Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα ατζέντα της κυβέρνησης στην προεκλογική μάχη

Ποια στοιχεία προτάσσει το Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος. Το κράτος, η σταθερότητα και ο… Πολάκης. Εσωκομματική γκρίνια για την… αφωνία κορυφαίων υπουργών.

Η νέα ατζέντα της κυβέρνησης στην προεκλογική μάχη

Στο νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά το δυστύχημα στα Τέμπη επιχειρεί να προσαρμοστεί η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας αναλόγως τη στρατηγική της.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά, τίποτα δεν είναι το ίδιο, με το Μέγαρο Μαξίμου πάντως να επιδιώκει να επιστρέψει στη θετική ατζέντα η οποία κυριαρχούσε στον δημόσιο διάλογο πριν από την 28η Φεβρουαρίου. Για το σκοπό αυτό σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες κινήσεις για τη διεύρυνση της θεματολογίας, χωρίς από την άλλη να θέλουν να εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις τους για διαφάνεια στην απόδοση των ευθυνών και διόρθωση των λαθών που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να πορευτούν στην προεκλογική περίοδο σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλούς τόνους, με έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής και τη βούληση να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές, τόσο στον σιδηρόδρομο, όσο και ευρύτερα στο κράτος και τις διαχρονικές παθογένειές του.  

Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν ενόψει της κάλπης οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι «τι κράτος θέλουμε; Το βαθύ, αναχρονιστικό, με πολλές παθογένειες κράτος ή το σύγχρονο, αξιοκρατικό, με πραγματική έγνοια για τον πολίτη;».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «δεν θα πρέπει να υπάρξει ισοπέδωση των πάντων. Η εικόνα του ΟΣΕ είναι η μία πλευρά του κράτους, των συντεχνιών και του παλαιοσυνδικαλισμού, αυτού που θέλουμε να αλλάξουμε. Από την άλλη, υπάρχει και το κράτος που ψηφιοποιήθηκε τάχιστα προς διευκόλυνση των κατοίκων του, το κράτος της Πολιτικής Προστασίας που ανοικοδομήθηκε από το μηδέν και λειτουργεί άψογα, το προσωπικό του ΕΣΥ, ο ΕΦΚΑ που πλέον εκδίδει αμέσως τις συντάξεις και πολλά άλλα. Κάποια κομμάτια του κράτους βελτιώθηκαν και κάποια έμειναν πίσω. Ζητούμενο για τη νέα τετραετία είναι ποιος μπορεί να τα διορθώσει».

Ζήτημα σταθερότητας

Ταυτόχρονα, η κυβερνώσα παράταξη επαναφέρει στην ατζέντα το ζήτημα της σταθερότητας  του τόπου, επ’ αφορμή αρνητικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, όπως η κατάρρευση της SVB και τα προβλήματα της Credit Suisse.

«Με τις κινήσεις που έχουν γίνει την τελευταία τετραετία για να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα, παρά την κριτική που μας ασκήθηκε, εκτιμούμε ότι αυτό δεν διατρέχει κίνδυνο. Οι ενδείξεις είναι καλές και καθησυχαστικές, κάτι που δεν ίσχυε το 2019. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι συνέβη στις τράπεζες επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι μνήμες του 2015 είναι ακόμη νωπές», σημειώνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εγγύηση της σταθερότητας στον τόπο είναι ένα κομβικό σημείο, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, προκειμένου να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων οι οποίοι, μετά τα Τέμπη, κρατούν αποστάσεις από τη ΝΔ, όπως αποτυπώνεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι οι πρώτοι αποδέκτες της οργής και του θυμού του κόσμου, «είναι αυτοί που κυβερνούν. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε αυτή την τάση», λένε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να επωφεληθούν από την παρούσα συγκυρία.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη θα ενισχύσουν τη ρητορική τους με τη «δημιουργική ατζέντα», παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα, αλλά και το σχέδιο της δεύτερης τετραετίας. «Σας είχα πει το 2019 ότι όποιος νομίζει ότι η πατρίδα μας μπορεί να αλλάξει σε μια τετραετία έχει αυταπάτες. Το ίδιο σάς λέω και τώρα. Έχουμε πετύχει πολλά, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Θα μάθουμε από τα λάθη μας και θα προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του -πρώτη μετά την τραγωδία- στο Μαρούσι. Από την αντιπαράθεση σε προγραμματική βάση, εκτιμούν στο περιβάλλον του, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνουν κερδισμένοι και για το σκοπό αυτό -σημειώνουν- δεν τους εξυπηρετεί και η τοξικότητα στον πολιτικό λόγο.  

Σε αυτό το ύφος, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από την ηπιότητα των τελευταίων ημερών. Ήδη με τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον των στελεχών του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, αλλά και την παραμονή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «17 μέρες ήταν αρκετές για να επιστρέψει ο πολακισμός στη ρητορική, το ύφος, το περιεχόμενο και τα λόγια του κ. Τσίπρα, ακόμα και για μια τέτοια τραγωδία». Αλλά και στην Πειραιώς κάνουν λόγο για «την πιο τρανταχτή διάψευση κάποιων που διαφήμιζαν  υποτιθέμενη στροφή του κ. Τσίπρα προς το κέντρο», οι ψηφοφόροι του οποίου αποτελούν «μήλον της έριδος» μεταξύ των κομμάτων εξουσίας. 

Αφωνία στελεχών

Η «ολική επαναφορά» του κ. Πολάκη αναμένεται να βρίσκεται διαρκώς στην κορυφή της γαλάζιας ρητορικής έως και τις κάλπες, μολονότι και στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι γκρίνιες δεν εκλείπουν λόγω της… αφωνίας κορυφαίων στελεχών από την τραγωδία των Τεμπών και μετά. Πρώτος βγήκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε: «Αν την κρίσιμη ώρα, οι πρώτοι σε δημοφιλία εξαφανίζονται και βγάζουν ‘’τα κάστανα από τη φωτιά’’ οι ίδιοι και οι ίδιοι, αυτό δεν είναι πολύ χρήσιμο στην ομάδα και η πρωτιά στη δημοφιλία μπορεί να μην τους αξίζει κιόλας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Λοβέρδος: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν υπουργοί που κάνουν την πάπια. Το ξέρω, είναι σαφές. Είναι αυτοί που δεν βγαίνουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση σε αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάει», τόνισε, ενώ αντίστοιχη είναι η άποψη και άλλων γαλάζιων στελεχών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Με τη θέση αυτή, πάντως, εμμέσως έδειξε να τάσσεται και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αν και επιχείρησε να παίξει το ρόλο του «πυροσβέστη». Ερωτηθείς για τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, απάντησε: «Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω εσωστρέφεια. Από λόγους αρχής, πιστεύω ότι στην πολιτική πρέπει να μπαίνουμε με 'Χ' κεφάλαιο και να βγαίνουμε με ένα 'Χ μείον' κεφάλαιο. Και με την οικονομική έννοια, αλλά και τη διαφύλαξη (πολιτικού) κεφαλαίου στα δύσκολα -και σε αυτό έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης. Όταν κάποιος διαθέτει αξιοπιστία έναντι της κοινής γνώμης, πρέπει να βγαίνει και να εξηγεί με εντιμότητα τι είναι αυτό που έχει συμβεί», ανέφερε, σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της κυβερνητικής θητείας… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v