Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρέας Ξανθός: Πολιτικός αντιπερισμασμός η δίκη Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη

Στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών κατέθεσε ο πρώην αν. υπουργός Υγείας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι από τις μη ανατιμολογήσεις δεν έχει επέλθει ζημία του Δημοσίου.

Ανδρέας Ξανθός: Πολιτικός αντιπερισμασμός η δίκη Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής Ανδρεας Ξανθός αναφέρθηκε κατά την σημερινή κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, στη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τις αλλαγές που είχαν γίνει στη νομοθεσία τις τιμολογήσεις των φαρμάκων από το 2015 έως και σήμερα, ενώ επισήμανε ότι δεν σημειώθηκε το Δημόσιο από τη μη ανατιμολόγηση των φαρμάκων κατά την επίμαχη περίοδο.

Ειδικότερα, στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών όπου δικάζεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι από τις μη ανατιμολογήσεις δεν έχει επέλθει ζημία του Δημοσίου. Ακόμα, τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ότι αρμόδιος και υπεύθυνος για τις τιμολογήσεις των φαρμάκων το επίμαχο διάστημα ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Και διευκρίνισε ότι ο υπουργός Υγείας δεν συμμετέχει στη διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων, καθώς για αυτό υπήρχαν ειδικές επιτροπές και ο υπουργός ουσιαστικά θέτει μόνο την υπογραφή του.

Σε ερώτηση της πρόεδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου εάν η κυρία Τουλουπάκη είχε σχέση με τον κ. Κουρουμπλή, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει και προσέθεσε ότι κατά την εκτίμησή του δεν μπορούσε να έχει.

Σε άλλη ερώτηση της προέδρου εάν ο κ. Κουρουμπλής μεσολάβησε στην κ. Τουλουπάκη, η απάντηση του μάρτυρα ήταν «όχι», ενώ σε 3η ερώτηση της κυρίας Ηλιοπούλου, εάν η κυρία Τουλουπάκη ήθελε να βλάψει ή να ωφελήσει κάποιον ή τις φαρμακευτικές εταιρείες, η απάντηση ήταν και πάλι «όχι».

Αρνητική ήταν η απάντηση του κ. Ξανθού και στην ερώτηση της προέδρου εάν ο κ. Κουρουμπλής με τη μη ανατιμολόγηση των φαρμάκων είχε σκοπό να βλάψει το Δημόσιο ή τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Διευκρίνισε ο κ. Ξανθός ότι από την πλευρά του κ. Κουρουμπλή, η μη ανατιμολόγηση των φαρμάκων κατά το επίμαχο διάστημα ήταν μια τυπική παράλειψη χωρίς να έχει βλαπτικές επιπτώσεις. Διευκρίνισε, παράλληλα, ο κ. Ξανθός ότι το πλαίσιο εκείνης της εποχής δεν επέτρεψε τις ανατιμολογήσεις, χωρίς αυτό να επιβαρύνει το Δημόσιο.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ο κ. Ξανθός ότι είναι προφανές ότι η υπόθεση που απασχολεί το δικαστήριο αποτελεί πολιτικό αντιπερισπασμό, καθώς η υπόθεση αυτή έχει κλίσει από το έτος 2018 από τη Βουλή, μετά από εκτενή συζήτηση, καθώς υπήρξε πρόταση για εξεταστική επιτροπή και τόνισε ότι «είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη μου οι δύο κατηγορούμενοι να βρίσκονται στη θέση αυτή, είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v