Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αποχή ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες στη Βουλή εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές

«Ποτέ άλλοτε κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς», τόνισε. Ζητά εκλογές σε τρεις εβδομάδες. Ανακοίνωσε αποχή από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, πλην αυτής για το θέμα της Χρυσής Αυγής.

Τσίπρας: Αποχή ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες στη Βουλή εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε, πέρα από την ενοχή του πρωθυπουργού, αποκάλυψε ότι η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας και η επικίνδυνη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής έχουν δυστυχώς προχωρήσει πολύ βαθιά, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Στην τοποθέτησή του ζήτησε «άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, εντός τριών εβδομάδων, όπως το Σύνταγμα ορίζει».

«Οσο ο κος Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στην κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης της εκτροπής. Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή. Και από σήμερα ξεκινάμε την πορεία μας προς τον ελληνικό λαό, γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε.

Εν προκειμένω, διευκρινίζεται αρμοδίως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μετέχει στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις “προκειμένου να προτείνει/διαφωνεί/καταγγέλλει/ξεσκεπάζει”, αλλά θα αποχωρεί από τις ψηφοφορίες για να κάνει σαφές ότι δεν “νομιμοποιείται” πλέον η κυβέρνηση να νομοθετεί μετά από όσα έχει κάνει με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Σε ερώτηση για το εάν ευσταθούν κυβερνητικές διαρροές ότι ο Χρήστος Ράμμος ή άλλο στέλεχος της ΑΔΑΕ θα είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ.Τσίπρας απάντησε: “Δεν φτάνει που (η κυβέρνηση) παραβιάζει το Σύνταγμα, δεν το γνωρίζει κιόλας”, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει συνταγματική απαγόρευση στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών να πολιτευτούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αναδιανομή πλούτου υπέρ λίγων και ισχυρών. Η αισχροκέρδεια νομιμοποιείται και προστατεύεται με τον πιο προκλητικό τρόπο. Τα ουρανοκατέβατα κέρδη γίνονται κανονικότητα, συμπλήρωσε. Η διαφθορά είναι αυτό που χαρακτηρίζει κάθε κυβερνητική πράξη, όπως δείχνει το όργιο των απευθείας αναθέσεων και η διαπλοκή τομέων του κράτους ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα.

O επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας: 

«Ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς. Ονόματα όπως Πάτσης, Στάσης, Χειμάρας, Μαραβέγιας, Νικολάου, Πέτσας, είναι σήμερα συνώνυμα με μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα».

Το δίκτυο των υποκλοπών που στήθηκε επιμελώς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν ήταν μια αστοχία, ένα λάθος, μια τυχαία εξέλιξη. Ήταν ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο, που ήρθε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς. Αυτός ο ζόφος των δικτύων της διαφθοράς και της ασέλγειας στο κράτος δικαίου είναι αυτό ακριβώς που ονομάσαμε από την πρώτη στιγμή καθεστώς Μητσοτάκη.

Ο κύριος Μητσοτάκης, αποδεδειγμένα πια και με τη βούλα της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης αρχής, είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός. Καταχραστής μάλιστα αμετανόητος, όπως απέδειξε η στάση του από την πρώτη μέρα που άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση του παρακράτους. Διότι οι αποδείξεις που η αρμόδια αρχή περισυνέλλεξε από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι προφανώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς οι νομότυπες επισυνδέσεις αφορούσαν μονάχα σε περιπτώσεις στόχων που δεν ενεργοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό. Και οι στόχοι ήταν δεκάδες».

Οι ερωτήσεις

Ερωτηθείς αν υπάρχουν άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες για το θέμα των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι στο δίλημμα δημοκρατία ή εκτροπή, δεν θα αποφασίσουν 156 βουλευτές αλλά 10 εκατομμύρια Ελληνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μεγάλη αύξηση του αριθμού των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Σημείωσε ότι λειτούργησε στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Νόμου και απέδωσε το γεγονός στην αύξηση των προσφυγικών ροών. Χιλιάδες πέρασαν σε ευρωπαϊκό έδαφος και υπήρξαν περιπτώσεις που μια σοβαρή υπηρεσία πληροφοριών έπρεπε να εξετάζει. Εκείνη την περίοδο υπήρξαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Καμία χώρα δεν απέδωσε ευθύνη στην Ελλάδα, γιατί οι ελληνικές αρχές έκαναν το καθήκον τους και ενημέρωναν για περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς.

Ο «εκβιασμός» του ΠΑΣΟΚ

Εάν ο κος Φλώρος ήταν ύποπτος για κατασκοπεία, θα μπορούσε να του ανανεωθεί η θητεία; αναρωτήθηκε. Προφανώς δεν ήταν η κατασκοπεία ο λόγος παρακολούθησης. Είναι ντροπή να αιωρείται αυτό πάνω από άξιους αξιωματικούς. Αρα, για ποιο λόγο τους παρακολουθούσαν; σχολίασε επισημαίνοντας ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται ενώ τρέχουν εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 15 δισ. ευρώ. Είναι πιθανό οι παρακολουθήσεις να έγιναν για τη ροή του χρήματος.

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί κανέναν «εκβιαζόμενο». Ωστόσο ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «τον παρακολουθούσαν για να είναι το κόμμα σε ομηρεία». Το εάν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και τις αντοχές του. Δεν προδικάζω ότι θα υποκύψει κάποιος σε εκβιασμό. Είναι όμως προφανές εδώ ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού. Θύμισε δε τις διαρροές ότι ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ λειτουργούσε για λογαριασμό Κινέζων.

Την επόμενη πενταετία, η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου «θα είναι υπό ομηρία». Πού βρίσκονται όλες αυτές οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από τις παρακολουθήσεις; Σε ποια χέρια βρίσκονται;

Η υπόθεση Τάκη Θεοδωρικάκου

Βαθιά προβληματισμένος μετά τις αποκαλύψεις δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εδώ πρόκειται για την επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας. Στην διακυβέρνησή μας η ΕΥΠ έκανε μεγάλη έρευνα για επίορκους της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου με δική μου εντολή στάλθηκαν στον εισαγγελέα. Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος που βλέπω σχεδόν πέντε χρόνια μετά ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση αυτών των στοιχείων, με ευθύνη της ΕΛΑΣ και της πολιτικής ηγεσίας, αλλά στο μεσοδιάστημα πρόσωπα που εμπλέκονται με αυτά τα δίκτυα αναβαθμίστηκαν, πήραν προαγωγή. Αυτό που μου προξένησε αποτροπιασμό είναι οι αποκαλύψεις διαλόγων όπου αφήνονταν να εννοηθεί ότι εγκληματικά στοιχεία συνομιλούσαν με ανώτατα στελέχη. Αν αυτό ισχύει ο κος Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει.

Σε ότι αφορά τον Τάκη Θεοδωρικάκο εκτίμησε ότι για λόγους εντιμότητας, που διαθέτει, οφείλει να παραιτηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v