ΣΥΡΙΖΑ: «Ποδαρικό» με φάρμακα, Μάρμαρα, ακρίβεια και υποκλοπές

Συνάντηση του Α.Τσίπρα με αρχαιολόγους χθες και με φαρμακοποιούς αύριο. «Δεν δανείζεσαι κάτι που σου έκλεψαν», τρία μέτρα επείγουσας σημασίας για τις ελλείψεις σε φάρμακα και προειδοποίηση στο Μαξίμου: «Κάτω τα χέρια από την ΑΔΑΕ».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ποδαρικό» με φάρμακα, Μάρμαρα, ακρίβεια και υποκλοπές

Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Βραζιλία, το απόγευμα της Πέμπτης, η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε μία διαρκή σύσκεψη. Τα κοινωνικά προβλήματα και η εκλογική προετοιμασία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, εν όψει και της επαναλειτουργίας της Βουλής από αύριο, μετά την δεκαπενθήμερη εορταστική ραστώνη.

Ο κ.Τσίπρας θα έχει αύριο συνάντηση με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, καθώς οι ελλείψεις στα φάρμακα δοκίμασαν τις αντοχές χιλιάδων πολιτών και, κυρίως, των γονιών. Εν προκειμένω, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολούθησε τη γνωστή επικοινωνιακή συνταγή, ότι δηλαδή φταίνε όλοι οι άλλοι (“οι γιατροί που συνταγογραφούν ασύστολα, οι γονείς που ‘στοκάρουν’, η Κίνα, η Ινδία και, φυσικά, η αντιπολίτευση) εκτός από την ίδια.

Παρότι, λένε, το πρόβλημα με την έλλειψη σε φάρμακα είχε αρχίσει να φαίνεται εδώ και καιρό, η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε: “δεν έκανε κανένα έλεγχο στις παράλληλες εξαγωγές και όχι μόνο δεν φρόντισε για την επάρκεια, αλλά υπάρχουν καταγγελίες ότι ακόμα και η κρατική φαρμακαποθήκη έκανε εξαγωγές”, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος.

Πέραν της κριτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει συγκεκριμένα, επείγουσας σημασίας, μέτρα, τα οποία αναμένεται να μεταφέρει ο κ. Τσίπρας σήμερα στους φαρμακοποιούς:

  • Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών.
  • Real time έλεγχο των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ.
  • Mέριμνα ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες να χτίσουν το στρατηγικό απόθεμα που χρειάζεται.

Αισχροκέρδεια και άλλοθι

Στα top της παρέμβασης θα παραμείνει η ακρίβεια, όχι μόνο επειδή οι τιμές “στα ράφια” και στα καύσιμα θα ανέβουν με το νέο κύμα ανατιμήσεων, αλλά και διότι η εξέλιξη στο φυσικό αέριο στερεί την κυβέρνηση από το γνωστό άλλοθι. “Πώς γίνεται η τιμή του να έχει πέσει σε επίπεδα προ πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η αισχροκέρδεια να συνεχίζεται;”, είναι το κεντρικό επιχείρημα.

Αυτή η πίεση οδήγησε και στον περίφημο τηλεοπτικό “καυγά” ανάμεσα στον κ. Ηλιόπουλο και στον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος διέψευσε τα στοιχεία που εμφάνισε ο συνομιλητής του για την πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Στη Βουλή ο… δανεισμός των Μαρμάρων

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κρατήσει σε περίοπτη θέση το έτερο, σοβαρό, θέμα που προκαλεί η κυβερνητική μεθόδευση για… δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

“Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα, πολύ δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας, στα παρανόμως αποσπασθέντα, στα κλεμμένα, Γλυπτά του Παρθενώνα. Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των αρχαιολόγων.

Το θέμα των Μαρμάρων ήταν το αντικείμενο της “παρθενικής” δήλωσης της νέας εκπροσώπου του κόμματος, Πόπης Τσαπανίδου, χθες. “Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση. Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας, Ας μην υποπέσει σ’ αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει το θέμα στη Βουλή με αίτημα να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

«Κάτω τα χέρια από την ΑΔΑΕ»

Όλα τα παραπάνω (και ό,τι προκύπτει καθημερινά εις βάρος της κοινωνίας) θα “τρέχουν” παράλληλα με τις αναμενόμενες, νέες, αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Κι αυτό, τη στιγμή που ενώ η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος, δείχνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους τον έλεγχο, οι κυβερνητικές διαρροές για “διάλυση” της Ανεξάρτητης Αρχής παραμένουν επίμονες.

“Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί στη γνωστή γραμμή ‘πονάει δόντι - κόβει κεφάλι’ για να ξεμπερδέψει με τον κ.Ράμμο. Ας το επιχειρήσει, εδώ είμαστε”, είναι το μήνυμα που στέλνει η Κουμουνδούρου στο Μαξίμου. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “εδώ” είναι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που δεν θα μείνουν αμέτοχοι σε μία τέτοια κίνηση.

Όσο για την εκλογική προετοιμασία, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να εγκρίνει τα πρώτα ονόματα υποψηφίων που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Προς το παρόν, πάντως, αρμόδιες πηγές διαψεύδουν πληροφορία σύμφωνα με την οποία οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για τον δήμο Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v