Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Επανεκκινεί ο κομματικός μηχανισμός μετά την τραγωδία

«Συνάντηση εργασίας» την Παρασκευή στην Πειραιώς των μελών της Π.Ε. Στο Μαρούσι, το Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παρουσία Γεραπετρίτη στη Βουλή και το αναπροσαρμοσμένο δίλημμα της κάλπης.

ΝΔ: Επανεκκινεί ο κομματικός μηχανισμός μετά την τραγωδία

Στη σταδιακή επαναλειτουργία του κομματικού μηχανισμού προχωρούν στη ΝΔ, δύο εβδομάδες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Με εμφανώς πιο χαμηλούς τόνους και με «ενσυναίσθηση» -όπως λένε- της κατάστασης, τα γαλάζια στελέχη χαράζουν εκ νέου τον προεκλογικό σχεδιασμό τους, που θα είναι προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα και με φόντο την 21η Μαΐου, επικρατέστερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες. Όλο το επιτελείο της Πειραιώς, άλλωστε, εργάζεται με την προοπτική της συγκεκριμένης Κυριακής, σε μια συγκυρία καθόλου εύκολη για την κυβερνώσα παράταξη, η οποία έχει τη μεγαλύτερη δημοσκοπική φθορά εξαιτίας της πολύνεκρης τραγωδίας.    

Σύμφωνα με πληροφορίες, για αύριο, Παρασκευή, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης έχει συγκαλέσει τα μέλη της Επιτροπής σε μια «συνάντηση εργασίας», με αντικείμενο την ενημέρωση για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον προγραμματισμό του κόμματος για το επόμενο διάστημα.

Μεθαύριο, Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη-περιοδεία μετά το δυστύχημα, στο Μαρούσι. Περιοχή στην οποία η ΝΔ ανέκαθεν είχε ισχυρή επιρροή και κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για να ξεκινήσει και πάλι η επιστροφή στην κανονικότητα.    

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να θεωρούν τον πρωθυπουργό ως το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης έναντι του Αλέξη Τσίπρα και για τον σκοπό αυτό θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά, με δράσεις και πρωτοβουλίες που θα εντείνονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Με αφορμή εξάλλου τις κρίσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά και την απειλή ενός νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, συνομιλητής του πρωθυπουργού επαναφέρει το εκλογικό δίλημμα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες: «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ποιον θα εμπιστευτούν για να τους βγάλει από τα αδιέξοδα; Τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα; Αμφότεροι έχουν δοκιμαστεί και κριθεί. Η κοινωνία μπορεί πια να αξιολογήσει με σαφήνεια και έχοντας πλέον υπόψη αρκετά χρήσιμα δεδομένα».

«Αδιαμφισβήτητα στοιχεία»

Επί της διαδικασίας για την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα και την ασφαλή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη χθεσινή παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για το τραγικό περιστατικό. «Ήταν σαφής και ξεκάθαρος, με συγκεκριμένα αδιαμφισβήτητα στοιχεία, είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν αποποιήθηκε των ευθυνών μας, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος», τονίζει κυβερνητική πηγή. Εστιάζει ιδιαιτέρως στα έγγραφα που κατέθεσε, σύμφωνα με τα οποία: αφενός, ο σταθμός τηλεδιοίκησης της Λάρισας ήταν πλήρως λειτουργικός από το Νοέμβριο του 2022 και αφετέρου, ο σταθμάρχης δεν εφάρμοσε την εγκύκλιο του ΟΣΕ που τον υποχρέωνε να κάνει αυτόματη χάραξη μέσω τηλεδιοίκησης.

Ήταν η πρώτη… μάχη στη Βουλή για το θέμα, που ουσιαστικά αποτέλεσε τον προάγγελο της επόμενης, πιο σκληρής -κατά τα φαινόμενα- της προσεχούς Δευτέρας, όταν και θα τοποθετηθεί και ο τ. υπουργός Κώστας Καραμανλής. Ανοιχτό εξακολουθεί να είναι το θέμα της υποψηφιότητάς του στις προσεχείς εκλογές, με τις εσωκομματικές γνώμες να συνεχίζουν να διίστανται.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι αρνητικό στην ιδέα της εκ νέου διεκδίκησης της εμπιστοσύνης των πολιτών από τον κ. Καραμανλή, ωστόσο παραπέμπουν στον ίδιο για τις όποιες τελικές αποφάσεις. Πάντως, ο πολιτικός χρόνος είναι μακρύς ακόμα μέχρι τις εκλογές, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, αλλά και για να ανοίξει ξανά η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v