Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Βασικός εκφραστής του πολακισμού ο Αλ. Τσίπρας

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο συστημικό και δεν λύνεται με μια διαγραφή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αλλάξει από τώρα μέχρι τις εκλογές, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Βασικός εκφραστής του πολακισμού ο Αλ. Τσίπρας

«Το πότε θα πάμε σε εκλογές θα το ανακοινώσω στην ώρα του, με απόλυτο σεβασμό στις προβλέψεις του Συντάγματος». Αυτό ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες του συνεδρίου του Πρώτου Θέματος για την υγεία.

Πρακτικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία. Εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Πολλοί από εσάς δεν είχατε προβλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το γεγονός ότι μια κυβερνητική πλειοψηφία εξαντλεί την τετραετία, παρότι προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και θα είχε τη δυνατότητα να κάνει πρόωρες εκλογές σε ένα ευνοϊκό δημοσκοπικά περιβάλλον, θεωρώ ότι είναι μια σημαντική θεσμική κατάκτηση για τη χώρα. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Αυτό ήταν μια δέσμευση την οποία τήρησα».

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε κοινοβουλευτικό έργο που ολοκληρώνεται, εφόσον επιλέξω να πάμε σε εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας. Θα τηρηθούν όλες οι συνταγματικές προβλέψεις και θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Εξάλλου δεν έχω κρύψει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, μπορείτε όλοι να κάνετε τις προβλέψεις σας, από εμένα θα το ακούσετε στην ώρα τους. Την Παρασκευή, εκτός από τον κατώτατο μισθό, στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσουμε και άλλα θέματα που αφορούν την κυβερνητική λειτουργία».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον «κίνδυνο της απλής αναλογικής», εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη και ότι «έχουμε βάσιμες πιθανότητες να είμαστε αυτοδύναμοι στη δεύτερη κάλπη».

Για το θέμα Πολάκη, ανέφερε: «Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα δεν είναι ο κ. Πολάκης, αλλά ο πολακισμός ως αντίληψη άσκησης της ίδιας της πολιτικής. Και ο βασικός εκφραστής του πολακισμού ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Διότι όταν και σήμερα, με αφορμή την απόφαση για την αμετάκλητη καταδίκη του στενού του συνεργάτη κ. Παππά από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, λέει ότι πρέπει να δικαστεί από το φυσικό του δικαστή, το λαό, τι ακριβώς έρχεται και μας λέει; Ότι ο λαός είναι πάνω από τους θεσμούς. Τα ίδια έλεγε και ο κ. Πολάκης, απλά τα έλεγε λίγο πιο ακραία. Άρα το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο συστημικό, δεν λύνεται με την διαγραφή, αποπομπή ή δεν ξέρω τι άλλο θα κάνουν με τον κ. Πολάκη. Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύτηκε αυτά τα 4 χρόνια που είναι στην αντιπολίτευση».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κρίσιμη την πρώτη κάλπη. Αυτή θα στείλει το μήνυμα για το ποιος θα κυβερνήσει. Υπάρχει πρόταση διακυβέρνησης, πολύ σαφής. Οι πολίτες συγκρίνουν, βλέπουν και με σεβασμό θα υποκλιθούμε όλοι στην λαϊκή ετυμηγορία».

Παράλληλα, μίλησε για «ασύστολο ψέμα» την κατηγορία που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το ίδιο συνέδριο, ότι στην Ελλάδα είχαμε τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη κατά την πανδημία. «Λυπάμαι. Είναι εξοργιστικό όταν προσπαθεί να κάνει μικροπολιτική για θέματα υγείας, όταν επιμένει να αγνοεί τα βασικά δεδομένα. Έχουν βγει μελέτες, θα βγουν και άλλες που κρίνουν πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα υγείας στην πανδημία. Εμείς είχαμε έναν ευρύ κατάλογο των νεκρών της πανδημίας, υπήρχαν άνθρωποι που πέθαιναν από άλλο θέμα και αναφερόταν ως θύμα της πανδημίας. Ο μόνος σωστός δείκτης είναι πόσοι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους σε σχέση με το πόσους περιμέναμε σε μια κανονική χρονιά. Ο κ. Τσίπρας είναι ή άσχετος ή ψεύτης. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Το να ακυρώνεται μια συνολική προσπάθεια που έχει εθνικό χαρακτήρα, δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v