Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Θέτει και στην Κομισιόν θέμα Δικαιοσύνης και Ντογιάκου

Συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης επίτροπο της ΕΕ. Η σύγκρουση συμφερόντων για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λόγω του υιού του.

ΣΥΡΙΖΑ: Θέτει και στην Κομισιόν θέμα Δικαιοσύνης και Ντογιάκου

Κλιμάκωση των παρεμβάσεων που αφορούν τον ρόλο δικαστών στη διερεύνηση ζητημάτων μείζονος σημασίας, όπως τώρα της τραγωδίας στα Τέμπη, επιλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση, βάζοντας επισήμως πλέον στο «παιχνίδι» και την Κομισιόν.

Αυτό το νόημα είχε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ (στο γραφείο του στη Βουλή) με τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η συζήτηση αφορούσε στις σοβαρές προκλήσεις που σημειώνονται στην Ελλάδα κυρίως όσον αφορά την ποιότητα, την χαμηλή ταχύτητα και την έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς και τον μικρό αριθμό δικαστικών υπαλλήλων, τις καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση και τα υλικοτεχνικά προβλήματα στον δικαστικό τομέα.

Ειδικά για την τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Τσίπρας, αφού τόνισε τη σημασία που έχει η ταχεία και δίκαιη απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα, ενημέρωσε τον συνομιλητή του ότι ακόμη δεν έχουν διενεργηθεί έρευνες στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train, προκειμένου να κατασχεθούν τυχόν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία.

Σε συνέχεια, δε, της αναφοράς που έκανε την Τρίτη (κατά τη συνέντευξή του στο Μega), έθεσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο θέμα για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. «Σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα είχε παραιτηθεί εάν προέκυπτε ότι συγγενικό του πρόσωπο ήταν διορισμένος νομικός σύμβουλος του υπουργού που ερευνάται για το δυστύχημα», είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο γιος του κ. Ντογιάκου εργαζόταν ως νομικός σύμβουλος στο γραφείο του παραιτηθέντος υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε, όπως αναμενόταν, να αφήσει εκτός συζήτησης «την παντελή έλλειψη προόδου στην έρευνα των εισαγγελικών αρχών για το θέμα των υποκλοπών και του κακόβουλου λογισμικού Predator».

Επίσης, τη μεγάλη καθυστέρηση στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, την έλλειψη ερευνών σε καταγγελίες που αφορούν στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς και την προσπάθεια παρεμπόδισης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο έργο της Αρχής Διασφάλισης Προστασίας των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

«Αυτοθυσία κάποιων δημοσκόπων…»

Εν τω μεταξύ, σε εμφανώς ειρωνικό τόνο πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν δημοσκόπηση της Metron Analysis (για το Mega), σύμφωνα με την οποία, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η ΝΔ χάνει τέσσερις μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ δύο, εμφανίζοντας τη μεταξύ τους διαφορά να υπερβαίνει τις πέντε μονάδες (υπέρ του κυβερνώντος κόμματος).

Είναι ενδεικτικό το καυστικό σχόλιο που έκανε μέσω των social media ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος: «Θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε την αυτοθυσία που δείχνουν κάποιοι δημοσκόποι για να σωθεί ο Μητσοτάκης. Εκτός όμως από την επαφή με την πραγματικότητα έχουν χάσει και κάθε μέτρο».

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών (πλην της συγκεκριμένης) εμφανίζουν να κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα, με τη ΝΔ να κάνει «βουτιά» και τον ΣΥΡΙΖΑ είτε να κερδίζει λίγο είτε να μένει στάσιμος. Όπως και της Pulse, προσθέτουν, που παρουσιάστηκε στον Σκάι (ταυτόχρονα με της Metron Analysis), η οποία έδωσε τη διαφορά στις 3,5 μονάδες.

Στη δημοσκόπηση της MRB, μάλιστα, παρότι… δεν χαρίστηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διαφορά μειώνεται στο 2,9% («στα όρια του στατιστικού λάθους»), ενώ, για πρώτη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του (65,7%) από τη ΝΔ (64,2%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v