Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ειδικό Δικαστήριο: Πρόταση απαλλαγής από όλες τις κατηγορίες για Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη

Απαλλαγή εισηγήθηκε η Εισαγγελέας. Η κατηγορία αφορούσε τη μη έγκαιρη αποστολή στη Βουλή δικογραφίας κατά του τότε Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για μη τιμολόγηση φαρμάκων. Τα επιχειρήματα.

Ειδικό Δικαστήριο: Πρόταση απαλλαγής από όλες τις κατηγορίες για Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Την απαλλαγή των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Ελένης Τουλουπάκη πρότεινε η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή, για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αναφορικά με την υπόθεση της Novartis.

Η εισαγγελική λειτουργός κατά την αγόρευσή της υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας για τα οποία κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος καθώς και τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας που βαρύνουν την κ. Τουλουπάκη.

Η κ. Σμυρλή κατά την αγόρευσή της υποστήριξε ότι «δεν πρόεκυψε πρόθεση της κ. Τουλουπάκη να μην θέσει τη δικογραφία Κουρουμπλή στη κρίση της Βουλής. Προτείνω την απαλλαγή της, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και την απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου, για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος».

Η κ. Σμυρλή, αναφέρθηκε στις αναφορές των τριών Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Λοβέρδου - Χριστοφιλοπούλου και Κεγκέρογλου, με τις οποίες καταγγελόταν ο τότε Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, για μη τιμολόγηση φαρμάκων. «Η αναφορά των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του τότε Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ήταν αόριστη και δεν επιδεχόταν ποινική αξιολόγηση. Ούτε για ζημιά του Δημοσίου μπορεί να γίνει λόγος, αφού είχε τεθεί δικλείδα ασφαλείας, για δαπάνη του Δημοσίου, για τα φάρμακα», τόνισε η κ. Σμυρλή, τεκμηριώνοντας την άποψη της περί απαλλαγής Τουλουπάκη - Παπαγγελόπουλου.

«Δεν συντρέχουν τα αντικειμενικά στοιχεία της κατάχρησης εξουσίας, για την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη», είπε η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και συνέχισε: «Eτσι, όπως αποδίδεται αυτή η περιγραφόμενη συμπεριφορά, αφού δεν συνιστά κατάχρησης εξουσίας, ερευνητέο εάν συνιστά άλλο αδίκημα και άρα μπορεί να υπάρξει μεταβολή της κατηγορίας, σε παράβαση καθήκοντος. Η παράβαση καθήκοντος είναι ιδιαίτερο έγκλημα, καθώς για να είναι αξιόποινη, πρέπει οι πράξεις του υπαλλήλου, να έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Για να είναι αξιόποινη η πράξη της παράβασης καθήκοντος, απαιτούνται συγκεκριμένες οδηγίες προς τον υπάλληλο, και δόλος του δράστη και σκοπός, καθώς επίσης και επιδίωξη του δράστη, να να προσπορίσει δικό του όφελος και να βλάψει το κράτος. Επίσης πρέπει η βούληση του δράστη, αλλά και η συμπεριφορά του να κατατείνει σε αυτό», είπε η κ. Σμυρλή και συμπλήρωσε:

«Στα καθήκοντα της Εισαγγελέα Διαφθοράς ήταν η διαβίβαση δικογραφιών στη Βουλή. Και σύμφωνα με την κατηγορία η κ. Τουλουπάκη παρέλειψε την οφειλόμενη ενέργεια, να αποστείλει στη Βουλή τις τρεις αναφορές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Λοβέρδου - Χριστοφιλοπούλου - Κεγκέρογλου. Μέχρι τότε τις αναφορές τις είχαν χειριστεί οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, που δεν τις εκτίμησαν ως υποβολή μηνύσεων, αλλά ως έγγραφα. Με αυτό συμφώνησε και η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, που ήταν πριν από την κ. Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Από την κ. Ράικου είχε γίνει ο ίδιος χειρισμός. Η κ. Τουλουπάκη δεν είχε λάβει γνώση από την προηγούμενη Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ράικου, αλλά και αυτό να γινόταν σύμφωνα με τη θέση, που είχαν στη δικογραφία οι αναφορές κατά του Υπουργού Υγείας Ξανθού, δεν υπήρχε λόγος να γίνει ιδιαίτερη ενημέρωση».

Σε άλλο σημείο η Εισαγγελέας επεσήμανε ότι, «δεν γίνεται σαφώς καταγγελία κατά του κ. Κουρουμπλή και για συγκεκριμένο αδίκημα, ενώ και οι μάρτυρες Λοβέρδος και Χριστοφιλοπούλου επιβεβαίωσαν ότι, σκοπός τους ήταν να συνεισφέρουν στοιχεία για το ερευνώμενο από την Εισαγγελέα Ράικου αδίκημα της υπόθεσης της Novartis» και συμπλήρωσε: «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λοβέρδος - Χριστοφιλοπούλου -Κεγκέρογλου άφησαν το θέμα της διαβίβασης στη Βουλή, στην κρίση των Εισαγγελέων Διαφθοράς, που τη χειρίζονταν».

«Δεν είναι θεμιτό να διαβιβάζονται στη Βουλή δικογραφίες κατά πολιτικών προσώπων, με ελλιπή στοιχεία και αυτό τηρείτο», επεσήμανε η κ. Σμυρλή και πρόσθεσε: «Δεν πρόεκυψε πρόθεση της κ. Τουλουπάκη να μην θέσει τη δικογραφία Κουρουμπλή στη κρίση της Βουλής. Προτείνω την απαλλαγή της, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και την απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου, για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος».

Σε δήλωση του ο Γιάννης Ματζουράνης, συνήγορος υπερασπισης της Ελένης Τουλουπάκη ειπε: «Με τη σημερινή Πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Όλγας Σμυρλή, για την πλήρη απαλλαγή της Αντιεισαγγελέως Εφετών, κ. Ελένης Τουλουπάκη, από τις εναντίον της σαθρές κατηγορίες, αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη. Αποδεικνύεται ότι η ποινική δίωξη της κ. Ε. Τουλουπάκη ήταν όχι απλώς αστήριχτη και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη. Αλλά και δείγμα εμπάθειας και κακοήθειας μιας πολιτικής παράταξης, που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Επίσης, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και «εν Αθήναις» Εισαγγελείς, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών «ανέγγιχτων» της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά.

Η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Όλγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους».

Δήλωση συνηγόρων Παπαγγελόπουλου μετά την εισαγγελική πρόταση

"Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή, πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά, κονιορτιοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι , έντιμοι και θαρραλέοι. Η πρόταση της Εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας".

Δήλωση Βαγγέλη Γεωργακόπουλου, συνηγόρου Ελ. Τουλουπάκη

«Η πλήρως εμπεριστατωμένη και ειδικά αιτιολογημένη Πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου κατέδειξε ότι η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη άσκησε τα καθήκοντά της σύμφωνα με τον όρκο της και πλέον φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι η δίωξη της ήταν μια πράξη αντεκδίκησης ισχυρών πολιτικοοικονομικών συμφερόντων, με τα οποία ως έντιμη και υπεύθυνη Εισαγγελέας δεν δίστασε να τα βάλει», δήλωσε ο Β. Γεωργακόπουλος.

«Η εμπεριστατωμένη και αναλυτική αθωωτική πρόταση της κ. Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου για την κ. Τουλουπάκη αποτύπωσε την αλήθεια και αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία κατά της κατηγορουμένης  εισαγγελέως», επεσήμανε από τον πλευρά του, ο Βασίλης Χειρδάρης, επίσης συνήγορος Τουλουπάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v