Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο ζώνες άμυνας της Κυβέρνησης απέναντι στις αποκαλύψεις

Πώς απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στις κινήσεις Τσίπρα. Γιατί στοχοποίησε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. «Καλοδεχούμενη μια πρόταση μομφής», το σχόλιο συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Οι δύο ζώνες άμυνας της Κυβέρνησης απέναντι στις αποκαλύψεις

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να «μετατοπιστεί» -όπως λένε- ο δημόσιος διάλογος στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εμφανίζονται στην Κυβέρνηση, ύστερα και από τις τελευταίες αποκαλύψεις. Το Μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για «επιχείρηση πρόκλησης πολιτικής ανωμαλίας στον τόπο», χαρακτηρίζουν «ευπρόσδεκτη» μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και συνεχίζουν να ξεδιπλώνουν κανονικά τον προεκλογικό τους σχεδιασμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις ραγδαίες εξελίξεις με τις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν άλλαξε το πρόγραμμά του και πραγματοποιεί σήμερα κανονικά την περιοδεία του στην Κρήτη.

Η γραμμή άμυνας με την οποία αντιμετωπίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο τα νέα δεδομένα κινείται σε δύο άξονες.

Από τη μία, απόλυτα θεσμικά, με εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και προσήλωση στο Σύνταγμα. Είναι η πάγια θέση του πρωθυπουργικού επιτελείου, το οποίο επιμένει στο ότι οι συγκεκριμένες παρακολουθήσεις «κατηγορηματικά δεν ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης» και υπενθυμίζει  ότι έχει υπάρξει «καθαρή τοποθέτηση» από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση.

Από την άλλη, με ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί για «βαρύ θεσμικό και πολιτικό ατόπημα» και για «περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του». Μάλιστα, αναφέρεται σε μια σειρά από «ενδείξεις» στις οποίες στηρίζει την επιχειρηματολογία του, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ράμμος «φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».  

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν στο κυβερνητικό μικροσκόπιο εδώ και καιρό, ωστόσο με τις τελευταίες κινήσεις του, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «ξεπέρασε τα όρια και τις αρμοδιότητές του».  Όσο για την επιστολή που έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη (και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς), έφτασε στο πρωθυπουργικό γραφείο τέσσερις ώρες μετά την επίσκεψη Τσίπρα στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής, με συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την απορία του για την καθυστέρηση αυτή.

Η Κυβέρνηση βλέπει πίσω από την υπόθεση «ρυπαρά δίκτυα που διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς», που σχετίζονται με την αξιωματική αντιπολίτευση. Δίκτυα που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, «προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της πατρίδας».

«Περιμένουμε»

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρότασης μομφής, συνομιλητής του πρωθυπουργού σημειώνει ότι «μόνο κακό δεν θα κάνει στην κυβέρνηση» καθώς, αφενός, θα αναδείξει τη συνοχή των βουλευτών της ΝΔ και αφετέρου, θα δοθεί η ευκαιρία επί τρεις ημέρες να αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο και να υπογραμμιστεί η σύγκριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κυβέρνηση Τσίπρα. Θεωρείται δεδομένο ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν πρόκειται να μείνουν, κατά τις τοποθετήσεις τους, στο θέμα των παρακολουθήσεων, αλλά θα μεταφέρουν τη συζήτηση σε άλλα, πιο δύσκολα ζητήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν τον “Μάξιμο Σαράφη” που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για τη δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδικά η υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου επικοινωνιακά θα ανέβει πολύ από την Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Με αφορμή μάλιστα την κατάθεση στο Δικαστήριο του ημερολογίου της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, η ΝΔ κατέθεσε μια σειρά  ερωτημάτων, τα οποία θα επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία: «Οι πολύωρες συζητήσεις των κ.κ. Παππά και Αρτεμίου με τον κ. Καλογρίτσα αφορούσαν την πολιτική επικαιρότητα και τον καιρό ή αυτά που επωνύμως έχουν κατατεθεί για τη ροή χρημάτων και το μοίρασμα του ποσοστού καναλιών; Για πόσο ο λαλίστατος κατά τα άλλα κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να μη λέει κουβέντα για τις τόσο βαριές καταγγελίες που αφορούν το κόμμα του; Εκείνος σιωπά, εμείς θα εξακολουθούμε να ζητάμε απαντήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβερνώσα παράταξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v