Εκτακτο επίδομα «προσωπικής διαφοράς» 200 έως 300 ευρώ

Το ποσό θα δοθεί εφάπαξ και η εξειδίκευση του μέτρου θα γίνει την Τετάρτη από το οικονομικό επιτελείο. Αναβίωση ρυθμίσεων 72-120 δόσεων που χάθηκαν και νέα σχήματα για συνεπείς οφειλέτες.

Εκτακτο επίδομα «προσωπικής διαφοράς» 200 έως 300 ευρώ

Την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι εξαγγελίες θα εξειδικευτούν αύριο (σ.σ. 11.00) από το Οικονομικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας ότι: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ». Οπως τόνισε, η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

Η δεύτερη ευκαιρία και οι συνεπείς οφειλέτες

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί στα σχήματα ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων και τις έχασαν στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αλλά και επιβράβευση για πρώτη φορά των συνεπών φορολογουμένων που κράτησαν με νύχια και με δόντια τις ρυθμίσεις τους στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης δίνει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ιδιωτικού χρέους παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός και δήλωσε πως αύριο θα ανακοινωθεί ότι με την πληρωμή δύο δόσεων θα γίνεται η αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα και για συνεπείς οφειλέτες που δυσκολεύτηκαν τα χρόνια της πανδημίας. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και γι' αυτούς, τα θύματα της ενεργειακής κρίσης για τις νέες οφειλές που δημιούργησαν. Θα υπάρξουν εξαγγελίες για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις «για τους συνεπείς οφειλέτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων ως «πέναλτι», όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή των 120 δόσεων θα μπορούν να επανενταχθούν σε αυτές. Παράλληλα όμως προωθείται μια καινοτόμα ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές. Για αυτούς θα ανακοινωθεί ένα νέο σχήμα διευθέτησης οφειλών των νέων τους χρεών σε 36-72 μηνιαίες δόσεις. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι και το 2023 το κράτος θα καλύπτει τον ΕΦΚ που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Το δημόσιο θα επιστρέφει τον ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και το τρέχον έτος. 

Τα ελληνοτουρκικά

«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου της Κοζάνης, απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στη βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μη γίνει αυτό», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στον διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι που δεν στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας».

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό», επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.

To προσφυγικό 

Για ενδεχόμενη νέα προσφυγική κρίση λόγω των σεισμών, ο πρωθυπουργός είπε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση του τουρκικού κράτους και η διεθνής βοήθεια δεν θα αναγκάσουν τους σεισμόπληκτους να μεταναστεύσουν εκτός Τουρκίας, δημιουργώντας μία έξαρση του προσφυγικού προβλήματος. Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει νέα προσφυγική κρίση, όμως θέλω να τονίσω πόσο σημαντική στη διαχείριση του προσφυγικού ήταν η τελευταία Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες που αναγνώρισε τόσο καθαρά την μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Είναι κάτι καινούργιο. Ήταν μια πάγια πολιτική της Ελλάδος που κατακρινόταν ακόμα και εντός της Ευρώπης. Πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί και στην αύξηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των φραχτών».

Συμφωνία Πρεσπών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία απάντησε: «Δεν έχει αλλάξει η θέση μου. Και προεκλογικά, από τη Βουλή, είχα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για πτυχές της Συμφωνίας, όμως είχα πει ότι αν ψηφιζόταν, δεν θα μπορούσε να αλλάξει. Όμως παρακολουθούμε προσεκτικά την υλοποίησή της και καθώς η γειτονική χώρα έχει πια μπει σε μια πορεία προσέγγισης με την Ευρώπη, όπως το θέλαμε, έχουμε και διαπραγματευτικά όπλα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι και αυτές οι πρόνοιες της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, θα υλοποιηθούν από τη γείτονα χώρα».

Εκλογές

Οι εκλογές «θα γίνουν την άνοιξη», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε, «εμείς θα κατευθυνθούμε στις εκλογές σε κλίμα θετικού λόγου, δίκαιου απολογισμού για όσα έγιναν και θετικής προοπτικής για όσα θέλουμε να γίνουν. Θα γνωρίζουν οι πολίτες ότι υπάρχουν σχέδια που αφορούν τον τόπο τους, την περιφέρειά τους και τον δήμο τους. Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα γιατί επιμένει σε αυτήν την πόλωση και παρουσιάζει το άσπρο μαύρο. Με το ζόρι προσπαθεί να προσεγγίσει το κοινό του μήπως και πάρει το ποσοστό που πήρε το 2019. Είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Το 2012 είχε πει ότι θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων και θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά μου στην κυβέρνηση ‘’τερατογένεση’’ ισχύει. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα το διερευνήσει και οι πολίτες να γνωρίζουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό».

Για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων, είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό. Υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης στελεχών, ο έλεγχος του βιογραφικού αποτελεί υποχρέωση του κόμματος. Υπήρχαν αστοχίες στο παρελθόν, θέλουμε να τις ελαχιστοποιήσουμε αν όχι να τις μηδενίσουμε».

Πράσινη οικονομία 

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε απολύτως πεπεισμένος ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρά την πρόθεση μείωσης χρήσης του λιγνίτη από τον οποίο ήταν εξαρτημένη, «θα αποτελέσει πρότυπο στην πράσινη μετάβαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε αφιερώσει ενέργεια και σκληρές διαπραγματεύσεις ώστε να εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους ευρωπαϊκούς πόρους. Παρουσιάζουμε ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια που κάποιοι φοβόντουσαν το 2019, δεν υπήρξε κάποια καταστροφή. Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Κυβέρνηση αλλά και την Ε.Ε. φεύγω πιο αισιόδοξος από Δυτική Μακεδονία, βλέποντας ανταπόκριση των πολιτών και ότι ένα μέρος της καχυποψίας έχει ξεπεραστεί. Υπάρχει σχέδιο, χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικό ενδιαφέρον».
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v