Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Γενναία η αυτοκριτική Πολάκη, να αποδειχτεί και στην πράξη

“Η επιστολή του μας αναγκάζει να επανεκτιμήσουμε τις αρχικές μας προθέσεις”, τόνισε στην Πολιτική Γραμματεία. Αλλά “να συμφωνήσουμε και να δεσμευτούμε ότι στο εξής θα εκπέμπουμε ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο λόγο”.

Τσίπρας: Γενναία η αυτοκριτική Πολάκη, να αποδειχτεί και στην πράξη

Με εκτενή αναφορά στην σιδηροδρομική τραγωδία, στις ευθύνες της κυβέρνησης και στον τρόπο που επιχείρησε (και επιχειρεί) το Μαξίμου να τη διαχειριστεί, άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας την εισήγηση του στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενέταξε ωστόσο σε αυτή και το “θέμα Πολάκη” αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο “επανεκτίμησης από τις αρχικές μας προθέσεις” της “τύχης” του βουλευτή, μετά τη “συγγνώμη” που ζήτησε χθες από τον κ. Τσίπρα και τα όργανα για τη στάση του, η οποία προκάλεσε την μεγάλη εσωκομματική τρικυμία την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

“Σήμερα η ημερήσια διάταξη δεν είχε τα θέματα της εσωτερικής μας λειτουργίας”, διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς η ατζέντα της συνεδρίασης αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις μετά την τραγωδία των Τεμπών και τη σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση εντός κι εκτός Βουλής.

“Η επιστολή του σύντροφου Πολάκη όμως μας καλεί να τα συζητήσουμε”, πρόσθεσε και τόνισε:
“Μας αναγκάζει θα έλεγα να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής. Και παρά το γεγονός ότι η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της αριστεράς, δεν τη βλέπουμε συχνά. Και αυτό όντως αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης”.

Παρά ταύτα, έθεσε το (όχι μόνο ρητορικό) ερώτημα εάν αυτή η “συγγνώμη” θα μεταφραστεί σε ανάλογη στάση στο μέλλον.

“Ωστόσο αυτό για το οποίο οφείλουμε να συνεννοηθούμε δεν είναι τόσο το διαδικαστικό αλλά το ουσιαστικό.
Για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν αρκεί να έχουμε στόχο να πείσουμε μόνο τα εκλογικά μας ακροατήρια και να αβγατίζουμε τους υποστηριχτές μας από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας. Και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο”, είπε χαρακτηριστικά.

Για να σημειώσει: “Έχει λοιπόν αξία να συνεννοηθούμε. Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο; Το πιστεύουμε; Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε. Πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε. Αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας”.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση, το τοπικό στέλεχος στα Χανιά, Μιχάλης Χαιρετάκης (σ.σ. του οποίου στην συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο είχε “απαιτήσει” δημοσίως ο κ.Πολάκης) ενημέρωσε το όργανο με επιστολή του ότι δεν θα είναι υποψήφιος, διότι "στον αγώνα για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση δεν χρειάζονται μικροπολιτικές, εγωισμοί, θέσεις, καρέκλες και μηχανισμοί".

Γιατί “ανεύθυνη και ένοχη η κυβέρνηση”

Το μεγαλύτερο μέρος της εισήγησης του κ.Τσίπρα αφορούσε το τραγικό δυστύχημα. Αφού αναφέρθηκε στο νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε, με κυρίαρχο στοιχείο την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας, τόνισε: 

- Από τη πρώτη στιγμή ο κ.Μητσοτάκης προέταξε το ψέμα, την επικοινωνία, τη δικαιολογία.
“Φταίει ο σταθμάρχης”, ήταν η πρώτη δήλωση. Μετά την κατακραυγή, η γραμμή άλλαξε και έγινε “φταίμε όλοι”, όλοι αλλά κανείς συγκεκριμένα και όχι ο επικεφαλής του δήθεν επιτελικού κράτους που για άλλη μια φορά “δεν ήξερε”.

- Ανεύθυνη και ένοχη κυβέρνηση, διότι:

*Το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλη του 2019. Και έκτοτε δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, όπως έδειξαν τα χθεσινά συγκλονιστικά τηλεοπτικά πλάνα, είναι γιαπί. Αν λειτουργούσε, δε θα είχε συμβεί το ατύχημα.

*Ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν παράνομα διορισμένος και δε θα γινότανε ποτέ σταθμάρχης αν δεν είχε τη στήριξη του κομματικού πελατειακού μηχανισμού της ΝΔ.

* Όσοι προσέλαβαν με μπλοκάκια, μεταξύ των οποίων και ο μοιραίος σταθμάρχης, ήταν ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι. Και η ΡΑΣ ζητά τώρα την ανάκλησή τους από θέσεις ευθύνης.  

*Το καλοκαίρι του 19 υπήρχαν 1200 μόνιμοι στον ΟΣΕ και ειδικά στη Λάρισα 25 σταθμάρχες. Σήμερα μόλις 750 και 10 σταθμάρχες στη Λάρισα. Αποτέλεσμα το μοιραίο βράδυ να αφήσουν μόνο έναν άπειρο και ανεκπαίδευτο σταθμάρχη.

*Το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου αποδιαρθρώθηκε το 2020.

*Το σύστημα ραδιοσυχνοτήτων επικοινωνία GSMR, είχε πλήρως παραδοθεί και το προσωπικό εκπαιδευτεί στη χρήση του από το 2019. Και τέσσερα χρόνια κανείς δεν το έθεσε σε λειτουργία.

*Η Σύμβαση ΟΣΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ προέβλεπε 600 εκ επενδύσεις από τον ιδιώτη καθώς και την υποχρέωση του δημοσίου να προχωρήσουν τα έργα ασφάλειας. Άρθρα που τελικά απορρίφθηκαν στη τελική της μορφή που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Οικονόμου: Ψέματα, λαϊκισμός, συκοφαντίες και ανακρίβειες

«17 μέρες ήταν αρκετές για να επιστρέψει ο πολακισμός (προς το παρόν) στη ρητορική, το ύφος, το περιεχόμενο και τα λόγια του κ. Τσίπρα ακόμη και για μια τέτοια τραγωδία. Με ψέματα και λαϊκισμό, με συκοφαντίες και ανακρίβειες», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σχετικά με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από εκείνους που πορεύονται αγκαλιά με το βαθύ κράτος του παλαιοσυνδικαλισμού και αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης και αξιολόγησης, δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό από το "φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ". Απέναντι στην άχαρη αντιπαράθεση για ένα τραγικό γεγονός που αμετανόητα επιδιώκουν, εμείς επιμένουμε: καμία συγκάλυψη, ασφαλής επανεκκίνηση των τρένων, ανασυγκρότηση των σιδηροδρόμων», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΥΡΙΖΑ: Αφήνουμε τη ΝΔ μόνη στον δρόμο της τοξικότητας

Σε μια στιγμή που η τραγωδία των Τεμπών απαιτεί χαμηλούς τόνους, ενσυναίσθηση και αναζήτηση της αλήθειας, η Ν.Δ επιλέγει τον δρόμο της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τις εσωτερικές του διεργασίες, απαντά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Στον κατήφορο της τοξικότητας, την αφήνουμε μόνη. Είναι φανερό ότι επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό από τις τραγικές ευθύνες τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησής της. 57 νεκροί, οι οικογένειές τους και η ελληνική κοινωνία, απαιτούν την αλήθεια. Γι' αυτή θα αγωνιστούμε.» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v