Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ενεργειακός σχεδιασμός θύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οι βουλευτές επισημαίνουν «ανοικτά ερωτήματα» που παραμένουν από την υποτυπώδη παρουσίαση του νέου ΕΣΕΚ, όπως η μη επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας για το 2050, η απουσία στόχων για τις ενεργειακές κοινότητες.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ενεργειακός σχεδιασμός θύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και την προσχηματική και ελλιπή παρουσίασή του, χωρίς να δημοσιοποιηθεί έστω η σχετική μελέτη και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία δημόσια συζήτηση, κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, που είναι κρίσιμη για την οικονομία και την κοινωνική λειτουργία της χώρας μας, περιορίστηκαν σε μια συνέντευξη τύπου ένα μήνα πριν. Έκτοτε, δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημο κείμενο και δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια για συντεταγμένη διαβούλευση/συζήτηση με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς ή για συζήτηση στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι φιλοδοξεί να στείλει την πρότασή της προς την Ευρ. Επιτροπή εντός του Απριλίου.

Οι βουλευτές επισημαίνουν και «ανοικτά ερωτήματα» που παραμένουν από την υποτυπώδη παρουσίαση του νέου ΕΣΕΚ, όπως η μη επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας για το 2050, η αύξηση ισχύος των μονάδων φυσικού αερίου, η δέσμευση σε ορυκτά καύσιμα και μετά το 2050, οι συντηρητικοί στόχοι για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, και η απουσία στόχων για τις ενεργειακές κοινότητες, την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση και τις μικρές επενδύσεις σε ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v