Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Σενάριο για «κεκλεισμένων των θυρών» Ολομέλεια στις υποκλοπές

Αντιπολίτευση: «Ο σχεδιασμός δείχνει βαθύ σκοτάδι ακόμα και στη συζήτηση για το αποτέλεσμα της Εξεταστικής Επιτροπής». Κυβέρνηση: Υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας. ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωτοφανής μεθόδευση». ΚΚΕ: Εμείς θα δώσουμε στη δημοσιότητα το πόρισμά μας.

Βουλή: Σενάριο για «κεκλεισμένων των θυρών» Ολομέλεια στις υποκλοπές

Το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν «απόρρητα» τα πορίσματα των κομμάτων για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις/παγιδεύσεις εξετάζει η κυβερνητική πλειοψηφία. Στον σχεδιασμό μάλιστα εντάσσεται και το ενδεχόμενο να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια της Βουλής που θα συζητήσει το πόρισμα της ΝΔ, το οποίο, ως πόρισμα της πλειοψηφίας, θα τεθεί στο Σώμα προς έγκριση.

Μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται από την αντιπολίτευση «πρωτοφανής» στα μεταπολιτευτικά χρόνια, καθώς ποτέ δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο μετά τις δεκάδες Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό λέγοντας ότι «υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που διέπει τον τρόπο συζητήσεων που αφορούν τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και αυτό ακολουθείται και σ' αυτή την περίπτωση». Κυβερνητικές πηγές, δε, παραπέμπουν στο άρθρο 57 του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο: «Η Ολομέλεια της Βουλής και το Τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής μπορούν να αποφασίσουν να συνέλθουν σε μυστική συνεδρίαση ύστερα από αίτηση της Κυβέρνησης ή πρόταση που υπογράφεται από δεκαπέντε τουλάχιστον βουλευτές».

Το εν λόγω άρθρο δεν εφαρμόσθηκε ποτέ για τα πορίσματα Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών.

Στελέχη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «ολοκλήρωση της κυβερνητικής προσπάθειας να παραμείνει στο βαθύ σκοτάδι ακόμα και η ελλιπής διερεύνηση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την Εξεταστική Επιτροπή». Δεδομένου, όπως επισημαίνουν, ότι η ΝΔ απέρριψε όλα τα αιτήματα κλήτευσης πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στις υποθέσεις (όπως ο παραιτηθείς Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης) και εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπορεύονται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωτοφανής μεταπολιτευτικά μεθόδευση φίμωσης των βουλευτών»

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για μυστική συνεδρίαση της Ολομέλειας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ακραία και πρωτοφανή μεθόδευση φίμωσης των Ελλήνων βουλευτών, που δεν έχει τολμήσει κανείς στην Μεταπολίτευση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρει, «ακόμα και για σοβαρά εθνικά θέματα, όπως στην κρίση των Ιμίων, δεν είχε γίνει μυστική συνεδρίαση της Βουλής. Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται τώρα να την επιβάλλει για να κρύψει την αλήθεια και τις ευθύνες του καθεστώτος του για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Με κάθε κίνηση συγκάλυψης ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την ενοχή του για το σκάνδαλο. Απόρρητη Δημοκρατία δεν υπάρχει, υπάρχουν θεσμοί και Σύνταγμα, όσο και αν τα κουρελιάζει το καθεστώς του.

Να είναι σίγουρος λοιπόν ότι τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όσους μάρτυρες και αν κρύψει, όσα απόρρητα και αν επικαλεστεί, όσες μεθοδεύσεις και αν επιχειρήσει, δεν θα κρυφτούν οι ευθύνες των εμπλεκομένων, πολιτικές και πολύ πιθανόν και ποινικές. Θα διερευνηθούν και από την παρούσα Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και από την επόμενη με προανακριτική Επιτροπή και με πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όσο για το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού των πορισμάτων των κομμάτων ως «απόρρητα» για να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, είναι αυτονόητο πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πρόκειται να συναινέσει στο κρυφτό του κ. Μητσοτάκη».

ΚΚΕ: Στη δημοσιότητα το πόρισμά μας

To KKΕ αντέδρασε ήδη, κάνοντας σαφές ότι θα δώσει κανονικά στη δημοσιότητα το δικό του πόρισμα. «Καταγγέλλουμε τη σχεδιαζόμενη μεθόδευση της κυβέρνησης για να μη δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων που θα υποβληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος (και μέλος της Εξεταστικής) Νίκος Καραθανασόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η επιλογή εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο της απαράδεκτης λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής για το κουκούλωμα και τον αποπροσανατολισμό με πρόσχημα το λεγόμενο απόρρητο. Το ΚΚΕ δεν θα ακολουθήσει αυτή τη μεθόδευση και θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του, γιατί η υπόθεση είναι σοβαρή, αφορά τις ελευθερίες του λαού και δεν πρέπει να μείνει στο σκοτάδι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v