ΣΥΡΙΖΑ: Το Μαξίμου ήξερε και κάλυπτε τον Ανδρέα Πάτση

“Ο ίδιος ο βουλευτής δήλωσε ότι το κόμμα του ήξερε για τις δραστηριότητες του”. Ερωτηματικά στην επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα. Νέες αποκαλύψεις προαναγγέλλει ο Π.Πολάκης. ΠΑΣΟΚ: “Ηταν σε γνώση του πρωθυπουργού”.

ΣΥΡΙΖΑ: Το Μαξίμου ήξερε και κάλυπτε τον Ανδρέα Πάτση

Tις δηλώσεις του ιδίου του Ανδρέα Πάτση επικαλέσθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση για να αποδώσει την υπόθεση απευθείας στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Πάτσης ομολόγησε πως ο κ. Μητσοτάκης ήξερε και τον κάλυπτε για χρόνια. Κουμπάρος του κ. Πέτσα, πρώην συνέταιρος της συζύγου του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, ευνοούμενος του κ. Πιερρακάκη, ενώ ο γιος του ήταν συντονιστής του τμήματος μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΝΔ για να συντονίζει τη λεηλασία των ακινήτων της μεσαίας τάξης”.

Αυτή την καταγγελία έκανε χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, δεδομένου ότι ο κ.Πάτσης δήλωσε πως “η ΝΔ ήξερε” τις δραστηριότητές του και, επιπλέον, ουδείς τον ενημέρωσε ότι αυτές ήταν ασυμβίβαστες με το βουλευτικό αξίωμα.

Αυτό το τελευταίο βεβαίως εκθέτει την επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, καθώς, από το 2019 που εξελέγη βουλευτής ο κ.Πάτσης μέχρι προχθές, δεν είχε αποφανθεί περί του “ασυμβιβάστου”, παρότι έχουν κατατεθεί δύο περιουσιακές δηλώσεις (2019-2020) και τώρα κατατίθεται η τρίτη, για το έτος 2021.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ στη Διάσκεψη των Προέδρων, δια στόματος Όλγας Γεροβασίλη, για άμεση σύγκληση της επιτροπής Πόθεν Έσχες δεν έγινε δεκτό, καθώς ο πρόεδρός της Θανάσης Μπούρας απάντησε ότι αυτό θα γίνει όταν οι ορκωτοί λογιστές δώσουν το πόρισμα. Αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως προκύπτει, μετά την αναφορά του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στην επιτροπή το 2020, ο ορκωτός λογιστής ο οποίος ήλεγξε το “πόθεν έσχες” του κ.Πάτση, εντόπισε ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του καθώς και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες διορθώθηκαν με τροποποιητική δήλωση. Κατόπιν τούτου, και με την έγκριση δικαστικού λειτουργού, η αναφορά Κουκάκη μπήκε στο αρχείο (“και ο δημοσιογράφος… μπήκε στην παρακολούθηση της ΕΥΠ και του Predator”, όπως σχολιάζουν ειρωνικά πηγές της αντιπολίτευσης).

Το ερώτημα που έθεσε… και ο ίδιος ο κ. Πάτσης, είναι γιατί επί τρία χρόνια “δεν τον ενημέρωσε κανείς για τα ασυμβίβαστα”, εάν βεβαίως ισχύει ο ισχυρισμός του.

Με την παρέμβαση (χθες) του οικονομικού εισαγγελέα εκφράζεται η ελπίδα ότι οι απαντήσεις θα δοθούν, αν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προβάλλουν την ανάγκη παράλληλης κοινοβουλευτικής διερεύνησης.

Κατά ορισμένες ερμηνείες μάλιστα, ο κ. Πάτσης με τις δηλώσεις του δείχνει ότι “στέλνει μηνύματα” στο κόμμα του και στο Μαξίμου, καθώς ουδείς αποδέχεται το κυβερνητικό επιχείρημα ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και υπουργοί αγνοούσαν την υπόθεση. “Δυο εφημερίδες, η ‘Δημοκρατία’ και το Documento, έχουν δημοσιεύσει στα πρωτοσέλιδά τους πτυχές του σκανδάλου εδώ και δύο χρόνια, ενώ δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάριος Κάτσης και η Νατάσα Γκαρά, έχουν κάνει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Πώς δεν ήξεραν οι υπουργοί και το Μαξίμου;”, ρωτούν.

“Τα ρίχνει στον Σταϊκούρα για να σώσει τον Πιερρακάκη;”

Πέραν όλων των άλλων, η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για άμεση εμπλοκή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς τα ΕΛΤΑ κατέβαλαν στον κ.Πάτση περίπου ένα εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές. Ο κ.Κάτσης έχει παρουσιάσει τα σχετικά ΦΕΚ του 2019, με τα οποία η εποπτεία των ΕΛΤΑ πέρασε στον κ. Πιερρακάκη, παρότι αυτά ανήκουν στο Υπερταμείο.

“Όταν θέλει η κυβέρνηση, ο κ. Πιερρακάκης εμφανίζεται ως σωτήρας των ΕΛΤΑ, που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου του. Τώρα που αποκαλύφθηκε το πλιάτσικο δεν ξέρει τίποτα και τα ρίχνει όλα στον κ. Σταϊκούρα; Ας αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης ποιον θα αποπέμψει”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ.Ηλιόπουλος.

Η αναφορά στο όνομα του κ. Σταϊκούρα οφείλεται στην κυβερνητική απάντηση ότι ο κ. Πιερρακάκης δεν έχει σχέση με τα ΕΛΤΑ διότι αυτά ανήκουν στο Υπερταμείο. “Αν δεν υπήρχαν τα ΦΕΚ του 2019, θα ίσχυε ότι την εποπτεία των ΕΛΤΑ την έχει ο υπουργός Οικονομικών. Αλλά υπάρχουν, οπότε ο αρμόδιος είναι ο κ.Πιερρακάκης”, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τομέα Διαφάνειας, Παύλος Πολάκης, από του οποίου τις καταγγελίες ξεκίνησαν όλα, έχει ήδη προαναγγείλει νέες αποκαλύψεις “που θα λειτουργήσουν ως μυλόπετρες” για τον πρωθυπουργό.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο πρωθυπουργός ήξερε

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. “Η κυβέρνηση είναι απολύτως εκτεθειμένη με την υπόθεση Πάτση”, αναφέρουν στελέχη της Χ. Τρικούπη.

Και προσθέτουν: “Η πολιτικά απαράδεκτη και βαθιά ανήθικη πρακτική του ήταν εν γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ενώ η κοινωνία δοκιμάζεται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων ως μέσο πλουτισμού τους. Αν η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι μπορεί να συγκαλύψει αυτή την υπόθεση, κάνει μεγάλο λάθος”.

Χωρίς να αναφέρουν το όνομα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζουν ότι “τη στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει τους προμηθευτές ενέργειας να κερδοσκοπούν, που αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών και δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια στην αγορά, τα ΕΛΤΑ κάνουν ανάθεση ύψους 1 εκατ. ευρώ στον κ. Πάτση για να προσφέρει νομικές υπηρεσίες και συμβουλές”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v