Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Διαδηλώσεις και κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν ότι «κάτι αλλάζει» 

Εκτιμήσεις ότι «δεν επουλώνεται» το τραύμα που δέχθηκε η εικόνα του «επιτελικού-κυβερνήτη κ. Μητσοτάκη». Η προσωρινή(;) διόγκωση της αδιευκρίνιστης ψήφου. Τα… τσεκουράτα «ναι και όχι» της Ο. Γεροβασίλη στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Διαδηλώσεις και κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν ότι «κάτι αλλάζει»

Για ιστορικές συγκεντρώσεις, που θύμισαν τις αντίστοιχες του πρώτου μνημονίου το 2010, κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, με πρόσθετο στοιχείο τον πανελλαδικό τους χαρακτήρα, με θεαματική συμμετοχή νέων.

Η αίσθηση ότι κάτι αλλάζει είναι διάχυτη σε όλα τα κόμματα (και στο κυβερνών αλλά με διαφορετικό, φυσικά, πρόσημο), ωστόσο τα στελέχη τους συμφωνούν στην εκτίμηση ότι «είναι νωρίς για πολιτικά συμπεράσματα»

Στα επιτελεία φτάνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν μεγάλη πτώση της ΝΔ (4-6 μονάδες), με ελαφριά αύξηση όλων των άλλων, πλην του ΚΚΕ, που δεν παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Όμως, ένα μεγάλο τμήμα των «φευγάτων» από τη ΝΔ δείχνει να κάνει στάση, προς το παρόν, στη λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφο, που σημαίνει πως παραμένει άγνωστο πόσοι θα επιστρέψουν στο κυβερνών κόμμα, πόσοι θα μετακινηθούν σε άλλα (σ.σ. κυρίως στη λεγόμενη «αντισυστημική» εκ δεξιών ή εξ αριστερών) και πόσοι θα επιλέξουν αποχή. 

Κατά τις ίδιες πηγές, έμπειροι δημοσκόποι θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την επιστροφή στη ΝΔ, επειδή δέχθηκε μεγάλο τραύμα η εικόνα του κ. Μητσοτάκη. Όπως λένε, επικαλούμενοι και τα συνθήματα των ημερών, η οργή δεν προσωποποιείται στον παραιτηθέντα υπουργό Κώστα Καραμανλή ή σε κάποιο άλλο κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, αλλά στον ίδιον τον πρωθυπουργό. Δηλαδή, «στην εικόνα του ‘άριστου κυβερνήτη’, όπως την είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος, το Μαξίμου και το υποστηρικτικό του σύστημα». 

Κατά τις ποιοτικές αναλύσεις, δε, προκύπτει ότι «γκρεμίστηκε το περίφημο επιτελικό κράτος», για το οποίο ουδείς στην κυβέρνηση δείχνει πρόθυμος να αναφέρεται στο εξής.

Ο. Γεροβασίλη: επτά «ναι» και ένα «όχι»

Εν αναμονή της κεντρικής τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το τι έκανε ως κυβέρνηση - τι παρέδωσε το 2019, κορυφαία στελέχη του βγαίνουν πλέον με πιο αποφασιστικό λόγο και αναφέρονται στις κρίσιμες πτυχές. 

Ενδεικτική είναι η… τσεκουράτη τοποθέτηση της γραμματέως της Κ.Ο. του κόμματος Όλγας Γεροβασίλη, υπό τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων:

  • Παραλάβαμε τη σύμβαση του 2007 (σύστημα φωτοσήμανσης) και 2014 (τηλεδιοίκηση); Ναι.
  • Υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές οι οποίες χρειάζονται ώστε να τοποθετηθούν επάνω τα συστήματα ασφάλειας; Όχι.
  • Τις ολοκλήρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Ναι.
  • Δηλαδή, κατασκεύασε τη διπλή γραμμή του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα - Θεσσαλονίκη; Ναι.
  • Ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδότηση; Ναι.
  • Ολοκληρώθηκαν σήραγγες χιλιομέτρων και γέφυρες πάνω από τα ρήγματα; Ναι.
  • Αφού φτιάξαμε την υποδομή παραδώσαμε υλοποιημένο στο 68% το έργο της τηλεδιοίκησης; Ναι.
  • Παραδώσαμε την τελευταία συμπληρωματική σύμβαση την οποία όχι μόνον δεν υλοποίησε ο κ. Καραμανλής αλλά την άλλαξε το 2022, χαρίζοντας εκατομμύρια επενδύσεων στην ιδιωτική εταιρεία και ταυτόχρονα «απαλλάσσοντας» το δημόσιο από έργα ασφαλείας; Ναι.

Όπως υπενθυμίζουν άλλωστε από την Κουμουνδούρου, οι δεσμεύσεις των δύο πρώτων μνημονίων ήταν αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο 1/5, η οποία, στη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου, έγινε 1/1 με σταδιακή εφαρμογή. «Πάει πολύ να μας κατηγορεί ο κ. Γεραπετρίτης ότι δεν κάναμε…περισσότερες προσλήψεις στον ΟΣΕ, όταν ‘ιδρώσαμε’ να αλλάξουμε την αναλογία για να κάνουμε τις περισσότερες δυνατές». Παρατηρούν μάλιστα ότι έστω και εν μέσω μνημονίου, οι προσλήψεις έγιναν κανονικά, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς μνημόνιο, προτίμησε συμβάσεις με μπλοκάκι. 

Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον κ. Γεραπετρίτη: «Επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ο ΟΣΕ είχε 1.122 εργαζόμενους, καθώς και επιπλέον 224 εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις από ΑΣΕΠ για καθαρισμό και φύλαξη, ενώ το 2022 οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από 750»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ποιες προσλήψεις, κ. Γεραπετρίτη;

Επικριτικό απέναντι στον νέο υπουργό εμφανίστηκε και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Ο κ. Γεραπετρίτης θα ήταν φρόνιμο να περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων και της Δικαιοσύνης, αντί όπως έκανε σήμερα (σ.σ. χθες) να βγάζει τα δικά του πορίσματα, με αναφορά στον ανθρώπινο παράγοντα και στη λειτουργία του τοπικού κέντρου τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων», σημειώνει. 

Και προσθέτει: «Όσο για τις προσλήψεις στις οποίες αναφέρθηκε, που έρχονται αφενός με μεγάλη καθυστέρηση και αφετέρου δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, αυτές αφορούν στην Προκήρυξη του Δεκεμβρίου του 2022 για 117 θέσεις (36 θέσεων Σταθμαρχών) που ακόμα δεν έχουν επιλεγεί, αλλά και 200, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, αναθέσεις συμβάσεων (μπλοκάκι), μεταξύ των οποίων 73 σταθμάρχες».

Και καταλήγει: «Η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο χρειάζεται σχέδιο και επιτάχυνση στην εγκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ελέγχου της κυκλοφορίας. Μέχρι αυτά να λειτουργήσουν, για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, πέραν από τους δύο σταθμάρχες ανά σταθμό, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής αφορά στην εγκατάσταση φωτοσήμανσης στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη, και ενίσχυση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοκρατικές διαδικασίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v