Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στόχος μας η προοδευτική κυβέρνηση πλειοψηφίας, όχι μειοψηφίας

Αναγκαία προϋπόθεση η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε (στον Alpha). Εμμεση διόρθωση στα περί «εκβιασμού του κ.Ανδρουλάκη από τον κ. Μητσοτάκη». Η δέσμευσή του για πρώτη κατοικία-πλειστηριασμούς.

Τσίπρας: Στόχος μας η προοδευτική κυβέρνηση πλειοψηφίας, όχι μειοψηφίας

Το διακύβευμα των εκλογών που έρχονται αφορά τις ζωές των πολιτών, όχι το αποτέλεσμα μίας γενικά ιδεολογικής μάχης, ο στόχος μας συνεπώς είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας των νικητών, όχι μειοψηφίας.

Τη θέση αυτή παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του (στον «Alpha»), ενώ η έμφαση στο «όχι μειοψηφίας» έγινε λόγω της αναφοράς του κ. Μητσοτάκη στο αντίθετο, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απέφευγε και κυβέρνηση μειοψηφίας.

Παρατήρησε, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης «εμφανίζεται πολύ ταραγμένος τελευταία» και, όπως είπε, αυτό δεν συνάδει με δημοσκοπικές βεβαιότητες περί νίκης της ΝΔ και αυτοδυναμίας της.

Στο σημείο αυτό, τόνισε (επίσης εμφατικά) ότι δεν θα μπει σε συζήτηση «περί εκβιασμού του κ. Ανδρουλάκη από τον πρωθυπουργό», διευκρινίζοντας ότι η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου «ένα ερώτημα έθεσε». Παραπέμποντας στην δήλωση του κ.Ανδρουλάκη, όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, ότι «ο κ.Μητσοτάκης τον άκουγε για να τον έχει σε ομηρία».

Η απάντηση ερμηνεύεται ως έμμεση διόρθωση (ή ανασκευή) στα περί “εκβιασμού” που προκάλεσαν νέα, μεγάλη, κρίση στις σχέσεις Κουμουνδούρου-Χ. Τρικούπη.

Στην ερώτηση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει εσχάτως ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, αν συμφωνήσουν σε πρόγραμμα, απάντησε: «Να βγει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα για να συγκροτήσουμε προοδευτική κυβέρνηση».

Πλειστηριασμοί

Στο μείζον θέμα των ημερών, την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των νόμων Κατσέλη και Σταθάκη, επειδή, πέραν των άλλων, παρείχαν προστασία στην πρώτη κατοικία («και όχι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές»), ενώ έδινε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να προσφύγουν δικαστικά για να ρυθμιστεί η οφειλή τους.

Για το τι θα κάνει μία νέα κυβέρνησή του, είπε ότι αυτό τον χαρακτήρα θα έχει το κανονιστικό πλαίσιο που θα φέρει: κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προστασία της πρώτης κατοικίας (και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών), βοήθεια στους πλέον ευάλωτους με επιδότηση.

Ενώ για την πρόθεση της κυβέρνηση να «κάνει βελτιώσεις» στο ισχύον πλαίσιο, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για κάποιο λάθος της που θα το βελτιώσει, αλλά για την στρατηγική της, όπως απέδειξε και ο βουλευτής της κ. Πάτσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v