Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελέας Ειδικού Δικαστηρίου: Να ερευνηθούν οι καταγγελίες για φακέλους με χρήματα

Εισηγήθηκε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ως προς το σκέλος που αφορά τις βαλίτσες και τους φακέλους με χρήματα που κατατέθηκε ότι έφυγαν από το γραφείο του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εισαγγελέας Ειδικού Δικαστηρίου: Να ερευνηθούν οι καταγγελίες για φακέλους με χρήματα

Η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών Όλγα Σμυρλή εισηγήθηκε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ως προς το σκέλος που αφορά τις βαλίτσες και τους φακέλους με χρήματα που κατατέθηκε ότι έφυγαν από το γραφείο του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η Όλγα Σμυρλή πρότεινε στο δικαστήριο να τεθούν στη δικαστική έρευνα το SMS, όσο και το απόσπασμα από το ημερολόγιο της Ευθαλίας Διαμαντή, γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα.

Επίσης, γνήσιο είναι τόσο το επίμαχο SMS όσο και το απόσπασμα από το ημερολόγιο της Ευθαλίας Διαμαντή, γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, σύμφωνα με γραφολογική εξέταση που προσκόμισαν στο Ειδικό Δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης του επιχειρηματία, Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος.

Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι του κ. Καλογρίτσα κατέθεσαν στο δικαστήριο τα συμπεράσματα από τα γραφολογικά συμπεράσματα της Μάγδας-Μαρίας Καμπούρη για τα αποσπάσματα της 15.9 2016 και της 22.9. 2016 από το ημερολόγιο της κ. Διαμαντή, που καταγράφουν τις συναντήσεις του επιχειρηματία, τα οποία αναφέρουν ότι από τη σύγκριση και την αντιπαραβολή της γραφής σε σχέση με δειγματική γραφής της γραμματέως αποδεικνύεται ότι είναι ο γραφικός της χαρακτήρας. Και αυτή είναι η συντάκτρια των αποσπασμάτων. Αναφορικά με τα sms, η κυρία Καμπούρη αναφέρει ότι αποδεικνύεται η συνοχή των συνομιλιών, οι οποίες δεν έχουν υποστεί αλλοίωση.

Αναλυτικότερα, «η γραφολογική έγινε από την κυρία Καμπούρη, διακεκριμένη γραφολόγο. Από την έρευνα, έλεγχο και αντιπαραβολή των εγγράφων, προκύπτει ότι τα αποσπάσματα του ημερολογίου σε σχέση με το δείγμα γραφής της Θάλειας Διαμάντη φαίνεται ότι ταυτίζονται και στις τρεις ζώνες του γραφικού χώρου, χωρίς ένδειξη απομιμήσεως, οδηγώντας ευθέως στη Θάλεια Διαμαντή ως πραγματική συντάκτρια των ως άνω φύλλων».

Ακόμη, η κυρία Σμυρλή ως προς τις βαλίτσες και τους φακέλους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης, ανέφερε: «Πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του Ειδικού Δικαστηρίου. Το λέω αυτό γιατί δεν πρέπει να γίνει εδώ στίβος πολιτικών αντιπαραθέσεων, για να μην πω αρένα. Ότιδήποτε συνεισφέρεται στην υπόθεση για βαλίτσες, χρήματα κ.τ.λ., είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε αναλόγως. Γι' αυτό εγώ θα ζητήσω τα πρακτικά να σταλούν στην Εισαγγελία να ελεγχθούν».

Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απόρριψη των ενστάσεων των συνηγόρων της πλευράς Παππά. Για το θέμα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, που τέθηκε ως ένσταση από την πλευρά των συνηγόρων του Νίκου Παππά, ανέφερε η κυρία Σμυρλή: «Τα sms εμπίπτουν στην έννοια του απορρήτου. Θα πρέπει να σταθμίσουμε τα έννομα αγαθά. Το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής, αλλά και αυτό της δίκαιης δίκης. Τα στοιχεία που υπάρχουν πρέπει να τεθούν στη δικαστική διερεύνηση. Είμαι της άποψης ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να τίθενται στη διάθεση του δικαστηρίου και να αξιολογούνται».

Αναφορικά με τον τρόπο που έχουν αποτυπωθεί τα μηνύματα, δηλαδή σε χαρτί, η κυρία Σμυρλή σημείωσε: «Δεν έχουμε αποτύπωση αυτών των μηνυμάτων με τον ενδεδειγμένο τρόπο, όπως γίνεται από αρμόδια αρχή. Δεν υπάρχει σφραγίδα εγκυρότητας, γι' αυτό θα αξιολογηθούν ελευθέρως. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν με αυτή την παράμετρο».

Ειδικό δικαστήριο: «Αυθεντικό» το ημερολόγιο της γραμματέως του Καλογρίτσα

Το Ειδικό Δικαστήριο με παρεμπίπτουσα απόφασή του δέχθηκε ομόφωνα ότι το απόσπασμα από το ημερολόγιο της Ευθαλίας Διαμαντή γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα είναι νόμιμα αποδεικτικά μέσα και δεν υπάρχουν ενδείξεις πλαστότητας.

Ειδικότερα, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε κρίσιμα τα μηνύματα που προσκόμισε στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες η πλευρά των συνηγόρων του κατηγορούμενου επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και τα οποία αποδεικνύουν, κατά τον ίδιο, το ρόλο του Νίκου Παππά στην υπόθεση αλλά και το γεγονός ότι συνομιλούσε μαζί του.

Με ομόφωνη απόφασή του το Ειδικό Δικαστήριο δέχθηκε ότι τα μηνύματα που προσκόμισε η πλευρά του επιχειρηματία είναι νόμιμα αποδεικτικά μέσα. Ακόμη, ομόφωνα το Ειδικό Δικαστήριο δέχθηκε ότι αυτά τα έγραφα (με τα μηνύματα) είναι κρίσιμα για τη διαμόρφωση της κρίσης του δικαστηρίου και πρέπει να αναγνωστούν στη δίκη.

Επίσης, ομόφωνα κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν ενδείξεις πλαστότητας των εγγράφων με τα sms που αντήλλαξαν οι δυο αντίδικοι.

Με την απόφασή του αυτή το Ειδικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή.

Καλογρίτσας: Πέραν αμφισβήτησης τα πραγματικά περιστατικά

Παράλληλα, οι συνήγοροι του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα γνωστοποίησαν στο δικαστήριο ότι δεν θα προσέλθει να απολογηθεί, όπως του παρέχει τη δυνατότητα αυτή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ σε δήλωσή του ο κ. Καλογρίτσας αναφέρει τα εξής:

«Από την πρώτη μέρα της έναρξης της διαδικασίας σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα είχα δηλώσει ότι θα «είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό Σας» είχα πει. «Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια».

Από αυτή τη θέση είμαι αμετακίνητος. Και με αυτή τη θέση πορεύτηκα εγώ και οι συνήγοροι μου έως σήμερα ενώπιόν σας.

Είναι απόφαση ακριβής τιμής για μένα.

Στη διάθεση του σεβαστού Σας Δικαστηρίου υπάρχουν οι μαρτυρίες, υπάρχουν τα έγγραφα, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην ανάκριση, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πάνω απ’ όλα υπάρχουν τα ίδια τα πραγματικά περιστατικά, των οποίων την ύπαρξη κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν είναι ικανό να αμφισβητήσει.

Χθες αλλά και σήμερα δια των συνηγόρων μου σας ζήτησα να εξετάσετε οι ίδιοι το κινητό μου τηλέφωνο. Για να διαπιστώσετε ιδιοις όμμασι ορισμένα από τα πραγματικά περιστατικά.

Τι άλλο μου μένει;

Τίποτε έως αυτή τη στιγμή.

Γιατί, «όλα περνούν, μόνο η αλήθεια μένει».

Εν τω μεταξυ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την πορεία του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά το επίμαχο διάστημα του 2016 που διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και τη νομιμότητα των ενεργειών του, αλλά και το κλίμα που επικρατούσε τότε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Αναλυτικότερα, ο κ. Αλεξιάδης, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι ο νόμος του κ. Παππά ήταν ένας νόμος για να μπει τάξη στο άναρχο πειρατικό τοπίο των ΜΜΕ και για να αυξηθούν τα  έσοδα του Δημοσίου.

Ακόμη, ο κ. Αλεξιάδης, ανέφερε ότι με τον κ. Παππά αυξήσαμε κατά 280 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και συνέχισε λέγοντας ότι υπήρχε μια μερίδα του Τύπου που δεν τηρούσε τη δεοντολογία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, ανέφερε ο μάρτυρας,  ήταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ παραπλανώντας και διαστρεβλώνοντας τη  πραγματικότητα,  υπήρχε προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και αποσιώπηση γεγονότων. 

Σε άλλο σημείο, ο κ. Αλεξιάδης, ανέφερε ότι ακόμη και το ΣΥΡΙΖΑ channel να υπήρχε, όπως λένε, δεν θα ήταν δυνατόν να αλλάξει αυτή η ισορροπία κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη στάση που κρατούσαν απέναντί του τα άλλα μέσα ενημέρωσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι φθηνοί αντιπερισπασμοί θα καταρρεύσουν με πάταγο

«Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου ορθώς ζήτησε από τους καταγγέλλοντες να καταθέσουν αρμοδίως όσα καταγγέλλουν στη δικαιοσύνη και όχι στο Ειδικό Δικαστήριο για να δημιουργούνται εντυπώσεις», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Και ακόμη ορθότερα», συνεχίζει η Κουμουνδούρου, η εισαγγελέας «φέρεται να αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος να ειπωθούν αυτά στο Ειδικό Δικαστήριο και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια.

Ας μην αγωνιά η ΝΔ, λοιπόν.

Οι κατασκευές της και οι φθηνοί αντιπερισπασμοί θα καταρρεύσουν με πάταγο.

Αφού η κα Διαμάντη ούτως ή άλλως θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για την ψευδορκία της, αφού ο κ. Παππάς της έχει υποβάλει μήνυση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v