Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι ανεφάρμοστες

Στα 11,5 δισ. ευρώ ετησίως αποτιμούν στη ΝΔ τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αναλύουν το κόστος αυτών. Ο κίνδυνος νέου μνημονίου και οι προτάσεις που τους βρίσκουν αντίθετους.

Κυβέρνηση: Οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι ανεφάρμοστες

«Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση πρέπει να κριθεί στο επίπεδο των προτάσεων και κυρίως των έργων», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (στον ΣΚΑΪ) και ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο και η Πειραιώς, πέραν του δικού τους θετικού αφηγήματος για την επόμενη τετραετία, αμφισβητούν ευθέως την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά τις εξαγγελλόμενες παροχές κατά την ομιλία του στο Περιστέρι.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, οι υποσχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «υπενθυμίζουν τον Τσίπρα πριν τις εκλογές του 2015, όταν θα βάραγε το νταούλι και οι αγορές θα χόρευαν, αλλά και το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Μάλιστα υπολογίζουν το κόστος τους στα 11,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως και στα 46 δισ. ευρώ συνολικά για την επόμενη τετραετία.

«Αυτό που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας ως πρόγραμμα είναι κάτι που δεν θα υλοποιήσει ποτέ. Δεν μπορεί ταυτόχρονα και να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει κατακόρυφα τις δαπάνες με αυξήσεις παντού και να κάνει δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις. Όλα αυτά μαζί δεν γίνονται», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Διερωτώνται πού θα βρει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα χρήματα για να υλοποιήσει όλα αυτά τα οποία δεσμεύτηκε και εκτιμούν πως τυχόν εφαρμογή τους θα οδηγούσε τη χώρα σε νέο μνημόνιο.

Όπως υποστηρίζουν στην Κυβέρνηση, το αναλυτικό κόστος των εν λόγω εξαγγελιών υπολογίζεται σε 10,601 δισ. ευρώ το 2023,  σε 11,539 δισ. το 2024, σε 12,043 δισ. ευρώ το 2025 και σε 11,721 δισ. ευρώ το 2026. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους:

  1. Η αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% από τον πρώτο χρόνο και η θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στον δημόσιο τομέα το 2023 θα κόστιζε 1,310 δισ. ευρώ, το 2024 θα έφτανε τα 2,031 δισ., το 2025 τα 2,333 δισ. και το 2026 τα 2,642 δισ. ευρώ.
  2. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε. θα κόστιζε 2,014 δισ. κάθε χρόνο.
  3. Η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή υπολογίζεται, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στο 1,490 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
  4. Η επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 φτάνει, κατά τους ίδιους υπολογισμούς, τα 982 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
  5. Η αύξηση των συντάξεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά, όπως λένε στην Κυβέρνηση, θα προσέγγιζε το 2023 το 1,1 δισ. ευρώ, το 2024 το 1,137 δισ. ευρώ, το 2025 το 1,160 δισ. ευρώ και το 2026 το 1,183 δισ. ευρώ.
  6. Η επιστροφή όλων των αναδρομικών των συνταξιούχων σε 3 ετήσιες δόσεις  (2023, 2024, 2025) θα κόστιζε 833 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
  7. Η αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι), σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, θα έφτανε τα 455 εκατ. ευρώ ετησίως.
  8. Ο διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο στα 396 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

«Κλείσιμο επιχειρήσεων»

Ταυτόχρονα, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε υποσχέσεις που «είτε δεν μπορούν να  εφαρμοστούν είτε θα κατέληγαν σε πολύ αρνητικές επιπτώσεις». Στο πλαίσιο αυτό, τον επικρίνουν για την πρότασή του για διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών. «Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε διεθνή αγαθά μονομερώς από μια χώρα, καθώς δεν θα γίνονται παραδόσεις», τονίζουν στην κυβερνώσα παράταξη, ενώ εξίσου αντίθετοι είναι και στη δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποίηση της ΔEΗ, με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας. «Αυτό σημαίνει ότι εάν έχει ζημία από την επιβολή πλαφόν, αυτή θα εγγράφεται στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της χώρας και θα κοστίσει αρκετά δισ. ευρώ», σημειώνουν.

Καταγγέλλουν δε και την εξαγγελία για τη θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς -όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο- «θα οδηγούσε σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε αύξηση της ανεργίας».

Είναι κάποια από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν από τα κυβερνητικά στελέχη στις προεκλογικές μάχες, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα και μέχρι το στήσιμο της κάλπης. Είναι, άλλωστε, όπως αναγνωρίζουν, ζητήματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία και θα επηρεάσουν πολύ τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στις εκλογές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v