Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες

Πλέον οι κύριες συντάξεις εκδίδονται μέσα σε 2 μήνες, είπε ο πρωθυπουργός. Αποδείχθηκε ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στη χρήση της τεχνολογίας.

Μητσοτάκης: Εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες

Ως ένα «πολύ σημαντικό επίτευγμα» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τακτοποίηση των εκκρεμών συντάξεων στη διάρκεια της θητείας του, μιλώντας σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

«Εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες, ένας πολύ εντυπωσιακός αριθμός», τόνισε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου («η επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη δικαιώθηκε στο ακέραιο»), καθώς και τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ «που έγιναν συμμέτοχοι αυτής της μεγάλης κοινωνικής προσπάθειας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «υποδείγματα καλών πρακτικών για δημόσιες πολιτικές», σημειώνοντας ότι «το τεράστιο πρόβλημα εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να απονέμει τις συντάξεις το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα, όπως είπε, «αποδείχθηκε ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα, για να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικά δημόσιες πολιτικές». Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στη χρήση της τεχνολογίας, ενώ ένα από τα συμπεράσματα που διατύπωσε από την όλη διαδικασία είναι ότι «μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας του κράτους, με κίνητρα και αντικίνητρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βλέπει μέσα από τον ΕΦΚΑ «έναν πιλότο που μπορούμε να εφαρμόσουμε και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων αξιολόγησης, μπορεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να είναι ωφελημένοι. Ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας για το ίδιο το κράτος, ώστε κρατικές υπηρεσίες να μπορούν να ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα».

Επεσήμανε δε ότι «είχαμε υποτιμήσει την πολυπλοκότητα εγχειρήματος που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Είχαμε να διαχειριστούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος και έναν Οργανισμό που έπρεπε να λειτουργεί καθημερινά».

Πλέον, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις μέσα σε 2 μήνες, χωρίς να υπολειπόμαστε σε τίποτα από άλλες χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες σε αυτόν τον τομέα. Πολλή δουλειά ακόμα έχει να γίνει στις επικουρικές συντάξεις, τις διεθνείς συντάξεις και τα εφάπαξ».

Μίλησε για «πρωτοβουλίες που χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης» και για «πολιτική με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα και ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν με «μια πολύ ουσιαστική αύξηση συντάξεων που θα ξεπεράσει το 7%, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα στήριξης των 250 ευρώ».

Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαίζει τους συνταξιούχους ο κ. Μητσοτάκης

Για εμπαιγμό στους συνταξιούχους κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε on camera δήλωσή της.

«Αφού έκοψε τη 13η σύνταξη, στέρησε τα αναδρομικά από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για τις εκκρεμείς συντάξεις», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «με το σύστημα fast track οι μισές κύριες συντάξεις βγαίνουν είτε με λάθη είτε μειωμένες».

«Οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι 125.000 και 55.000 τα εφάπαξ. Και τώρα με θράσος ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζει, ως δικές του, τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα γίνουν με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017», υπογραμμίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καταλήγοντας ότι οι συνταξιούχοι θα δώσουν την απάντησή τους στις εκλογές.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων από τον κ. Μητσοτάκη δεν έχει τέλος. Αφού έκοψε τη 13η σύνταξη, στέρησε τα αναδρομικά από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, σήμερα πανηγυρίζει για τις εκκρεμείς συντάξεις. Τον διαψεύδει όμως η πραγματικότητα.

Παρά το φιάσκο των ιδιωτών στον ΕΦΚΑ και τις αλχημείες στον υπολογισμό των συντάξεων, τα στοιχεία είναι αμείλικτα.

Με το σύστημα fast track οι μισές κύριες συντάξεις βγαίνουν είτε με λάθη είτε μειωμένες.

Οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι 125.000 και 55.000 τα εφάπαξ. Και τώρα με θράσος ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζει, ως δικές του, τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα γίνουν με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017.

Οι συνταξιούχοι που αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και την κρίση θα δώσουν στις εκλογές την απάντησή τους στον κ. Μητσοτάκη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v