Α. Τσίπρας: Θα καταργήσουμε την υποβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σχολών

Πυρ ομαδόν στο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις Σχολές στον βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου. Προτάσεις από Ν.Ανδρουλάκη και ΚΚΕ.

Α. Τσίπρας: Θα καταργήσουμε την υποβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σχολών

Τη δέσμευση ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών στο βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους εκπροσώπους του χώρου.

Κατά τη συνάντηση που είχε χθες με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), δήλωσε ότι η η επίθεση που δέχονται οι άνθρωποι του πολιτισμού έχει δύο όψεις:

-Από τη μία είναι το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο των σπουδών και η αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας και της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων.
-Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με μία ευθεία επίθεση στους ανθρώπους του πολιτισμού, που δεν έχουν υποστεί και λίγα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα αποσύρει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να επανέλθει τουλάχιστον σε επίπεδο ΤΕ - ανώτερης εκπαίδευσης το πτυχίο από όλες τις καλλιτεχνικές σχολές.

Αμέσως μετά, όπως πρόσθεσε, θα υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση για το πώς μπορεί να αναμορφωθεί το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρξει μία διαβάθμιση που θα αντιστοιχεί και στο επίπεδο των σπουδών και στη σημασία των παραστατικών τεχνών. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να στοχεύσουμε όλοι μαζί να αποσυρθεί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και εφόσον δεν αποσυρθεί, από εμάς έχετε τη δέσμευση ότι θα αποσυρθεί από την επόμενη κυβέρνηση” τόνισε.

Σημειώνεται ότι επί δικής του διακυβέρνησης είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που διασφάλιζε τα παραπάνω, ενώ εκκρεμούσε η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

“Ακόμα και αν είχαμε προλάβει να την ψηφίσουμε, πάλι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα την καταργούσε”, λένε αρμόδια στελέχη του κόμματος. Επικαλούνται δε …τις διαφημίσεις που τρέχουν ήδη για ιδιωτικά ΙΕΚ ή κολλέγια με καλλιτεχνικά προγράμματα.

Ν. Ανδρουλάκης: Ανώτατες καλλιτεχνικές σχολές

Σε σχετική δήλωση προέβη και ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την έξοδο του από το Εθνικό Θέατρο που παρακολούθησε τους “Βρυκόλακες” χθες το βράδυ.

“Η Κυβέρνηση της αριστείας εξίσωσε τους καλλιτέχνες με απόφοιτους λυκείου, ενώ διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησαν απέναντι στο επίμονο αίτημα για την επαναφορά του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων στους καλλιτεχνικούς κλάδους”, τόνισε.

Και πρόσθεσε: “Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτιστική παραγωγή της χώρας, απαιτούν άμεσες λύσεις. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια έχει θέσει στον διάλογο την ανάγκη για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών σε ανώτατες και την ισοτιμία των πτυχίων με ΑΕΙ”.

ΚΚΕ: Απόσυρση και τρεις προτάσεις

Την απόσυρση του ΠΔ ζητά και το ΚΚΕ παρουσιάζοντας το δικό του τρίπτυχο προτάσεων:

  • Άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος 85/22. Καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών σε κατηγορία Δ.Ε. από την Τ.Ε. που είναι σήμερα.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.
  • Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών. Η μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάγεται ούτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ούτε στα ΙΕΚ. Σύγχρονη και υπερώριμη απαίτηση είναι να γίνει αποκλειστικά Ανώτατη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v