Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» στο επίδομα σίτισης λόγω «διπλής απάτης» της κυβέρνησης

Η χαμηλή φορολόγηση των διυλιστηρίων και ο χαρακτηρισμός του ποσού «δαπάνη» για να εκπέσει από τη φορολογία τους. «Ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύση. Η δέσμευση Τσίπρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευ. Τσακαλώτου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» στο επίδομα σίτισης λόγω «διπλής απάτης» της κυβέρνησης

Παρά την πάγια θέση «υπερψηφίζουμε κάθε οικονομική ενίσχυση ακόμα και αν διαφωνούμε με το πώς και από ποιους προέρχεται», η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε το περίφημο επίδομα σίτισης. Μαζί με το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών», με το μέτρο να υπερψηφίζεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Η απόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ελήφθη λίγο πριν από την ψηφοφορία, λόγω της «διπλής απάτης» που συνόδευσε την υλοποίηση της εξαγγελίας. Δηλαδή, στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων στο χαμηλότερο προτεινόμενο από την ΕΕ συντελεστή (33%), προστέθηκε ο χαρακτηρισμός «δαπάνη», αντί για φόρο, αυτής της φορολόγησης.

«Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο, αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες, ώστε να εκπέσουν από τη φορολογία τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας πριν από την ψηφοφορία, στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η εξέλιξη αυτή έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαρακτηρίσει απόλυτη κοροϊδία το εν λόγω επίδομα και να στραφεί στο “παρών” από το “ναι” που είχε διαφανεί μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, κατέθεσε τη δική του αντιπρόταση για «πραγματική οικονομική ενίσχυση» των πολιτών, με την τροπολογία που αφορά μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Και μάλιστα, με αναλυτικούς πίνακες και εξειδίκευση στα προϊόντα, καθώς η τροπολογία ήταν έτοιμη για να κατατεθεί μετά τις γιορτές, αλλά επισπεύσθηκε από το κυβερνητικό επίδομα σίτισης.

Πριν τον χαρακτηρισμό του επιδόματος ως δαπάνης, για να φοροελαφρυνθούν περαιτέρω τα διυλιστήρια, η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου είχε εστιάσει στην κοροϊδία της κυβέρνησης.

«Έρχεται την ώρα που για πάνω από έναν χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας να λαμβάνει θηριώδεις διαστάσεις, χωρίς να θέσει πλαφόν στην τιμή, παρά μόνο να νομιμοποιεί τα υπερκέρδη που σωρεύονται στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας», είπε, θυμίζοντας τι έλεγε ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση: «Αν σας έχουν πάρει 10 ευρώ και έρχεται ένας πολιτικάντης και σας δώσει ένα ευρώ λίγο πριν τις εκλογές, τι θα πείτε γι' αυτόν τον απατεώνα;» ήταν η φράση του.

Επίθεση Οικονόμου

Αργά το βράδυ χθες ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το «παρών» λέγοντας ότι «επέλεξε για πολλοστή φορά να παραμείνει απών από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας».

Για να προσθέσει: «Αποτελεί, κατά πάγια πια τακτική του, θλιβερή εξαίρεση από όλα τα σημαντικά και τα χρήσιμα για την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Πολύς στη θεωρία, ελάχιστος στην πράξη: αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ναι» και στην εκτός σχεδίου δόμηση

Ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη για την έτερη τροπολογία για την εκτός σχεδίου δόμηση, που προκάλεσε… την έφοδο «γαλάζιων» βουλευτών στα υπουργικά έδρανα με διαμαρτυρίες κατά του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα. Παρά την ένταση, υπερψηφίσθηκε από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, τους 22 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον ανεξάρτητο βουλευτή (πρώην ΝΔ) Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Α. Τσίπρας: Είμαστε εδώ, σοφότεροι και έτοιμοι

O κ. Τσίπρας, μιλώντας στο βιβλίο που επιμελήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «Με την πλάτη στον τοίχο» για την ταραγμένη περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, έκανε αναφορά στο τότε και στο τώρα.

- Εάν η κυβέρνησή του είχε έναν ακόμη χρόνο μπροστά της και εάν στο υπουργείο Οικονομικών παρέμεναν οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, «η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν ήδη εδώ». Για να προσθέσει: «Ωστόσο η ιστορία δεν γράφεται με τα εάν. Δεν γράφεται και με τα ψέματα όμως».

- Με την επανεκλογή της ΝΔ, πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν «να ξαναρχίσουν την ίδια πολιτική, με τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές, από εκεί που τη σταμάτησε η ψήφος του λαού το 2015. Πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και επιδόματα. Ως το τυράκι στη φάκα μιας τρομακτικής αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς».

- Όσο για τη δέσμευση: «Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη, που παρουσιάζει την αλήθεια όσων ζήσαμε, συγκινημένοι και περήφανοι για όσα πετύχαμε. Είμαστε όλοι εδώ, πιστεύω σοφότεροι από τα λάθη μας, αλλά το ίδιο αποφασισμένοι, αν χρειαστεί, να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Με σχέδιο, με ανιδιοτέλεια, με τους ανθρώπους που ξέρουν και με τις αξίες εκείνες που αποτελούν την ψυχή της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης. Πριν η πατρίδα βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v