Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω… Βουλής η απάντηση Μητσοτάκη στην αποχή του ΣΥΡΙΖΑ

Στο Κοινοβούλιο μιλά σήμερα ο πρωθυπουργός. Παρεμβαίνει στο νομοσχέδιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναζητά ευρεία συναίνεση για την απαγόρευση στο «κόμμα Κασιδιάρη».

Μέσω… Βουλής η απάντηση Μητσοτάκη στην αποχή του ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να στηλιτεύσει για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, θα παίξει το χαρτί της θεσμικότητας, ασκώντας δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και αντιπαραβάλλοντας τη στάση αυτής με τη «διαρκή παραγωγή έργου» της Νέας Δημοκρατίας, έως και την τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής, πριν τη διάλυσή της για τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης εγκαλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια», μέσω των οποίων «περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη».

Ταυτόχρονα, με αφορμή το νομοσχέδιο και το προνομιακό πεδίο που στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν στον τομέα της εθνικής άμυνας, θα υπενθυμίσει την καταψήφιση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Με φόντο και το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του μαχητικού στην Ανδραβίδα, ο πρωθυπουργός θα δηλώσει περήφανος για «την αμυντική ασπίδα της πατρίδας», θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και θα προαναγγείλει νέο μισθολόγιο γι’ αυτά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Ειδικών Λογαριασμών Πρόνοιας στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, τη θέσπιση επιδόματος ειδικών αποστολών με κονδύλι 25 εκατομμυρίων ευρώ και την παράταση της σύμβασης ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό και τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας για άλλο ένα εξάμηνο.

Κομματική συναίνεση

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στη διάταξη για το «κόμμα Κασιδιάρη», με στόχο την μη ανακήρυξη από τον Άρειο Πάγο εγκληματικών οργανώσεων ως κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές. Η ψήφισή του αναμένεται αύριο, Τετάρτη, με την Κυβέρνηση να προσδοκά για ευρεία κομματική συναίνεση.

Η διάταξη, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν εισέρχεται σε κυνήγι αναζήτησης και κρίσης της ιδεολογίας των κομμάτων, αφού -όπως λένε- «θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να διακριβώσει εάν ένα κόμμα έχει ναζιστικά ή ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή αν τα μέλη του μετέχουν σε δράσεις που εμφορούνται από ναζιστικά ή ρατσιστικά κίνητρα». Αυτό όμως, εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, «θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο, εξαιρετικά ανοιχτό σε ερμηνείες, θα δημιουργούσε συνθήκες που δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «προσχηματικές» τις αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων. «Περισσότερο δείχνουν να προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους για να αποφύγουν να συναινέσουν σε κάτι που φέρνει η Κυβέρνηση, παρά το ότι ουσιαστικά θέλουν να επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις σε μια ρύθμιση. Παρ’ όλα αυτά», όπως είπε, «η κυβέρνηση μέχρι τελευταία στιγμή θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συμφωνίας και συναίνεσης, αρκεί αυτό να μην αναιρεί την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης και τον στόχο που έχουμε μπροστά μας».

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η εν λόγω διάταξη «προσβλέπει στη θωράκιση της δημοκρατίας και τη διασφάλιση της ομαλότητας». Επεσήμανε δε πως προσβλέπει σε διακομματική στήριξη. «Πρόκειται για ανταπόκριση της πολιτείας και συνταγματική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v