Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενταση στο Ειδικό Δικαστήριο: Κατάθεση Λοβέρδου, οι διάλογοι με Παπαγγελόπουλο

Άναψαν τα αίματα. Ο διάλογος Παπαγγελόπουλου-Λοβέρδου, η αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ σε δόλο της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, οι βολές Εύης Χριστοφιλοπούλου κατά Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ενταση στο Ειδικό Δικαστήριο: Κατάθεση Λοβέρδου, οι διάλογοι με Παπαγγελόπουλο

Ένταση στο Ειδικό Δικαστήριο, με αφορμή την κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου. Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και οι απαντήσεις του μάρτυρα ανέβασαν τους τόνους.

Η κατάθεσή του πρώην υπουργού ολοκληρώθηκε, κατά την 5η ημέρα της δίκης, και η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση της πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Οι επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο ανέβασαν την ένταση ακόμη και μεταξύ των συνηγόρων του πρώην υπουργού και της Ελένης Τουλουπάκη. Αφορμή ήταν η αναφορά του κ. Λοβέρδου σε δόλο της κ. Τουλουπάκη να μην αποστείλει στη Βουλή αμελλητί τον φάκελο για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015. Μετά δε και τη φράση του μάρτυρα πως με τις ερωτήσεις αυτές ενοχοποιείται η Ελένη Τουλουπάκη, τα αίματα άναψαν μεταξύ των συνηγόρων και η ηρεμία επανήλθε χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Όσον αφορά τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε πως στη Βουλή μπορεί να πει ότι είναι πίσω απ' όλα, όμως «εδώ είναι Ειδικό Δικαστήριο κι όχι Βουλή και δεν μπορεί να το πει». Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που συνυπέγραψε τις επίμαχες αναφορές του ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε πως δεν είναι σε θέση να μιλήσει για δόλο της κ. Τουλουπάκη.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε τον λόγο για να κάνει ερωτήσεις στον κ. Λοβέρδο.

Παπαγγελόπουλος: Έχετε υποβάλει έξι μηνύσεις στο πλαίσιο της Novartis; Εναντίον μου έχετε υποβάλει μήνυση;

Λοβέρδος: Μου είναι δυσάρεστο να τον κοιτώ. Έχω απαντήσει σε όλα. Όχι, δεν έχω υποβάλει μήνυση εναντίον σας.

Παπαγγελόπουλος: Αναφέρεται έστω σε μια γραμμή το όνομά μου;

Λοβερδος: Όχι. Ο υπουργός (σ.σ.: Παπαγγελόπουλος) τότε καθοδηγούσε τις έρευνες. Εγώ αυτά τα απέφυγα… Στη Βουλή μπορώ να πω τις υπόνοιές μου, αλλά εδώ δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο.

Παπαγγελόπουλος: Το μένος του μάρτυρα…

Πρόεδρος: Δεν υπάρχει μένος.

Παράλληλα, ερωτήσεις δέχτηκε ο κ. Λοβερδος και από την εισαγγελέα της έδρας Όλγα Σμυρλή. «Είπατε ότι δεν έχετε στοιχεία για τον Παπαγγελόπουλο. Σε προηγούμενες θέσεις σας και στην ανακρίτρια τον λέτε "αρχηγό συμμορίας" και κάτι τέτοια. Τι άλλαξε;» ρώτησε η εισαγγελέας.

«Το βούλευμα!» απάντησε σε έντονο τόνο ο κ. Λοβέρδος, εξηγώντας ότι οι δικές του θέσεις είναι γνωστές, αλλά έχει εκδοθεί ένα βούλευμα που απαλλάσσει τον κ. Παπαγγελόπουλο από τις κατηγορίες για τη Novartis.

Στη συνέχεια η κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία είχε υπογράψει μαζί με τον κ. Λοβέρδο τις αναφορές κατά του κ. Κουρουμπλή, ανέφερε ότι με τις αναφορές που είχαν κατατεθεί στην εισαγγελία Διαφθοράς κατά το επίμαχο διάστημα καταγγέλθηκε η μη τιμολόγηση των φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, κάτι που επέφερε ζημιά τόσο στο Δημόσιο όσο και στους ασφαλισμένους.

Παράλληλα, σε ερώτηση της πρόεδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου, εάν ο κ. Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το Δημόσιο, η κ. Χριστοφιλοπούλου απάντησε ότι «εκ του νόμου σας λέω τι έπρεπε να κάνει, δεν προέβη ως όφειλε να πράξει».

Πρόεδρος: Ο κ. Κουρουμπλής είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες;

Χριστοφιλοπούλου: Γνώριζε πολύ καλά ο κ. Κουρουμπλής ότι θα ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πρόεδρος: Η κ. Τουλουπάκη είχε σκοπό να βλάψει ή να ωφελήσει κάποιον;

Χριστοφιλοπούλου: Τόσο η Ελένη Ράικου όσο και η Ελένη Τουλουπάκη είχαν τα στοιχεία για να στείλουν το φάκελο στη Βουλή. Το γιατί δεν έγινε και ποιος έχει ευθύνη, η κρίση είναι δική σας. Έπρεπε να έρθει αμελλητί με βάση το νόμο.

Η μάρτυς αναφερόμενη σε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Κουρουμπλή σημείωσε «ότι δεν έκανε το φόνο, για να το πω απλά, αλλά έγινε απόπειρα» και προσέθεσε ότι «έκανε δώρο στις φαρμακευτικές εταιρείες».

Σε ερώτηση του μέλους του Ειδικού Δικαστηρίου Παναγιώτη Τσούκα εάν ήθελε ο κ. Κουρουπλής να βοηθήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες, δηλαδή τους έκανε ένα δώρο, όπως λέχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, η μάρτυς απάντησε ότι «de facto τις βοήθησε, τώρα τι υπήρχε στο μυαλό του υπουργού δεν γνωρίζω».

Σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ελένης Φραγκάκη, εάν η κ. Τουλουπάκη είχε σκοπιμότητα να μη στείλει την υπόθεση στη Βουλή, η μάρτυς απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει τα κίνητρά της - το μόνο που ξέρει είναι ότι επήλθε παραγραφή.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια μικρής διακοπής της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξε έντονο επεισόδιο στον διάδρομο του Αρείου Πάγου, μεταξύ του Ιπποκράτη Μυλωνά (εκ των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου) και του Γιάννη Μαντζουράνη (εκ των συνηγόρων της κ. Τουλουπάκη).

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v