Παππάς: Φέρτε μας τα πρακτικά με τους Ιταλούς να δούμε γιατί άλλαξε η σύμβαση

Από την τελική σύμβαση λείπει η υποχρέωση της Hellenic Train για επενδύσεις 750 εκατ. στον σιδηρόδρομο και του Δημοσίου να αναπτύξει συστήματα ασφάλειας, τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ιστορικό.

Παππάς: Φέρτε μας τα πρακτικά με τους Ιταλούς να δούμε γιατί άλλαξε η σύμβαση

Στην απομείωση των υποχρεώσεων της ιταλικής πλευράς να κάνει επενδύσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ στον σιδηρόδρομο, απέδωσε ευθέως ο Νίκος Παππάς τη διετή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της επίμαχης σύμβασης 717, που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2019.

Ενώ ρώτησε εκ νέου και επίμονα τον κ. Γεραπετρίτη για ποιο λόγο δεν ορκίστηκε υπουργός Μεταφορών αλλά «εκτελεί χρέη».

«Φέρτε μας τα πρακτικά και τις επικοινωνίες που κάνατε με τους Ιταλούς, πριν καταλήξετε στην τελική σύμβαση του 2022, από την οποία λείπει η υποχρέωση της Hellenic Train να κάνει επενδύσεις 750 εκατ. ευρώ στον σιδηρόδρομο και η υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να αναπτύξει πλήρως τα συστήματα ασφάλειας», είπε.

Σύμφωνα με το ιστορικό που παρουσίασε ο τομεάρχης Μεταφορών-Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ:

- Τον Δεκέμβριο του 2019, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή και στη Hellenic Train, που προέβλεπε επενδύσεις από την ιταλική εταιρεία ύψους 750 εκατ. ευρώ και έσοδα 2,5 δισ. για το Δημόσιο, με την υποχρέωσή του να αναπτύξει πλήρως τα συστήματα ασφαλείας.

- Στα τέλη του 2020, ο τότε υφυπουργός Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννης ζητά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ παράταση αυτής της σύμβασης.

- Η εταιρεία απάντησε «ναι», με την προϋπόθεση να υπάρξει νέα συζήτηση επί των συμφωνηθέντων.

- Στη συνέχεια άλλαξε η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και, τελικά, έρχεται στη Βουλή σύμβαση από όπου έχουν σβηστεί οι υποχρεώσεις των 750 εκατ. και των 2,5 δισ. αντίστοιχα.

«Πέρυσι το καλοκαίρι έγινε μεγάλη φασαρία στη Βουλή, όταν ήρθε προς κύρωση η τελική σύμβαση που απομείωνε την υποχρέωση Ιταλών κατά 600 εκατ. ευρώ συν την υποχρέωση Δημοσίου να ολοκληρώσει συστήματα ασφαλείας. Δεν το ξέρατε;», είπε.

Ως προς το τελευταίο, αμφισβήτησε έντονα το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε» την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, όπως είπε χθες ο Γιάννης Οικονόμου. «Είναι δυνατόν να μην ήξερε; Τα εξώδικα των μηχανοδηγών δεν έφταναν στον πρωθυπουργό; Δεν διαβάζατε τα δημοσιεύματα; Μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε 65 ερωτήσεις για ασφάλεια στον σιδηρόδρομο», είπε.

Ο κ. Παππάς επέμεινε στα έγγραφα που πιστοποιούν ότι το 2019 παραδόθηκε το 72% της επίμαχης σύμβασης 717 «εκτελεσμένη και χωρίς κανένα νομικό πρόβλημα» και ρώτησε γιατί τελικά υπεγράφη από τη νέα κυβέρνηση δύο χρόνια μετά.

Ενώ απαντώντας στα όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Γεραπετρίτης, αφού τον ρώτησε εκ νέου γιατί δεν ορκίστηκε υπουργός Μεταφορών αλλά εκτελεί χρέη υπουργού, τόνισε:

«Υφέρπει το επιχείρημα ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το δυστύχημα ήταν να έχει αναπτυχθεί πλήρως το ETCS. Όχι, δεν ήταν ο μοναδικός.

Τι ίσχυε το 2019 που δεν ίσχυε τώρα; Τα εξής:

- Σταθμάρχες. Το παραδεχθήκατε ότι ήταν ανεπαρκές το προσωπικό, αποδείχθηκε ότι ήταν ακατάλληλος και ο συγκεκριμένος που μετατάχθηκε.

- ΟΣΕ. Σε επίσημη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι μετά την πυρκαγιά του 2019 η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργεί και ο σταθμάρχης δεν μπορεί να δει πέρα από 5 χλμ. στη βόρεια κατεύθυνση.

- Δευτεροβάθμιος έλεγχος. Παραδεχτήκατε ότι λειτουργούσε μέχρι το 2020 και είπατε, σήμερα, ότι σχεδιάζετε την επαναλειτουργία του. Γιατί έπαψε να λειτουργεί;».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v