Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσκληση κυβέρνησης προς καλλιτέχνες για διάλογο «με καλή πίστη»

Αναγνωρίζουμε στρεβλώσεις και αδράνεια της Πολιτείας στο θέμα αυτό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Καμία συζήτηση για συνεργασία με Κωνσταντίνο Μπογδάνο ή Γιώργο Καρατζαφέρη.

Πρόσκληση κυβέρνησης προς καλλιτέχνες για διάλογο «με καλή πίστη»

Προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης με τον καλλιτεχνικό κόσμο επιχειρεί η Κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου, με αφορμή και το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει στρεβλώσεις και αδράνεια της Πολιτείας στο θέμα αυτό. Προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε παρεμβάσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Εξαιρέσαμε ρητά τους καλλιτέχνες από τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος, εξαιρέσαμε από το ΑΣΕΠ και το ενιαίο μισθολόγιο τις προσλήψεις ηθοποιών από τους Δήμους (αφορά τα ΔΗΠΕΘΕ), δεσμευτήκαμε ότι η κυβέρνηση θα κοιτάξει το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, όμως αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη -καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει ως τώρα- και ήδη δημιουργήσαμε τρεις ομάδες εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θίγεται κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και κάλεσε «όλους να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με καλή πίστη».

Όπως είπε, «δεν έχουμε απέναντί μας τους καλλιτέχνες και τον Πολιτισμό. Το κλίμα όξυνσης δεν προάγει τη λύση. Είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε έμπρακτα την κατάσταση», σημείωσε και απέδωσε τη συνεχιζόμενη αντίδραση των καλλιτεχνών σε ένα από τα τρία ακόλουθα ενδεχόμενα: «Ή υπάρχει σύγχυση και δεν έχουν εξηγηθεί -που είναι το πιθανότερο- ή λέμε ψέματα ή υπάρχουν άλλα ελατήρια για τη συνεχιζόμενη αυτή ένταση. Δεν πιστεύω ότι είναι αυτή η πιθανότερη αιτία. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους καλλιτέχνες, εάν κάτι δεν έχει εξηγηθεί καλά, είμαστε εδώ για να το εξηγήσουμε».

Το Προεδρικό Διάταγμα, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αφορά αποκλειστικά και μόνο στο προσοντολόγιο του δημοσίου. Με τροπολογία, τα όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες στο συγκεκριμένο διάταγμα έχουν αφαιρεθεί. Εξάλλου, αυτό δεν ασχολείται με ακαδημαϊκές διαβαθμίσεις. Δεν απαξιώνεται ο τίτλος σπουδών τους με το απολυτήριο Λυκείου. Αφορούσε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ καλλιτεχνών που δεν θα διεκδικούσαν καλλιτεχνικές ιδιότητες, αλλά άλλες και κυρίως διοικητικές. Για αμιγώς καλλιτεχνικές θέσεις, δεν άλλαξε τίποτα. Καμία σχέση δεν έχει το Προεδρικό Διάταγμα με τη διαδικασία αμοιβής και εξέλιξης των καλλιτεχνών. Επίσης, δεν καταργούνται ειδικές και άλλες μισθολογικές ρυθμίσεις που αφορούν τους καλλιτέχνες».

Με αφορμή την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα καταθέσει το Προεδρικό Διάταγμα, ο κ. Οικονόμου είπε πως αυτό «δεν γίνεται να καταργηθεί, αφορά και άλλους κλάδους. Κατάφερε να περιορίσει τους κλάδους από 2.500 σε περίπου 500, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της κατάστασης. Αν καταργηθεί, θα παγώσουν όλες οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, όλων των ειδικοτήτων... Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται κατόπιν εορτής πως δήθεν ήθελε, αλλά δεν πρόλαβε να διευθετήσει την κατάσταση. Ο κ. Τσίπρας εκμεταλλεύεται την τέχνη για λόγους εντυπώσεων».

Μπογδάνος και Καρατζαφέρης

Ο κ. Οικονόμου, σχετικά με την ένταξη στη ΝΔ του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ κ. Καρανικόλα, ανέφερε ότι «η ΝΔ είναι ένα ανοικτό πολυσυλλεκτικό κόμμα, στο οποίο μπορούν να βρουν έκφραση πολίτες που συμμερίζονται το ενδιαφέρον μας για τη χώρα».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση συνεργασίας με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ή τον Γιώργο Καρατζαφέρη σε κανένα επίπεδο».

Για το δημοσίευμα του Politico σχετικά με επαφές του πρωθυπουργού με τη Σαουδική Αραβία για ανάληψη από κοινού του Μουντιάλ 2030, σχολίασε πως «το δημοσίευμα είναι γεμάτο ανακρίβειες. Υπάρχει μια θεωρητική συζήτηση ανοιχτή, αλλά τίποτα συγκεκριμένο» και παρέπεμψε σε σχετική ανάρτηση του Λευτέρη Αυγενάκη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v