Άρση ασυλίας του Π. Πολάκη μετά τη μήνυση του Κ. Μαραβέγια

Τι είπαν οι δύο εμπλεκόμενοι για την υπόθεση της έγκρισης επιχορήγησης (αλλά όχι εκταμίευσης) επενδυτικού σχεδίου της συζύγου του «γαλάζιου» βουλευτή.

Άρση ασυλίας του Π. Πολάκη μετά τη μήνυση του Κ. Μαραβέγια

Δεκτή με 157 θετικές ψήφους έγινε η άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, μετά τη μήνυση που του υπέβαλε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαραβέγιας, για τη γνωστή υπόθεση που αφορά την έγκριση επενδυτικού σχεδίου της συζύγου του. Συνολικά ψήφισαν 171 βουλευτές και το αποτέλεσμα ήταν: 157 «ναι», 2 «όχι», 12 «παρών».

Προηγήθηκαν ομιλίες και των δύο, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Τομέα Διαφάνειας του κόμματος να λαμβάνει από το προεδρείο μεγαλύτερο χρόνο λόγω της περίστασης. Ο κ. Πολάκης, αφού παρατήρησε, απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ, ότι «ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ο εφιάλτης σας», αναφέρθηκε εκτενώς σε υποθέσεις που έχει αποκαλύψει. Με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Σοφίας Νικολάου, που έχει ως αποτέλεσμα να εκκρεμεί η συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο Εύβοιας της ΝΔ.

Για την υπόθεση του κ. Μαραβέγια, είπε ότι «μου έκανε μήνυση επειδή τον πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη και το δάκτυλο στο μέλι», περιγράφοντας αναλυτικά την καταγγελία εναντίον του. «Τι έκανε ο ‘άριστος’ βουλευτής; Επειδή το άρθρο 57 του Συντάγματος απαγορεύει στους βουλευτές να έχουν συμβάσεις με το Δημόσιο, έβαλε τη σύζυγό του να υποβάλει στον αναπτυξιακό νόμο δύο αιτήματα επιχορηγήσεων για κέντρο αποκατάστασης αποθεραπείας, άνω των 4 εκατ. ευρώ. Η ίδια είναι ασφαλίστρια, αλλά ο κ. Μαραβέγιας είναι γιατρός.

Στον έλεγχο νομιμότητας των δικαιολογητικών προέκυψε ότι δεν υπήρχε η κεφαλαιακή βάση, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πήραν καμία τραπεζική προέγκριση ούτε κατέθεσαν άλλο έγγραφο ότι θα λάβει τραπεζικό δανεισμό, έλεγε μάλιστα σε εκπομπές ‘ούτε έξω από τράπεζα δεν μπορούσα να περάσω, πώς θα ζητούσα δάνειο;’. Επομένως, πώς εγκρίθηκε η αίτηση του;

Και τα δύο σχέδια πήραν οριστική έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Θα είχαν πάρει τα λεφτά, αν δεν το είχαμε βγάλει στη φόρα. Το ζεύγος Μαραβέγια δεν έχει δηλώσει ακόμα παραίτηση από τα εν λόγω σχέδια, προφανώς για να συνεχίσουν τη διαδικασία αργότερα. Ο κ. Μαραβέγιας λέει εμένα ψεύτη, αλλά σε εκπομπή, πριν από ένα μήνα, είπε “δεν θα έβαζα σε προσημείωση ακίνητο που δεν μου ανήκει”. Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που αιτήθηκα και μου έδωσε ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, προκύπτει ότι πρότεινε να μπει προσημείωση του κέντρου αποθεραπείας που θα ίδρυε.

Τον ευχαριστώ για τη μήνυση, διότι όλα αυτά θα ακουστούν στη δικαστική αίθουσα. Ψηφίστε τώρα αλλά ερχόμαστε με φόρα».

«Εθνικός συκοφάντης»

Απαντώντας ο κ. Μαραβέγιας, αφού παρατήρησε «εγώ έρχομαι με φόρα», αποκάλεσε τον κ. Πολάκη «εθνικό συκοφάντη, θιασώτη ολοκληρωτισμού, απέναντι στη δημοκρατία και στην αλήθεια, όχι λαγωνικό». Χαρακτηρίζοντας «μύθευμα» τις καταγγελίες του, τόνισε ότι για τον ίδιο «είναι μονόδρομος η προσφυγή στα δικαστήρια».

Για την ουσία της υπόθεσης, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «καμία παράνομη και, γενικώς, καμία έγκριση χρηματοδότησης της συζύγου μου». Για την έγκριση του σχεδίου παρέπεμψε σε δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι «λόγω πανδημίας δεν απορρίφθηκε καμία αίτηση έγκρισης».

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να δείχνει ότι ο ίδιος στήριξε την επαγγελματική δραστηριότητα της συζύγου του, παραπέμποντας, επίσης, στα στοιχεία που έδωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο κ. Μαραβέγιας εμφάνισε ως αιτία «της εναντίον του συκοφάντησης από τον κ. Πολάκη» στην κριτική που του είχε ασκήσει για τα εμβόλια επί πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v