Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σακελλαροπούλου έθεσε θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στον Σολτς

Πολεμικές αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο, προσφυγικό και ελληνοτουρκικά βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της συνάντησης της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γερμανό καγκελάριο στο Βερολίνο.

Η Σακελλαροπούλου έθεσε θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στον Σολτς

Με τη συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο. Κεντρικά θέματα της συνάντησης, κατά την οποία, σύμφωνα με την ελληνική Προεδρία, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τουρκική επιθετικότητα, οι πολεμικές αποζημιώσεις, το μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενη στην Τουρκία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον κ. Σολτς την πάγια θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία «το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο», ενώ δήλωσε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, «οι οποίες συνδυάζονται με μια εμπρηστική ρητορική σε πρωτοφανή επίπεδα».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέστησε σαφές ότι για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», και η αποφυγή της εργαλειοποίησής του.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Πρόεδρος ανέδειξε τη σημασία της διατήρησης της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «στην καταδίκη της παράνομης ρωσικής εισβολής». Εξέφρασε ακόμη την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε, τέλος, στον συνομιλητή της το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει το θέμα για την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία τη διεξαγωγή σχετικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v