Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την ανακαίνιση στο Τατόι συζήτησαν Μητσοτάκης-Κάρολος

Το τσάι στο Κάστρο του Ουίνδσορ περιλάμβανε συζητήσεις για την αποκατάσταση του «οικογενειακού παλατιού» στην Ελλάδα, γράφει η Daily Mail, αλλά και αναφορές στα Ελγίνεια. Η οπτική του βρετανικού Τύπου.

Την ανακαίνιση στο Τατόι συζήτησαν Μητσοτάκης-Κάρολος

Την αποκατάσταση και ανακαίνιση του κατεστραμμένου οικογενειακού ανακτόρου του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου, κοντά στην Αθήνα, κόστους 12,3 εκατομμυρίων λιρών, συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι ο βασιλιάς Κάρολος πίνοντας τσάι στο Κάστρο του Ουίνδσορ, γράφει χαρακτηριστικά η Daily Mail.

Το ανάκτορο στο Τατόι, 17 μίλια βόρεια της Αθήνας, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, ήταν κάποτε το σπίτι της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973 (sic), και τώρα βρίσκεται ερειπωμένο. Ωστόσο θα μπορούσε να μετατραπεί σε μουσείο, με τη συνεργασία Βρετανίας και Ελλάδας.

Ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφτηκε το παλάτι, όπου είναι θαμμένος ο παππούς του, πέρυσι, στο πλαίσιο της 200ής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Το ίδρυμα του Καρόλου Prince's Foundation παρέχει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση του ιστορικού παλατιού.

Εκπρόσωπος του Έλληνα βασιλιά Κωνσταντίνου (sic) είπε ότι τα σχέδια θα βασιστούν στην ανακαίνιση του οίκου Ντάμφρις (Dumfries House) στο Ayrshire, ύψους 45 εκατομμυρίων λιρών, της οποίας επίσης ηγήθηκε ο βασιλιάς Κάρολος.

Ο Κάρολος έχει πει ότι το εν λόγω έργο είχε «μεγάλο ρίσκο» και παραλίγο να τον οδηγήσει στη χρεοκοπία ως πρίγκιπα της Ουαλίας, αλλά «άξιζε τον κόπο»...

Αφού η Daily Mail περιγράφει λεπτομερώς τις ενδυματολογικές επιλογές του Βρετανού βασιλιά και του ελληνικού πρωθυπουργικού ζεύγους στη συνάντηση, συνεχίζει με αναφορά σε πληροφορίες του ελληνικού Τύπου ότι θέμα της συζήτησης ήταν η βέλτιστη διαχείριση και διατήρηση του κτήματος Τατοΐου, όπου βρισκόταν η θερινή κατοικία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Επίσης, κάνει λόγο για ελπίδες του Έλληνα πρωθυπουργού πως ο βασιλιάς Κάρολος θα συνδράμει στην προσπάθεια να επιστραφούν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Αθήνα.

Τα μάρμαρα, ηλικίας 2.500 ετών, εξηγεί η εφημερίδα, πήρε από τον Παρθενώνα μεταξύ 1801 και 1812 ο λόρδος Έλγιν, Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Οι Έλληνες λένε ότι έχουν κλαπεί, συνεχίζει το δημοσίευμα, αλλά ο κανονισμός του 1963 του Βρετανικού Μουσείου δεν επιτρέπει τη μεταβίβαση αντικειμένων ιδιοκτησίας του μουσείου.

Τον Οκτώβριο ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στους Sunday Times ότι έχει «καλή προσωπική σχέση» με τον βασιλιά Κάρολο και πιστεύει ότι θα φανεί υποστηρικτικός.

Ο βασιλιάς, είπε, έχει «ελληνική κληρονομιά την οποία εκτιμά και λατρεύει», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι αλλάζει το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Τζον Λέφας, καταλήγει το δημοσίευμα, επενδύει εκατομμύρια για να πιέσει Βρετανούς βουλευτές ώστε να ανατρέψουν τη νομοθεσία και να επιτρέψουν την επιστροφή των μαρμάρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v