Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελέας Ειδικού Δικαστηρίου: Κατέρρευσε το κατηγορητήριο του Ν. Παππά

Δεν αποδείχτηκαν στο ελάχιστο όσα ισχυρίζεται ο Χρ. Καλογρίτσας περί σχεδίου του Ν. Παππά» και ούτε προέκυψε κάποιο στοιχείο περί «εικονικής σύμβασης Καλογρίτσα με CCC, υποστήριξε. Τι είπε για τα SMS.

Εισαγγελέας Ειδικού Δικαστηρίου: Κατέρρευσε το κατηγορητήριο του Ν. Παππά

Την απαλλαγή του πρώην Υπουργού Νίκου Παππά ο οποίος δικάζεται για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ζητησε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή υποστηρίζοντας ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο υπέρ της ενοχής του .

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου, αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών δεδομένων υποστήριξε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε υπό πλήρη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας και εκ μέρους του δικαζόμενου υπουργού δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, που μετείχε στον διαγωνισμό και αναδείχθηκε ως ένας από τους τέσσερις συνολικά υπερθεματιστές.

«Από καμία πλευρά, δεν προκύπτει οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους του Νίκου Παππά για να ευνοηθεί ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, έως το τέλος του διαγωνισμού, για παράδειγμα περισσότερες δόσεις για καταβολή τιμήματος ή οτιδήποτε άλλο.Μετά το τέλος του διαγωνισμού ως υπερθεματιστής μεταξύ των τεσσάρων ήταν και ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (γιος του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα), ενώ η αρμόδια επιτροπή έλεγξε και πάλι τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό, χωρίς να εντοπιστεί κάτι μεμπτόν», είπε η εισαγγελέας.

Κατά την κ.Σμυρλή, δεν προέκυψε από μάρτυρες ή άλλο αποδεικτικό μέσο οποιαδήποτε παρέμβαση του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό, ενώ τόνισε πως το γεγονός ότι η εταιρεία του γιου του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε τελικά να προσκομίσει τα χρήματα και να πάρει την τηλεοπτική άδεια, είναι απόδειξη που κατά την άποψή της «καταρρίπτει το κατηγορητήριο».

«Δεν όφειλε», υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός, «ο Νίκος Παππάς να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Αντίθετα, είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με τη διαφάνεια του διαγωνισμού και θα κινούσε υπόνοιες μεροληψίας. Άλλωστε το γεγονός ότι τελικά δεν έλαβε άδεια η εταιρεία Καλογρίτσα, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα, καταρρίπτει πλήρως το κατηγορητήριο. Εδώ πρέπει να σταματήσουμε την έρευνα για την παράβαση καθήκοντος για τον Νικόλαο Παππά»,τόνισε η εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά τα πολυσυζητημένα ηλεκτρονικά μηνύματα που προσκομίστηκαν στη δίκη από την πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα, η κ. Σμυρλή πρότεινε να μη ληφθούν υπόψη, όπως και η κατάθεση εις βάρος του Νίκου Παππά από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του συγκατηγορουμένου του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι ενεργούσε παρασκηνιακά για να εκτελέσει το σχέδιο δημιουργίας του τηλεοπτικού σταθμού».

Η εισαγγελέας μίλησε για αστική διαφορά μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα και του ομίλου Χούρι για τα 3 εκατ. ευρώ τονίζοντας «δεν προκύπτει κάτι για σχέση Νίκου Παππά – Καλογρίτσα» επισημαίνοντας ότι «το Ειδικό Δικαστήριο ασχολήθηκε κακώς με την αστική διαφορά, λέγοντας «δεν μας ενδιαφέρει, ούτε αν είναι εικονική ούτε αν είναι πραγματική».

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Χρ. Καλογρίτσας επιχειρεί με τη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου να ανατρέψει την εις βάρος του καταδικαστική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τους Χούρι και τον υποχρέωσε να πληρώσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Για «πολιτική υπόθεση» και «πολιτική δίωξη» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Επικρατείας, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του πριν από την αγόρευση – πρόταση της εισαγγελέως Ολγας Σμυρλή ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. .

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υπερασπίζεται ως συνήγορος στη δίκη τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, σε δήλωσή του επισήμανε ότι, αν και ήταν στέλεχος του κόμματός του για συγκεκριμένη υπόθεση, όπως αρνήθηκε να μετάσχει σε οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία (προανακριτική επιτροπή της Βουλής ή κομματική διαδικασία) για να μην υπάρχει σύγκρουση των ιδιοτήτων του πολιτικού και του συνηγόρου ενός επιχειρηματία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στη δήλωση ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου του Νίκου Παππά, τη χαρακτήρισε «δίκην απολογίας», που στοχεύει να πολιτικοποιήσει τη δίκη και να περιθωριοποιήσει την παράβαση καθήκοντος».

Δήλωση Βαγγέλη Γεωργακόπουλου, συνηγόρου Ν. Παππά

Η Πρόταση των 2 Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι αυτό που τελικά αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι η παρούσα υπόθεση αποτελεί μία πολιτική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενος δεν είναι ο Ν. Παππάς αλλά η πολιτική του. Και στόχος είναι η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν με τη δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Δήλωση Γιάννη Μαντζουράνη, Συνηγόρου Υπεράσπισης Νίκου Παππά

Με τη σημερινή ειδικώς αιτιολογημένη Πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρου 86 παρ. 4 Σ, κ. Ολγας Σμυρλή, κονιορτοποιήθηκε πλήρως το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην Υπουργού, κ. Νίκου Παππά, σε όλα τα σημεία του. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου θα αξιολογήσουν με τη δέουσα προσοχή την απολύτως εμπεριστατωμένη Εισαγγελική Πρόταση με αυστηρώς νομικά κριτήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v