Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Oι τρομακτικές ανισότητες δεν μπορούν να συνεχιστούν

Οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί, οι φτωχοί απελπισμένοι και οι γαλάζιες ακρίδες εφορμούν στον δημόσιο πλούτο -η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Περιοδεία στο Χαλάνδρι. Η απάντηση του Γ. Οικονόμου.

Τσίπρας: Oι τρομακτικές ανισότητες δεν μπορούν να συνεχιστούν

«Οι ανισότητες διευρύνονται με ραγδαίους ρυθμούς ακόμη και σε περιοχές που παραδοσιακά έχουν μεσοστρώματα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψη που είχε το πρωί στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Χαλανδρίου και την περιοδεία του στην αγορά της πόλης.

Όπως τόνισε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να βρεθώ στο Χαλάνδρι, όπου ξεναγήθηκα στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, που έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά. Όταν στο Χαλάνδρι πάνω από 600 οικογένειες βρίσκονται στο κοινωνικό παντοπωλείο και εκατοντάδες άνθρωποι στο συσσίτιο, αντιλαμβανόμαστε πού έχει βρεθεί η κοινωνία μας μετά από ενάμιση χρόνο τρομακτικής ακρίβειας στο ρεύμα, στα είδη βασικής κατανάλωσης.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τον εμπορικό κόσμο. Για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που με πολύ μεγάλη δυσκολία πλέον μπορούν να τα βγάλουν πέρα, καθώς έχει μειωθεί καταλυτικά ο τζίρος τους.

Η χώρα, δυστυχώς, περνάει μια οδυνηρή κρίση με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι. Την ίδια στιγμή, η λαίλαπα των γαλάζιων ακρίδων εφορμά στον δημόσιο πλούτο. Αυτές οι τρομακτικές ανισότητες δεν μπορούν να συνεχιστούν. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, πριν ένας χειμώνας οδυνηρός έρθει σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Όσο γρηγορότερα έρθει μια προοδευτική κυβέρνηση για να στηρίξει με ένα πρόγραμμα στήριξης των αδύναμων και της μεσαίας τάξης, ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης στους ανθρώπους που έχουν την πραγματική ανάγκη, τόσο το καλύτερο για όλους. Για όλη την ελληνική κοινωνία και για τη χώρα».

Στο Κοινωνικό Φαρμακείο

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισκεφθεί τα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κέντρου Κοινότητας και του Κοινωνικού Φαρμακείου και συνομίλησε με τον δήμαρχο και τους εργαζόμενους. Όπως σημείωσαν, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη πόρων και τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χαλανδρίου: «Οσο αυξάνονται οι ανάγκες τόσο λιγοστεύουν οι πόροι. Αυτό είναι το δυστυχές αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από τους πόρους που διατίθενται».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι που έχουν καθημερινή επαφή με τους πολίτες που έχουν ανάγκη, εξήγησαν ότι είναι πάρα πολύ αυξημένα τα περιστατικά πολιτών που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική αλλά και βοήθεια σε πρακτικά θέματα όπως χρήματα για την επανασύνδεση του ρεύματος, να ενταχθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο και άλλα.

Αυξημένες είναι οι ανάγκες και στο Κοινωνικό Φαρμακείο, όπου εξυπηρετούνται περίπου 600 άτομα. Όπως είπαν οι εργαζόμενοι, πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους που δεν έχουν χρήματα ούτε καν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Ωστόσο, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημείωσε πως έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά από επαγγελματίες που είχαν μαγαζιά και δεν άντεξαν λόγω της κρίσης με τα αυξημένα ενοίκια και με τα υπέρογκα τιμολόγια του ρεύματος.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές σημείωσαν ότι είναι αυξημένες επίσης οι ανάγκες και στα καθημερινά συσσίτια του δήμου.

Γ. Οικονόμου: Ο Αλ. Τσίπρας γιγάντωσε τις ανισότητες

«Τις κοινωνικές ανισότητες -που γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας με τη φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης- προσπαθεί να θεραπεύσει η Κυβέρνησή μας, παρότι βρισκόμαστε υπό την ασφυκτική πίεση τεράστιων εισαγόμενων κρίσεων», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το πρόβλημα της εξωγενούς ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με επιδερμικές διαπιστώσεις και ψέματα. Η Κυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να μετριάσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην κοινωνία με τη μείωση των φόρων, την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος και με ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη. Από την άλλη, όσο ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται πως μόνος αυτός κατέχει την παγκόσμια συνταγή, που με “ένα νόμο κι ένα άρθρο θα αυξήσει τα εισοδήματα και θα μειώσει τις τιμές”, τόσο αποκαλύπτει την πολιτική του ανεπάρκεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v