστε εκεί, έχουμε κάνει τα πάντα για να μην υπάρχουν διακοπές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» και υπενθύμισε την πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη γαλλική Total για την επάρκεια αερίου. «Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα», είπε.

Πηγές ΥΠΕΞ: Δεν θα επιτραπεί μια ακόμη εστία έντασης στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία παρακολουθείται στενά.

Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενό της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε σχετική ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v