Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δεσμεύσεις για κόκκινα δάνεια-πρώτη κατοικία-Airbnb

H επικαιρότητα επαναφέρει το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσίασε ο Α. Τσίπρας το καλοκαίρι. Ε. Αχτσιόγλου: Πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους, 700.000 ακίνητα αξίας 40 δισ. ελέγχονται από τα funds με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δεσμεύσεις για κόκκινα δάνεια-πρώτη κατοικία-Airbnb

Η επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, είναι ένα από τα κεντρικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα κόκκινα δάνεια και, συνολικά, τη στέγαση.

Την ιδιαίτερη αυτή πτυχή παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο που μας πέρασε σε ειδική εκδήλωση, ωστόσο η δρομολόγηση χιλιάδων πλειστηριασμών την επαναφέρει στην επικαιρότητα. Κυρίως μετά το σοκ που προκάλεσε η χθεσινή επιχείρηση αστυνομικών και δικαστικού επιμελητή στο σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου, Ιωάννας Κολοβού, στα Ιλίσια, η οποία το έχασε για οφειλές σε πιστωτική κάρτα.

Η ενέργεια αυτή συνέπεσε με την προγραμματισμένη κοινοβουλευτική απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα στην αρμόδια τομεάρχη του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου. Παρά την αναφορά σ' αυτή ενέργεια, ο κ.Σταϊκούρας απέφυγε να τη σχολιάσει, τονίζοντας ότι “το σχέδιο Ηρακλής εκ του αποτελέσματος έχει πετύχει”.

Υπό την εξέλιξη αυτή, αρμόδια στελέχη επαναφέρουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το καυτό θέμα, καθώς, όπως τόνισε η κ. Αχτσιόγλου χθες στη Βουλή, “για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί, και πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι”.
Κατά την ίδια, ο εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς “ούτε 3 στους 100 από όσους αιτήθηκαν δεν κατάφεραν να πάρουν μια ολοκληρωμένη ρύθμιση, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν το επιχείρησαν καν”, καθώς “η ανταπόκριση από τις τράπεζες και τα funds στα αιτήματα ρύθμισης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι προβλέψατε τη συμμετοχή τους κατά βούληση”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην ερώτηση της δε, τα funds ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις δεσμεύσεις

Σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως την παρουσίασε ο κ.Τσίπρας τον Ιούλιο, στο σκέλος του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία, προβλέπεται:

  • Κατάργηση του ακραία αντικοινωνικού Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ
  • Επαναφορά της προστασίας τη κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, και την δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες.
  • Για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.
  • Επιπρόσθετα, για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών σχεδιάζεται η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

Φραγμοί στο Airbnb

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης αφορά τον έλεγχο της δραστηριότητας του Airbnb και την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το πρόβλημα δεν το προκαλούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα 2 ή 3 ακίνητα που διαθέτουν μέσω AirBnb: “το πρόβλημα είναι αυτό το καθεστώς άγριας δύσης, που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών, να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλοιώνοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων».

Εν προκειμένω, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει:

  1. Την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
  2. Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και εως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.
  3. Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3 – 4 μήνες ως airbnb.

Κατά τα ίδια στελέχη, η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα γίνει επ' αυτών των προτάσεων “στα αλώνια των χιλιάδων πλειστηριασμών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v