Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ειδικό δικαστήριο: Καυτοί διάλογοι Ράικου-Παπαγγελόπουλου

Ένταση κατά την κατάθεση της εισαγγελέως εφετών και τα υπονοούμενα για τη... γραβάτα. Αντιπαράθεση με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό, αλληλοκατηγορίες και απρόοπτα.

Ειδικό δικαστήριο: Καυτοί διάλογοι Ράικου-Παπαγγελόπουλου

Σωρεία ερωτήσεων από την υπεράσπιση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δέχθηκε κατά την κατάθεσή της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας εφετών Ελένη Ράικου.

Η εισαγγελέας απάντησε αρχικά σε ερωτήσεις της προέδρου του Δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου σχετικά με τον διάλογο που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όταν εκείνος, όπως υποστηρίζει η μάρτυρας, την πίεσε να αποστείλει στη Βουλή τον φάκελο Novartis για πολιτικά πρόσωπα.

Πρόεδρος: Εξηγήστε μας. Με ποια νοητική διαδικασία η φράση που σας είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, «εχεις και παραέχεις», ερμηνεύθηκε ως προτροπή για κατασκευή στοιχείων;

Ελένη Ράικου: Πουθενά δεν είπα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία. Απλά εξέλαβα από τη συζήτησή μας ότι αυτό εννοούσε. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε και αυτή θα σχημάτιζε ένας μέσος εισαγγελέας.

Μανόλης Ροδουσάκης (συνήγορος Παπαγγελόπουλου): Γιατί συνιστά πράξη συγκάλυψης η απαίτηση Παπαγγελόπουλου για αποστολή της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή;

Eλένη Ράικου: Τι να στείλω, άδεια δικογραφία; Αφού δεν είχα στοιχεία για πολιτικούς.

Πρόεδρος: Μας λέτε ότι η τότε κυβέρνηση ήταν υποστηρικτική στο έργο σας. «Μόνον αυτός είχε το χαβά του».

Ελένη Ράικου: Σας το είπα. Είχε δική του ατζέντα ο Παπαγγελόπουλος. Εκείνο που ήθελε ήταν να πάει ο φάκελος στη Βουλή «εδώ και τώρα».

Ιπποκράτης Μυλωνάς (συνήγορος Παπαγγελόπουλου): Πέραν του διαλόγου που λέτε ότι σας ζήτησε επιτακτικά να στείλετε τον φάκελο στη Βουλή, κάτι άλλο σας είπε;

Eλένη Ράικου: Ρωτούσε για υποθέσεις. Έλεγε: «Τι γίνεται μ' αυτόν; Είναι λαμόγιο, θα τον αφήσετε;». Δεν έδινα σημασία. Αν οι έρευνες δεν επιβεβαίωναν ό,τι ήθελε, έστηνε δημοσιεύματα.

Κατά τη διαδικασία υπήρξαν στιγμές έντασης, κυρίως κατά την εξέταση της εισαγγελέως από τον ίδιο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ άλλες φορές η διαδικασία επικεντρώθηκε σε ερωτήσεις προσωπικού χαρακτήρα στη μάρτυρα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τον δικαζόμενο υπουργό.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Με προσφωνούσατε «Δημήτρη» η «υπουργό». Ξέρετε πώς με αποκαλεί η κυρία Τουλουπάκη που τη διασύρατε ως όργανό μου, ακόμα και τώρα; Mε αποκαλεί «κύριε εισαγγελέα», διότι αυτόν επιθυμώ παρά εκείνο του υπουργού.

Ελένη Ράικου: Σας έλεγα και Ρασπούτιν σε όλους. Το Ρασπούτιν εσείς το είχατε πρωτοπεί.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Όταν επιστρέφατε από υπηρεσιακά ταξίδια, μου φέρνατε δώρα;

Ελένη Ράικου: Ποτέ. Δεν πήγα άλλωστε κανένα υπηρεσιακό ταξίδι.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Αυτή τη γραβάτα τη βλέπετε; Tη φόρεσα γιατί εσείς μου την έχετε φέρει.

Ελένη Ράικου: Εγώ; Ε, ντροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v