Ανάχωμα κατά της «προοδευτικής διακυβέρνησης» ψάχνει το Μαξίμου

Πώς «διαβάζει» τις σχετικές τελευταίες τοποθετήσεις Τσίπρα και Ανδρουλάκη. Η απάντηση Μητσοτάκη και η κυβερνητική στρατηγική. Ο κίνδυνος της «πολιτικής τερατογένεσης» και τα προσδοκώμενα οφέλη.

Ανάχωμα κατά της «προοδευτικής διακυβέρνησης» ψάχνει το Μαξίμου

Στον απόηχο των υποθέσεων της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των υποκλοπών στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση δεν πέρασε απαρατήρητη η κοινή συνισταμένη των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη κατά τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις τους και με διαφορά λίγων ωρών ο ένας από τον άλλον, αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες και την πιθανότητα σχηματισμού «προοδευτικής διακυβέρνησης» στον τόπο.

Χρονικά προηγήθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, στην ομιλία του στην Κ.Π.Ε του κόμματος μίλησε για τη «μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος» και εξήγησε: «Ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή». 

Ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (στο ΟΡΕΝ), αναφορικά με τα σενάρια της «επόμενης μέρας». Σχολίασε χαρακτηριστικά: «Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι πολύ πιο εύκολο, αναλόγως και με το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ εν πάση περιπτώσει, να συνεργαστεί με  τον ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ αυτό βλέπω». 

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις δεν εξέπληξαν το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο έχουν τη δική τους σημασία σε σχέση με τον χρόνο αλλά και τις πολιτικές συνθήκες που γίνονται. Υπό τα δεδομένα αυτά, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν μία ακόμα αφορμή να ταυτίσουν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ως τις «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για να περιοριστεί ο κίνδυνος της «χαλαρής ψήφου» στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και να αυξηθούν οι πιθανότητες αυτοδυναμίας στη δεύτερη, με προσέλκυση των αναποφάσιστων κεντρώων ψηφοφόρων που θα πειστούν ότι «η χώρα δεν πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες και να επιστρέψει στα λάθη του παρελθόντος».

«Πολιτική τερατογένεση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είχε επισημάνει την «απειλή» από τις πρώτες εκλογές να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και με την ανοχή του ΚΚΕ. «Αριθμητικά, μπορεί να συμβεί, αλλά θα συνιστά πολιτική τερατογένεση», είχε πει χαρακτηριστικά. Μολονότι μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι πολιτικά δεν στέκει μια τέτοια κυβέρνηση, απόντος του πρώτου κόμματος, στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν «μια ακόμα κωλοτούμπα», όπως λένε, του πρώην πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό, στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για σαφές δίλημμα προς τους πολίτες αξιολογώντας και συγκρίνοντας τις δύο πλευρές, την ίδια ώρα που και οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, μετά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αρχικά και της Εύας Καϊλή τώρα, διέπονται από… χαμηλό βαρομετρικό.

Ουσιαστικά, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει θέσει σε εφαρμογή ένα διμέτωπο κατά της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, προσδοκώντας σε εκλογικά οφέλη για την κυβερνώσα παράταξη. «Επειδή δεν έχουν πια τίποτα ουσιαστικό να εισφέρουν στα μεγάλα ζωτικά προβλήματα των Ελλήνων και επειδή ταλανίζονται και από το παρελθόν τους, αλλά όπως φαίνεται και το παρόν τους, προσπαθούν να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση με μια τακτική που αποδοκιμάζει σύσσωμη η ζώσα και ενεργή κοινωνία: Τη βύθιση της πολιτικής ζωής σε ένα βούρκο, στην τοξικότητα και τη μετάθεση της ατζέντας σε θέματα μακριά από την καθημερινότητα των πολιτών και της πρώτης προτεραιότητας και σημασίας ζητήματα για την πατρίδα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης παρενέβη την Κυριακή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχω κουραστεί να ακούω διάφορους να μιλάνε για "προοδευτική διακυβέρνηση". Έχει η χώρα προοδευτική διακυβέρνηση και είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε από το Χαϊδάρι ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας μια σειρά από κυβερνητικά πεπραγμένα-μεταρρυθμίσεις, που -όπως είπε- θα συνεχιστούν και την επόμενη τετραετία.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v