Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε παθογένειες και στρεβλώσεις δεκαετιών

«Με σαφήνεια οι απαντήσεις το επόμενο διάστημα… Καμία διάθεση κομματικοποίησης, συγκρίσεων και συμψηφισμών… Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί εννέα σωροί από το δείγμα DNA... Ο υιός του κ. Ντογιάκου μετακλητός υπάλληλος-συνεργάτης από το 2019 του Κώστα Καραμανλή».

Οικονόμου: Δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε παθογένειες και στρεβλώσεις δεκαετιών

Από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας έχουν ταυτοποιηθεί 9 σωροί από το δείγμα DNA που έδωσαν χθες οι συγγενείς τους. Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Επισήμως, είπε, οι μέχρι τώρα νεκροί είναι 46, ενώ ο αριθμός όσων ψάχνουν δικούς τους ανθρώπους είναι 56.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε «καθυστερήσεις που έχουν αιτίες σε παθογένειες και στρεβλώσεις δεκαετιών. Μεγάλο μέρος τους το αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο εύρος την περίοδο αυτή, είναι αλήθεια όμως ότι δεν καταφέραμε να τις εξαλείψουμε. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε την ευθύνη στο ύψος που μας αναλογεί».

Τώρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι ώρα πένθους. Υπάρχουν απολύτως εύλογες απορίες και αναρωτιέται κανείς αν ένα λάθος ενός ανθρώπου αρκεί για να έρθει η απόλυτη καταστροφή. Με σαφήνεια θα δοθούν οι απαντήσεις στο επόμενο διάστημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στο 70% της σιδηροδρομικής γραμμής υπάρχουν συστήματα ασφαλείας, που δεν θα άφηναν ένα ανθρώπινο λάθος να εξελιχθεί σε τραγωδία».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «ο δημόσιος διάλογος θα γίνει με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, συγκεκριμένα στοιχεία. Η αλήθεια σώζει, ειδικά τις δύσκολες αυτές στιγμές, η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αλήθεια, ελπίζω και κανείς άλλος. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση ούτε πολιτικοποίησης, ούτε κομματικοποίησης, ούτε συγκρίσεων, ούτε συμψηφισμών. Μιλάμε για μια εθνική τραγωδία, οφείλουμε με ειλικρίνεια να δούμε τι πρέπει να κάνουμε πολύ καλύτερα από το παρελθόν».

Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης, σχολίασε, «είναι αυτονόητη και έμπρακτη».

Αναφορικά με τη χθεσινή προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης δικτύου Βορείου Ελλάδος που αναβλήθηκε λόγω του τραγικού συμβάντος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «θα πήγαινε στο κτίριο αυτό που είναι κέντρο ελέγχου συστήματος ηλεκτροδότησης και σήμανσης της γραμμής που είναι σε λειτουργικότητα από Πλατύ μέχρι Προμαχώνα. Θα γινόταν και παρουσίαση της χάραξης του προαστιακού Θεσσαλονίκης, που θα συνέδεε το μετρό με τον προαστιακό».

Ερωτηθείς πώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το ανθρώπινο λάθος και παράλληλα θα συσταθεί επιτροπή διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος, απάντησε: «Η ευθύνη, η αμέλεια, το λάθος έχει ομολογηθεί από τον ίδιο τον σταθμάρχη και έχει προκύψει από σειρά ανθρώπων που έχουν τοποθετηθεί. Το σημαντικό είναι να δούμε τι άλλα πράγματα θα έπρεπε να ισχύουν, ώστε να προφυλαχθούμε από ένα τέτοιο λάθος. Το γεγονός ότι αυτό το πράγμα προκλήθηκε από αυτό το ανθρώπινο λάθος, δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Αν αμφισβητηθεί, πρώτοι είμαστε εμείς εδώ που θα πούμε κάναμε λάθος».

Σε ερώτηση για την επαγγελματική δραστηριότητα του υιού του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «είναι μετακλητός υπάλληλος - συνεργάτης από το 2019 του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Παραιτούμενος ο υπουργός, παύει και η μετακλητή σχέση, νομίζω, αλλά εδώ μιλάμε για ένα ζήτημα που νομίζω ότι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε πέρα και πάνω από τέτοιου είδους προσεγγίσεις».

Για το ενδεχόμενο χρονικής μετακίνησης του χρόνου των εκλογών, δεν απάντησε: «Βρισκόμαστε μέσω τριήμερου πένθους, δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ για κανένα άλλο πολιτικό θέμα», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v