Πολιτική «κόλαση» από τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις υποκλοπές

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στην πρωθυπουργική πρόκληση να καταθέσει πρόταση μομφής: δεν θα σου δώσουμε σωσίβιο. Σήμερα το σχέδιο του ευρω-πορίσματος για τις υποκλοπές (και) στην Ελλάδα.

Πολιτική «κόλαση» από τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις υποκλοπές

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για να τη «σώσει» στη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μεταφέραμε χθες, η στάση του κόμματος επισημοποιήθηκε με αφορμή… το κάλεσμα-πρόκληση του κ. Μητσοτάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, να υποβάλει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

«Είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου του αλλά και αξιοθρήνητο το γεγονός ότι σχεδόν εκλιπαρεί για πρόταση μομφής, για να εκβιάσει τους υπουργούς που παρακολουθούσε να τον στηρίξουν, μήπως μπορέσει και διασωθεί. Αν ψάχνει σωσίβιο, δεν θα το βρει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εάν φοβάται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη βουλευτών και υπουργών του, δεν έχει παρά να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης», τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ερμηνείες μάλιστα, όσο ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του τόσο «δείχνει να φοβάται ότι θα έχει διαρροές κατά την ψηφοφορία».

Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αποφύγει κάθε κίνηση που θα οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνησή του, ώστε να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο η αντοχή του θα φανεί από τις (τυχόν) νέες αποκαλύψεις.

Νέο «χτύπημα» Τσίπρα

Το βασικό επιχείρημα, ωστόσο, αφορά τις νέες αποκαλύψεις που αναμένονται: «Αν μετά το πρώτο δημοσίευμα ζητήσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών του, τι θα κάνει όταν έλθουν τα επόμενα;» λένε αρμόδιες πηγές.

Και όχι μόνο: με μία -νέα- ερώτηση στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε νέο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού ζητάει από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν κάποια (ή και όλα) από τα 33 πρόσωπα που, κατά την αποκάλυψη της εφημερίδας Documento, παγιδεύθηκαν από το Predator, έχουν μπει σε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ.

Η ερώτηση του κ. Τσίπρα δεν υποβάλλεται τυχαία, δεδομένου ότι ο εκδότης της εφημερίδας Κώστας Βαξεβάνης έχει προαναγγείλει νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις τόσο από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator όσο και από την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το θέμα είναι κομβικής σημασίας καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα επιβεβαιωθεί η σύνδεση Predator-ΕΥΠ. Και άρα, θα καταπέσει ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό ασχολούνται ιδιώτες και δεν έχει σχέση καμία δημόσια αρχή.

Παραμένει δε στο τραπέζι η αμέσως προηγούμενη ερώτηση που κατέθεσε για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» (και έμεινε αναπάντητη από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή), εάν θα οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές με ενεργό το κέντρο παρακολουθήσεων ή εάν θα πάρει μέτρα για ομαλή πορεία.

Ένα από τα μέτρα είναι διορισμός νέου επικεφαλής της ΕΥΠ με διακομματική συναίνεση.

Οι 33 έγιναν… 106

Οι ίδιες πηγές παρομοιάζουν την κατάσταση σαν καζάνι που βράζει. Κατά την εφημερίδα «Τα Νέα», υπάρχουν 106 ονόματα παρακολουθούμενων (σ.σ. πριν από ενάμιση μήνα η ίδια εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Υποκλοπές τέλος»), ενώ ο εκδότης της, Βαγγέλης Μαρινάκης, προέβη σε νέα δήλωση χθες το βράδυ, απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 εναντίον του.

Για τρίτη ημέρα, επίσης, οι υπουργοί και οι βουλευτές που εμφανίζονται στη λίστα του Documento να παρακολουθούνται με το Predator δεν προέβησαν σε καμία δήλωση, πλην του Αδωνι Γεωργιάδη που αναφέρθηκε απαξιωτικά, του Νίκου Δένδια που χαρακτήρισε «αδιανόητη» μία τέτοια κίνηση εναντίον του και της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία ζήτησε εκ νέου να αρθεί το απόρρητο και να δοθούν εξηγήσεις.

Παράλληλα, θεωρείται κίνηση-ματ η δήλωση του κ. Βαξεβάνη ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του κ. Μητσοτάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, επειδή τον χαρακτήρισαν «εθνικό συκοφάντη» και τον κατηγόρησαν «ψευδώς», όπως απάντησε ο ίδιος, για ροή ρωσικών κεφαλαίων στην Ελλάδα για την οποία έχει καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με νομική επισήμανση, σε μία τέτοια δικαστική εξέλιξη, ο μεν κ. Βαξεβάνης θα μπορεί να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία για το δημοσίευμα της εφημερίδας του (και όσα ακολουθήσουν), ενώ οι εγκαλούμενοι θα πρέπει, από την πλευρά τους, να αποδείξουν ότι το δημοσίευμα δεν ισχύει.

Σήμερα το σχέδιο του ευρω-πορίσματος για τις υποκλοπές

Εν μέσω όλων αυτών, η ευρω-Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, PEGA, θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο πορίσματός της (και) για την Ελλάδα. Την παρουσίαση θα κάνει η Ολλανδή εισηγήτρια της Επιτροπής Σόφι ιντ’ Φελντ, η οποία είχε περιγράψει με μελανά χρώματα την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στη χώρα μας την Παρασκευή, μετά το διήμερο έργο της στην Αθήνα.

Ένα από τα σημεία που είχε αναδείξει η ευρωβουλευτής δίνει την απάντηση στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι το Predator δεν το έχει προμηθευτεί καμία δημόσια υπηρεσία και, άρα, μόνο ιδιώτες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για παρακολουθήσεις. Η απάντηση αφορά το γεγονός πως όταν τον Αύγουστο αποκαλύφθηκε η υπόθεση των υποκλοπών, δεν έγινε καμία έρευνα στα γραφεία των δύο εταιρειών που κατηγορούνται ότι το εμπορεύονται παρανόμως, της Intellexa και της Krikel.

Το στοιχείο αυτό το προβάλλει εδώ και τρεις μήνες και η αντιπολίτευση, αφού δεν ελέγχθηκε κανένας υπολογιστής και κανένας υπάλληλος ή εκπρόσωπος των εταιρειών, με αποτέλεσμα, «αν μη τι άλλο, να κερδίσουν χρόνο και να καταστρέψουν στοιχεία».

Σημειώνεται επίσης ότι οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτσιος, δεν συναντήθηκαν στην Αθήνα με τα μέλη της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v