Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς προσεγγίζει τους αναποφάσιστους η κυβέρνηση

Τα συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις και η στρατηγική μέχρι τις κάλπες. Το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, τα ψηφοδέλτια και το δεκαπενθήμερο των εξελίξεων.

Πώς προσεγγίζει τους αναποφάσιστους η κυβέρνηση

Στη μεγάλη -με βάση τις δημοσκοπήσεις- δεξαμενή των αναποφάσιστων, που φαίνονται να ξεπερνούν το 10 % του συνόλου των ψηφοφόρων, ρίχνουν το βάρος τους το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς, με φόντο τις κάλπες του Απριλίου. Θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών είναι το κλειδί, όχι μόνο για την τελική επικράτηση, αλλά και για τη διαμόρφωση συνθηκών αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. «Όσοι έχουν αποφασίσει να μας ψηφίσουν, θα μας ψηφίσουν. Ζητούμενο είναι αυτοί που ακόμα το σκέφτονται», σημειώνει έμπειρος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός και η προεκλογική στρατηγική κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Να πείσουμε πρωτίστως τους δύσπιστους πολίτες μας ότι αξίζουμε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία, να συνεχίσουμε αυτή την πορεία ανόρθωσης της χώρας», ζήτησε την Παρασκευή από τη Λάρισα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αντίστοιχες παραινέσεις κάνει σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του προς τα κομματικά στελέχη. «Να τους εξηγήσουμε με απλά λόγια ποια είναι τα διλήμματα των εκλογών, τι είναι  αυτά που έχουμε πετύχει», είχε σημειώσει λίγα 24ωρα νωρίτερα από το Περιστέρι, με τη σύγκριση ανάμεσα στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της κυβερνητικής ρητορικής.

Η εικόνα που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αποτυπώνεται στα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, είναι ότι οι μισοί περίπου από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών που κινούνται γύρω από τον ιδεολογικό χώρο του κέντρου, είναι μετριοπαθείς και δεν θέλουν την τοξικότητα και την πόλωση του πολιτικού κλίματος. Αντίθετα, όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή στο Euro2day.gr, «απαιτούν σοβαρότητα και θετικό λόγο, τασσόμενοι υπέρ της σταθερότητας και της προόδου του τόπου. Θέλουν να ξέρουν -και να τους εξηγήσουμε- για ποιο λόγο να μας ψηφίσουν. Να τους θέσουμε τις προτεραιότητές μας για την επόμενη τετραετία και να τους απαντήσουμε με ρεαλιστικές προτάσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν».  

Ένα ποσοστό των αναποφάσιστων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, φέρονται να μην είναι σταθεροί ψηφοφόροι της ΝΔ, ωστόσο έχουν θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστούν η προσωπική σύγκρισή του με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και οι περιοδείες και οι δημόσιες εμφανίσεις του σε όλη τη χώρα.

Μεγάλο μέρος της κυβερνητικής τακτικής θα αφιερωθεί, πέρα του απολογισμού για τα πεπραγμένα της τετραετίας που ολοκληρώνεται, και στον προγραμματικό λόγο, χωρίς από την άλλη να γίνεται αποποίηση των όποιων ευθυνών για λάθη και αστοχίες που έλαβαν χώρα από το 2019 έως σήμερα. Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία θα είναι έτοιμο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, με έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο, τους  καλύτερους μισθούς, τη στέγη των νέων και την υγεία.

Σχολαστικός έλεγχος

Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια, είναι σχεδόν έτοιμα και τα όποια κενά θα συμπληρωθούν τις επόμενες μέρες, σε συνεννόηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεδομένου δε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να εμφανιστούν αργότερα πρόσωπα – βουλευτές με… προβληματικό ιστορικό που θα εκθέσουν την παράταξη, όπως συνέβη με τον Ανδρέα Πάτση,  σε εξέλιξη βρίσκεται σχολαστικός έλεγχος των βιογραφικών του συνόλου των υποψηφίων.

Εκκρεμεί επίσης η τρίτη περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος ο κ. Μητσοτάκης. Ήδη έχει ανακοινώσει τον Έβρο και τη Δυτική Αττική (όπου ήταν υποψήφιος και το 2019), τις οποίες δεν αποκλείεται να συμπληρώσει η Α’ Θεσσαλονίκης, μέχρι τώρα εκλογική περιφέρεια του Κώστα Καραμανλή, που ολοκληρώνει την κοινοβουλευτική του πορεία.

Διαδικαστικά, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένονται εξελίξεις, με την ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας, την ανακοίνωση και την προκήρυξη των εκλογών, καθώς και τη διάλυση της Βουλής.

Όσον αφορά την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα επιπλέον όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα ενόψει των εκλογών είναι εξάλλου η προχθεσινή απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, που έκρινε ομόφωνα ένοχο για παράβαση καθήκοντος τον πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, σχετικά με την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα διατηρήσουν ψηλά επικοινωνιακά το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας ότι «κατά τον ΣΥΡΙΖΑ,  δικαιοσύνη αποδίδεται μόνο όταν τα δικαστήρια ευθυγραμμίζονται με τις δικές του προτιμήσεις, ενώ προβάλλεται η θέση πως η ‘’λαϊκή ετυμηγορία’’, όπως την ερμηνεύει ο ίδιος, υπερβαίνει τους θεσμούς της δημοκρατίας». Προσθέτουν δε ότι «ακόμη κι ο ισχυρισμός της Κουμουνδούρου ότι ο κ. Παππάς ‘’ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν’’, δεν αντέχει σοβαρό έλεγχο», υποστηρίζοντας πως «με τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός τον Νοέμβριο του 2017, ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης από το 20% πήγε στο 5%. Το κόστος για το δημόσιο υπολογίστηκε στην τροπολογία στα 20 εκατομμύρια ετησίως. Κι όχι για 10 χρόνια, αλλά εσαεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v