Ευρω-Εξεταστική: Απαντήσεις για τις υποκλοπές πριν από τις ελληνικές εκλογές

«Οι εκλογές πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες, χωρίς σκιές». Οι τέσσερις εγγυήσεις για αδιάβλητες εκλογές που ζητάει ο Α. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό.

Ευρω-Εξεταστική: Απαντήσεις για τις υποκλοπές πριν από τις ελληνικές εκλογές

Ένα απρόσμενο όπλο βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας στο αίτημά του προς τον πρωθυπουργό να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με ενεργό το κέντρο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων: την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που ήρθε στην Αθήνα για να διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών.

Κι αυτό διότι στη συνέντευξη που παραχώρησαν χθες τα μέλη της, πριν αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, έθεσαν (μεταξύ πολλών άλλων) και αυτή την παράμετρο: η υπόθεση των υποκλοπών πρέπει να ξεκαθαρίσει πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα ώστε να μην υπάρχει σκιά υποψίας για τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα διεξαχθούν.

“Οι εθνικές εκλογές είναι ευρωπαϊκές εκλογές διότι καθορίζουν μεταξύ άλλων την εκπροσώπηση των κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες. Πρέπει να φύγει πριν από τις εκλογές οποιαδήποτε σκιά αμφιβολίας για παρεμβάσεις, είναι κρίσιμο”, είπε η εισηγήτρια της ευρω-Εξεταστικής, Σοφί Ιν'τ Φελντ.

Τόσο η ίδια, με μεγάλη ένταση, όσο και (πιο ήπια) ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γερούν Λέινερς, τόνισαν ότι δεν πήραν απαντήσεις σε μια σειρά ζητήματα επειδή οι ελληνικές αρχές δεν συνεργάστηκαν επικαλούμενες την “εθνική ασφάλεια”.

Η κ. Ιν΄τ Φελντ αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές ονομαστικά στον πρώην Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, μιλώντας μάλιστα για “διασυνδέσεις” με τους εκπροσώπους των εταιρειών που εμπορεύονται το (παράνομο) λογισμικό Predator, Φέλιξ Μπίτσιο και Γιάννη Λαβράνο.

Επιφύλαξε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στους ελέγχους που (δεν) έγιναν στις εν λόγω εταιρείες, Intellexa και Krikel: “Έγινε μία έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας δύο μήνες μετά την υποβολή διαμαρτυρίας από τον Θ. Κουκάκη. Επισκέφθηκαν μία φορά τα γραφεία της Intellexa και της Krikel. Εξέτασαν τα στοιχεία μίας ετήσιας χρήσης για τις δύο εταιρείες, αλλά όχι θυγατρικές. Δεν κατέσχεσαν σέρβερ και υπολογιστές. Θα χαρακτήριζα τα παραπάνω μία πολύ επιφανειακή έρευνα”, είπε.

Αλ. Τσίπρας: Τέσσερα μέτρα εν όψει εκλογών

Το επόμενο βήμα, πλέον, είναι η έκδοση πορίσματος από την ευρω-Εξεταστικη Επιτροπή, το οποίο θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κρίσιμο ερώτημα, πέραν του περιεχομένου, είναι πότε θα εκδοθεί το πόρισμα, εάν δηλαδή θα προηγηθεί της προσφυγής στις ελληνικές κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε χθες, μετά τη συνέντευξη Τύπου της PEGA και σε οξύ ύφος, το ερώτημα που έχει απευθύνει στον πρωθυπουργό: η χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές με ενεργό το κέντρο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων; Και όχι μόνο: δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στο ερώτημα, παρότι είχε επιστρέψει από το εξωτερικό και θα μπορούσε να ορίσει “Ώρα του Πρωθυπουργού”, ο κ. Τσίπρας προχώρησε στη δημόσια προβολή τεσσάρων αιτημάτων, καθώς η χώρα βρίσκεται, έτσι κι αλλιώς, σε τροχιά εκλογών.

Τα εξής:

  • Να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού Predator και να θεσμοθετήσει τη καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρείες στην χώρα μας.
  • Να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη.
  • Να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κας Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.
  • Να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Για αυτά τα αιτήματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σχολίασε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, βασισμένος μόνο σε ψέματα και ανυπόστατες φήμες, φτάνει στην απόλυτη πολιτική εξαθλίωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v