Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδύσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Νταβός

Οι συναντήσεις, οι στόχοι και τα επιχειρήματα. Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. «Σηκώνει» η ΝΔ τις καταγγελίες Καλογρίτσα.

Οι επενδύσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Νταβός

Συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τους τομείς της τεχνολογίας (ανάμεσά τους ο CEO της Intel), της εκπαίδευσης και των τραπεζικών, αναμένεται να έχει, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας σήμερα και αύριο.

Στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα, ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα της κρίσης ανήκει πλέον στο παρελθόν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επικαλεστεί την ανάδειξή της από τον Economist ως της οικονομίας του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022, αλλά και ως της χώρας με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος να θέσει τις βάσεις για τη σύναψη νέων οικονομικών συμμαχιών. Από το επιτελείο του επισημαίνουν πως θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της διαχείρισης των πολλαπλών κρίσεων, με τελευταία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις ευκαιρίες που ανοίγονται για να έρθουν ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας μας, στόχος της οποίας παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Θα επαναλάβει ότι η κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την έλευση στη χώρα σημαντικών επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- θα επιχειρήσει να προβάλει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και τις κινήσεις της Ελλάδας στο κέντρο της συνδιαμόρφωσης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, τις πρωτοβουλίες για λύσεις στην ενεργειακή κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια και τον ρόλο της ως δύναμης αξιοπιστίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος και σε κύκλους συναντήσεων, όπου εκτός από εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης (μεταξύ τους, ο Φαρίντ Ζακαρία του CNN), της πολιτικής και της διπλωματίας.

Σε δυσχερή θέση

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό πεδίο, η κυβέρνηση και η ΝΔ θα θελήσουν να διατηρήσουν υψηλά στον δημόσιο διάλογο τις εξελίξεις από το Ειδικό Δικαστήριο, προσβλέποντας να θέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε δυσχερή θέση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Οι καταγγελίες από τους συνηγόρους του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για ένα γραπτό μήνυμα (SMS), το οποίο -υποστηρίζουν- επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Πειραιώς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τη διανομή τσαντών με "μαύρο" χρήμα, όπως κατατέθηκε επώνυμα στο ειδικό δικαστήριο, φαίνεται, με βάση sms του κ. Παππά που αποκάλυψε σήμερα (χθες) ο κ. Καλογρίτσας, ότι ειδικευόταν και στη διανομή ποσοστών μεταξύ των καναλαρχών. Κι όλα αυτά φυσικά, στο όνομα της διαφάνειας και της ελευθεροτυπίας!» ανέφερε η ανακοίνωση της κυβερνώσας παράταξης, η οποία καλεί επίσης τον κ. Παππά να απαντήσει αν πίσω από τον κωδικό Α2 κρύβεται όντως ο Αρτέμης Αρτεμίου.

Αν και η Κουμουνδούρου αρνείται την ύπαρξη τέτοιου μηνύματος, όπως και όσα κατέθεσε στο δικαστήριο η γραμματέας του Καλογρίτσα, η ΝΔ θα επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία το θέμα στη δημοσιότητα και, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει ένα από τα «όπλα» της στην προεκλογική περίοδο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v