Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική πρεμιέρα με κεντρικό σύνθημα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» 

Σύνδεση των υποκλοπών με οικονομία -ανάπτυξη. Κάλεσμα Τσίπρα στο αντιδεξιό τμήμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με μήνυμα στην ηγεσία του: «Κρίμα…». Οι βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις με έμφαση σε μισθούς, συντάξεις (και προσωπική διαφορά), πρώτη κατοικία-ιδιωτικό χρέος, διορισμούς σε Υγεία-Παιδεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική πρεμιέρα με κεντρικό σύνθημα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης»

Νέους αιφνιδιασμούς “υπόσχεται” στην κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εντείνοντας και την πίεση στον πρωθυπουργό να αποδεχτεί τη διενέργεια debate “όποτε και με όποια θεματολογία θέλει”. 

Όπως αναμενόταν, στη χθεσινή πρεμιέρα της αμιγώς προεκλογικής εκστρατείας, στο Περιστέρι, ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε στον λόγο του οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα πρώτης γραμμής, χωρίς να χαμηλώσει τους τόνους για τις υποκλοπές, καθώς τα παρουσίασε ως αλληλένδετα. “Χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει οικονομία. Χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει δικαιοσύνη και χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια. Άρα, χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει σταθερότητα, δεν υπάρχει ανάπτυξη οικονομική, δεν υπάρχει ευημερία”, είπε. 

Σ' αυτό το πλαίσιο, το δίλημμα που έθεσε ήταν “Δημοκρατία ή Μητσοτάκης”, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για “εκτροπή”, τόσο για τις υποκλοπές όσο και για την εξάμηνη επιχείρηση συγκάλυψης, καταθέτοντας τη δική του δέσμευση: “Ο εφιάλτης τελειώνει. Η δημοκρατία και το κράτος Δικαίου θα επιστρέψουν, η δικαιοσύνη θα ξαναγίνει ο κανόνας, οι ανισότητες, η αδικία, οι παρακρατικές μέθοδοι, η διαφθορά και η αναξιοκρατία, σύντομα θα λάβουν τέλος”.

Δεδομένου ότι, κατά τους συνεργάτες του, το Μαξίμου “αιφνιδιάστηκε και θορυβήθηκε” από την απόφαση να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τις ψηφοφορίες στη Βουλή (σ.σ. αλλά να μετέχει κανονικά στις συνεδριάσεις των επιτροπών και της Ολομέλειας), ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε εμφατικά σ' αυτή την κίνηση.

Δεν θα νομιμοποιήσουμε την εκτροπή, δεν θα νομιμοποιήσουμε τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο στον λαό, στον ανώτατο κριτή. Και όσο ο κ. Μητσοτάκης γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας μέχρι τέλους, θα αρνείται τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, δεν θα συμμετάσχουμε στις ψηφοφορίες της Βουλής. Δεν θα νομιμοποιούμε τη πλειοψηφία της εκτροπής, δεν θα νομιμοποιούμε μια ηθικά και πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση”.

Προς Χ. Τρικούπη: “Κρίμα…”

Όπως κάνει το τελευταίο διάστημα, δεν “χαρίστηκε” ούτε χθες στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αντέδρασε εξ ίσου επικριτικά με την απόφαση για αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή (σ.σ. όπως είχε αντιδράσεις και με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση). Κι αυτό επειδή ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και στελέχη του κόμματος, μιλούν πλέον για “κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή” χωρίς τον προσδιορισμό “προοδευτική” ή “σοσιαλδημοκρατική” όπως έκαναν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αυτή η αλλαγή  σχετίζεται με επαναφορά σεναρίων για κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, την οποία “ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την επιθυμεί”, παρότι  ένα άλλο διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι “δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ‘παρακολουθητή’ μας” και, γενικά, με τη Δεξιά. 

Απευθυνόμενος κυρίως σ' αυτό το άλλο τμήμα και, μάλιστα, από το βήμα του γηπέδου “Ανδρέας Παπανδρέου” στο Περιστέρι, είπε: “Σε στιγμές που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δε μπορεί να είναι άλλο από την υπεράσπισή της ίδιας της δημοκρατίας, είναι κρίμα, ηγεσίες κομμάτων που ορκίζονται στη δημοκρατία, να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό. Είναι κρίμα να μη θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί.  Κι αυτό το πεδίο οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως να το καθαρίσουμε από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη”.

Με αυτά τα λόγια, εντείνοντας την πίεση προς την ηγεσία της Χ. Τρικούπη, επέμεινε στο στόχο για “προοδευτική κυβέρνηση νικητών” και, μάλιστα, από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. 

Μισθοί-συντάξεις-ακρίβεια- πλειστηριασμοί 

Οι δεσμεύσεις που παρουσίασε στην προεκλογική πρεμιέρα περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο τμηματικά και ανά τομέα έχει παρουσιαστεί τον τελευταίο χρόνο. 

Υπάρχουν ωστόσο επικαιροποιήσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ (αντί 800) λόγω του πληθωρισμού.

Από τις δεσμεύσεις ξεχωρίζουν:

  • το αφορολόγητο έως 10.000 ευρώ για το σύνολο των εργαζόμενων (και όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες), 
  • η επαναφορά των τριετιών, 
  • η επιστροφή της 13ης σύνταξης, 
  • η απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις, 
  • η αποκατάσταση αδικιών της “προσωπικής διαφοράς” , 
  • η κατάργηση του τέλους επιτιδεύματος, 
  • η προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς,
  • οι 120 δόσεις με κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο Δημόσιο, 
  • η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή και του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ, 
  • η άμεση πρόσληψη 5.500 υγειονομικών (και άλλων 10.000 σε βάθος τριετίας),
  • οι 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v