Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης

«Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που έγιναν έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων με Τουρκία. «Δεν πιστεύω ότι θα ακυρωθεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός».

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης

«Υπάρχει μια βιβλική καταστροφή στην Τουρκία. Ηταν υποχρέωσή μας να στραφούμε δίπλα στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ. «Ηταν κίνηση ανθρωπισμού, δεν είχε κάποιο στόχο εξωτερικής πολιτικής».

«Εχω πει εδώ και καιρό ότι δεν μας χωρίζει τίποτα με τον τουρκικό λαό. Υπό προϋποθέσεις, ο σεισμός αυτός μέσα από την καταστροφή θα μπορούσε να είναι ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεών μας. Δεν πιστεύω όμως ότι θα ακυρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του ιδίου με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είχε προβλέψει πως κάποια στιγμή θα γινόταν μια συνάντηση. «Δεν έκλεισα εγώ την πόρτα του διαλόγου».

Σε ό,τι αφορά την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. 

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, για άλλη μια φορά δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Μερικές εβδομάδες δεν κάνουν τη διαφορά», είπε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευση να εξαντλήσει την τετραετία. 

Τέλος τα πακέτα στήριξης

«Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που έγιναν έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης», δήλωσε.

Αν υπήρχε κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα το είχαμε αντιληφθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν άλλαξε κάτι στο πλαίσιο με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Υπάρχουν δυνατότητες και κίνητρα να γίνονται ρυθμίσεις χρεών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη:

Για το κράτος δικαίου: «Η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο από την αντιπολίτευση, όχι από τους θεσμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο εκδίδει μια έκθεση για το κράτος δικαίου. Και η έκθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα την οποία παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό, κ. Κουβαρά. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι «οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».

Για το ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει».

Για την αυτοδυναμία: «Διεκδικώ στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πετύχουμε. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες οι οποίες προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα στο οποίο εμείς πιστεύουμε. Θα είμαστε αυτοδύναμοι. Δεν είμαι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο».

Για την μεταγραφή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ: «Μα είναι κάτι καινούριο αυτό; Εδώ και εφτά χρόνια, από τότε που έγινα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που με τίμησαν οι πολίτες με αυτή την πολύ μεγάλη ευθύνη, κάνω προσπάθειες να διευρύνω την παράταξη. Και πολλές φορές έχω τονίσει ότι είναι χρέος μας να επεκταθούμε σε αυτό το οποίο ονομάζουμε μεσαίο χώρο κι ότι σκοπός είναι να διευρύνω τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας. Πήρα μία παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% και ευελπιστώ ότι μπορούμε και αυτό να το φτάσουμε ή και να το ξεπεράσουμε. Για να το κάνουμε αυτό σημαίνει ότι εντάσσουμε στις τάξεις μας στελέχη τα οποία δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας».

Για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ: «Το σημαντικό για μένα δεν είναι τόσο η κομματική «ταμπέλα», όσο το προφίλ των ανθρώπων οι οποίοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτιά μας. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και τώρα να ανανεώσουμε ακόμα περισσότερο τα ψηφοδέλτιά μας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Κάνουμε μία σοβαρή δουλειά τα ψηφοδέλτια να είναι αντιπροσωπευτικά και μια πολύ αυστηρή αξιολόγηση των υποψηφίων, ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος».

Για την πιο καλή στιγμή της θητείας του: «Νομίζω ότι έχουμε εμπεδώσει μία αίσθηση σοβαρότητας, αυτοπεποίθησης και υπευθυνότητας στη διακυβέρνηση της χώρας. Αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτό, γιατί έτσι ξέρετε χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Όταν το κράτος σέβεται τον πολίτη και όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι το κράτος θα είναι δίπλα του όταν το χρειαστεί. Χωρίς υπερβολές, χωρίς ταξίματα, αλλά με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο».

Για τις δύο πιο δύσκολες στιγμές του: «Η μία συνδέεται με τις φυσικές καταστροφές. Η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Όταν βρίσκεσαι μπροστά στη «μανία» της φύσης και διαπιστώνεις ότι δεν μπορείς να κάνεις εκείνη τη στιγμή πολλά πράγματα. Γι’ αυτό και δεσμεύτηκα ότι θα αλλάξουμε πολλά πράγματα και νομίζω ότι τα έχουμε αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε.

Και βέβαια σίγουρα μια δύσκολη στιγμή για εμάς, ένα λάθος, ήταν το ζήτημα των υποκλοπών, για το οποίο, θα έλεγα, από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν. Και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές. Κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και κάναμε σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Για την επόμενη κυβέρνηση: «Σίγουρα θα βελτιώσουμε, χωρίς να αλλάξουμε, τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο ονομάζουμε επιτελικό κράτος πιστεύω ότι επιτέλεσε την αποστολή του, με την έννοια ότι συντόνισε τους Υπουργούς, έθεσε στόχους, έβαλε κανόνες λογοδοσίας και συντόνισε μια σειρά από πολιτικές που απαιτούσαν συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων. Προφανώς θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα, θα το περίμενε κανείς αυτό. Και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v