Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Διμέτωπος, μονομέτωπος ή άμυνα στην πόλωση;

Η δήλωση Ανδρουλάκη για «κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη» και το ερώτημα περί «εκβιασμού» από την Π. Τσαπανίδου που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Ο φόβος για αποχωρήσεις ανάλογα με την επιλογή συνεργασίας. Η επιμονή Βενιζέλου για τις υποκλοπές.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Διμέτωπος, μονομέτωπος ή άμυνα στην πόλωση;

Την τελευταία εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μοιάζει να έχει βάλει άνω τελεία στον “διμέτωπο” απέναντι στη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προκρίνοντας τον “μονομέτωπο” στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την αφορμή, τυπικά, έδωσε η εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου, Πόπη Τσαπανίδου, με το ερώτημα που έθεσε δημοσίως εάν μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα είναι αποτέλεσμα “εκβιασμού” με βάση όσα γνωρίζει η ηγεσία του Μαξίμου από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Χ. Τρικούπη εξερράγη και επιτέθηκε στην κ. Τσαπανίδου, ωστόσο για την ανταπάντηση αξιοποιήθηκαν από την Κουμουνδούρου δύο δηλώσεις:

  • Του Νίκου Ανδρουλάκη, τον Αύγουστο, όταν απέδωσε την παρακολούθησή του στην προσπάθεια του Μαξίμου να τον θέσει σε ομηρία.
  • Του Παύλου Γερουλάνου, λίγες ημέρες πριν τη δήλωση Τσαπανίδου: “Αύριο θα πρέπει να συζητήσουμε για τις συνεργασίες κομμάτων. Αυτές οι συνεργασίες θα είναι προϊόν πολιτικής σύγκλισης ή προϊόν εκβιασμού;”.

Πέραν τούτου, μία ημέρα πριν από την επίμαχη δήλωση της εκπροσώπου, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφάνισε ως στόχο του κόμματος του “να υπάρξει κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών χωρίς παζάρια για υπουργικές θέσεις”.

Δεν μίλησε, δηλαδή, ούτε για “προοδευτική” ούτε για “σοσιαλδημοκρατική” κυβέρνηση, ενώ το “χωρίς παζάρια” ερμηνεύτηκε και ως αποδοχή του κ. Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού. (σ.σ. “αν εννοούσε και τον κ. Τσίπρα θα μιλούσε για προοδευτική κυβέρνηση”, σημείωσαν οι… κακές γλώσσες).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη έκανε την κ. Τσαπανίδου να θέσει το περίφημο ερώτημα, ώστε να πιέσει τη Χ. Τρικούπη και “να την υποχρεώσει να παραδεχτεί, εμμέσως, τη στροφή της ως προς τις συνεργασίες”.

Η διπλή πίεση στη Χ. Τρικούπη

Σύμφωνα με ψύχραιμες φωνές από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ηγεσία και τα στελέχη του δεν είναι μικρό.

Πρώτον: Οι δημοσκοπήσεις (σ.σ. τις οποίες δεν έχει καταγγείλει για “μαγείρεμα”) δείχνουν ότι το κόμμα χάνει αργά αλλά σταθερά και προς τους δύο “μονομάχους”, με τις ροές προς ΝΔ να είναι λίγο περισσότερες από τις αντίστοιχες προς ΣΥΡΙΖΑ. Για ένα κόμμα που θέλει να βρεθεί ενισχυμένο στην τρίτη θέση, ώστε όχι μόνο να παίξει διαπραγματευτικό ρόλο την επομένη των εκλογών αλλά και να συνεχίσει να υπάρχει πολιτικά, η ακραία ρητορική απέναντι στους δύο “μεγάλους” είναι μονόδρομος.

Δεύτερον: Επιθυμεί διακαώς σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, διότι γνωρίζει ότι στην πορεία προς τη δεύτερη κάλπη (της ενισχυμένης) η πόλωση θα το συνθλίψει.

Τρίτον: Η ηγεσία και τα στελέχη του γνωρίζουν πολύ καλά πως όποια κυβερνητική συνεργασία κι αν επιλέξουν, θα χάσουν “το μισό” κόμμα, όπως λένε, τόσο σε επίπεδο βουλευτών-στελεχών όσο και σε επίπεδο ψηφοφόρων. Εάν δηλαδή συμπράξει με τη ΝΔ θα φύγουν οι κάθετα αντιδεξιοί, ενώ εάν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσουν οι επίσης “κάθετα αντιΣΥΡΙΖΑ”.

Οι λιγότερες δυνατές απώλειες από την νέα κοινοβουλευτική ομάδα είναι συνάρτηση της σύνθεσής της και, για τον λόγο αυτό, το στοίχημα της Χ. Τρικούπη είναι να εκλεγούν βουλευτές οι “πιστοί” στην ηγετική ομάδα, που δεν θα τα “βροντήξουν” με όποια κυβερνητική απόφαση ληφθεί.

Σ' αυτή τη μάχη πέφτουν και… κορμιά, καθώς, όπως έχουμε σημειώσει, ουκ ολίγοι πολιτευτές αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους, επειδή είτε κατάλαβαν ότι δεν ανήκουν στα πρόσωπα που θα σταυροδοτηθούν, είτε οι χαμηλότερες δημοσκοπικές πτήσεις δείχνουν ότι το κόμμα τους δεν θα βγάλει έδρα στις περιφέρειες που τους ενδιέφεραν.

Η πόλωση, όμως, δείχνει ότι ορισμένοι επιλέγουν στρατόπεδο από τώρα: ο Αποστόλης Σπυρόπουλος, για παράδειγμα, ανακοίνωσε “με πλατφόρμα” την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αρκαδία, ωστόσο χθες, επτά ημέρες μετά δηλαδή, δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ότι “η σημερινή κυβέρνηση είναι η καλύτερη μετά τα μνημόνια, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει λάθη”…

Τις τελευταίες ημέρες “βγήκαν μπροστά” οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές τροφοδοτώντας την πολεμική στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Χαράς Κεφαλίδου (σ.σ. είχε στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο στις εσωκομματικές εκλογές), δίνοντας την εξής ερμηνεία στη δυναμική που ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας στο θέμα των υποκλοπών: “Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί ξεπεράσει σε μαχητικότητα και δυναμισμό τον κ. Ανδρουλάκη, να είναι πάντα ένα κλικ πιο έντονος πιο λαϊκιστής πιο δημαγωγός για να στείλει μήνυμα ότι αυτός είναι ο φυσικός ηγέτης ενός χώρου, τον οποίον έτσι κι αλλιώς διεκδικεί”.

Η επιμονή Βεμιζέλου για υποκλοπές-συγκάληψη

Η εν λόγω ομάδα, ωστόσο, πιέζεται, με τη σειρά της, από τη σθεναρή στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι και στις υποκλοπές, αλλά και στην επίμονη προσπάθεια συγκάλυψης από το Μαξίμου. Η επιστημονική και πολιτική θέση που ανέπτυξε στην εκδήλωση “Μένουμε Ευρώπη;” και η άρνησή του να καυτηριάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. ως προς τις υποκλοπές) αφαιρεί όπλα από την ομάδα, αφού ο κ. Βενιζέλος μόνο… σαν ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί “φιλο-ΣΥΡΙΖΑ”.

Ενδεικτικά, στη χθεσινή συνέντευξη του στα “ΝΕΑ” και στην ερώτηση εάν “ό,τι ζούμε μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεθόδευσης” ώστε να αξιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Βενιζέλος απάντησε: “Υπάρχει το σενάριο ο απολυθείς κ. Κοντολέων να έκανε τις παρακολουθήσεις αυτές για να τροφοδοτήσει μερικά χρόνια αργότερα την αντιπολιτευτική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ; Εκτιμώ πάντα το χιούμορ”.

Α. Τσίπρας: “Είναι δυνατόν το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου…;”

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει τη (νέα) τακτική της Χ. Τρικούπη για να περάσει στην αντεπίθεση, αγγίζοντας τα αντανακλαστικά των “αντιδεξιών” οπαδών και στελεχών που βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Με το “κρίμα” που είπε στο Περιστέρι και το “είναι πολιτικά και ηθικά διανόητο το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να συνεργαστεί με τον κ. Ανδρουλάκη, το θύμα με τον θύτη”, όπως τόνισε στην Πάτρα, απευθύνθηκε σε αυτό ακριβώς το ακροατήριο, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τον κ. Ανδρουλάκη και τα στελέχη του.

Όταν δε, προς απάντηση, η Χ. Τρικούπη, σχολιάζοντας αυτή την αποστροφή, υπενθύμισε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Κουμουνδούρου ανταπάντησε παραπέμποντας στην κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με στελέχη της να επαναφέρουν στη μνήμη και την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.

Πλην απροόπτου, με αυτή την τακτική …κανονικών και αντάρτικων χτυπημάτων θα πορευτούν οι δύο χώροι προς την κάλπη. Η πραγματική συζήτηση για το εάν και πώς θα συνεργαστούν κυβερνητικά δεν θα ανοίξει επισήμως πριν καθαρογραφούν τα νέα εκλογικά ποσοστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v