ΣΥΡΙΖΑ: «Ωρα για δράσεις» απέναντι στην αισχροκέρδεια

Συνάντηση Τσίπρα με την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών. Το “τρικ” με την μείωση των ποσοτήτων και η προειδοποίηση για δημοσιοποίηση των στοιχείων ανά εταιρεία. Ανέβηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα/είδη πρώτης ανάγκης ενώ μειώθηκε ο γενικός.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ωρα για δράσεις» απέναντι στην αισχροκέρδεια

“Μια στο πολιτικό καρφί και μια στο κοινωνικό πέταλο” έχει αποφασίσει να “χτυπά” το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τηρώντας ισορροπίες στην προβολή των καυτών πολιτικών θεμάτων και της περίφημης καθημερινότητας.

Είναι ενδεικτική η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με το προεδρείο της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, καθώς η ακρίβεια/αισχροκέρδεια “τραβούν την ανηφόρα” και αυξάνουν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα/είδη πρώτης ανάγκης, παρότι ο γενικός πληθωρισμός σημείωσε μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα/είδη πρώτης ανάγκης ήταν 14,4% ενώ ο γενικός είχε καταγραφεί στο 9,9%. Αντιθέτως, τον Δεκέμβριο ο πρώτος εκτινάχθηκε στο 15,5% ενώ ο δεύτερος έπεσε στο 7,2%.

Ένα ιδιαίτερο θέμα που αναδεικνύει εσχάτως με έμφαση η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών, είναι το “κόλπο” κάποιων βιομηχανιών να μειώνουν τις ποσότητες διατηρώντας ίδιες τις συσκευασίες και, ταυτόχρονα, να αυξάνουν τις τιμές, με αποτέλεσμα η πραγματική αύξηση να είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται επισήμως.

“Ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα όταν ανοίγει τη συσκευασία αλλά πλέον είναι αργά”, καταγγέλλει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Ένωσης, Απόστολος Ραυτόπουλος. Ο ίδιος, υπενθυμίζει ότι ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε τον Δεκέμβριο ότι “αυτή η πρακτική είναι παράνομη”, αλλά, όπως επισημαίνει, “οι υπουργοί δεν είναι για να διαπιστώνουν, αλλά για να δρουν”.

Σημειώνει επίσης ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου αριθμεί 80 ελεγκτές οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν 985 επιχειρήσεις, “σε μία ‘στιγμή’ που οι τιμές αυξάνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση”.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία

Όπως αποφάσισε η Ένωση, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των βιομηχανιών που κάνουν αυτό το “τρικ” (“έχουμε συλλέξει 500 προϊόντα”), ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει αλλά και να υποχρεωθεί το υπουργείο να πάρει μέτρα.

Οι εκπρόσωποί της, επιπλέον, προκαλούν και την αντιπολίτευση να κινηθεί πιο δυναμικά, καθώς το τεράστιο θέμα της αισχροκέρδειας ‘δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις”.

Το θέμα, βεβαίως, συνδέεται απολύτως με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Όπως έχει υπολογιστεί, όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έχουν χάσει το 40% της δυνατότητας να αγοράζουν, ενώ οι αμειβόμενοι με 1.000-1.100 ευρώ έχουν χάσει το 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v