Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει το νόμο ιδιωτικοποίησης του νερού

Συνάντηση με εκπροσώπους ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, στον απόηχο του νέου νόμου που ψηφίσθηκε χθες από τη ΝΔ. Για την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού: «Αντί για ειλικρινείς εξηγήσεις, χθες ο Μητσοτάκης επιχείρησε πάλι συγκάλυψη ευθυνών».

Τσίπρας: Η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει το νόμο ιδιωτικοποίησης του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που αποτελείται από συνδικάτα ΕΥΔΑΠ και ΕYΑΘ και το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων είχε σήμερα το πρωί στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο του νομοσχεδίου για το νερό που ψηφίστηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ.

Εισαγωγικά, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η στρατηγική του σε όλα είναι «η στρατηγική της συγκάλυψης και της υποκρισίας, έναντι της αλήθειας και της δικαιοσύνης, που αποτελεί σήμερα απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».

Υπογράμμισε ότι «χθες, αντί για ειλικρινείς εξηγήσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, επιχείρησε για άλλη μια φορά τη συγκάλυψη των ευθυνών» και πρόσθεσε ότι «λίγη ώρα νωρίτερα ψήφισε ένα νομοσχέδιο για την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του νερού, όπου συγκάλυψε τις προθέσεις του και υποκριτικά έλεγε ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση ιδιωτικοποίησης, ενώ σε παλιές του δηλώσεις είχε πει ότι στόχος του είναι η ιδιωτικοποίηση και του νερού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού είναι η σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής που περιλαμβάνει ο νέος, πλέον, νόμος, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικά τα όσα έλεγαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ ότι πρόκειται για υποχρέωση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η ίδια η κυβέρνηση έθεσε αυτή την υποχρέωση στα προαπαιτούμενα.

«Με δραματικό τρόπο διαπιστώνουμε ότι αυτή η λογική της δημιουργίας κέρδους μέσω της ιδιωτικοποίησης όλων των υπηρεσιών είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των πολιτών», υπογράμμισε. Για να θυμίσει το παράδειγμα του ΟΣΕ που από 1.200 μόνιμους εργαζόμενους το 2019, σήμερα έχει 700, καθώς όπως είπε στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στο δίκτυο.

«Ο ιδιώτης θέλει λιγότερο κόστος, άρα λιγότερους εργαζόμενους και χαμηλότερους μισθούς. Ο πολίτης πληρώνει πιο ακριβά και έχει λιγότερη ασφάλεια» τόνισε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι το ίδιο γίνεται και με το νερό. «Το νερό θα είναι πιο ακριβό, οι λογαριασμοί πιο υψηλοί, αλλά τα στάνταρ ασφάλειας χαμηλά».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει αυτές τις προθέσεις για ιδιωτικοποίηση του νερού με την ακύρωση της Ρυθμιστικής Αρχής που προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, κυρίως όμως θα ακυρώσει κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Πρωτοβουλίας τόνισαν ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι ασφαλές και φθηνό για όλους τους πολίτες, για όλη την κοινωνία. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με κάθε μέσο η εμπορευματοποίηση του νερού, που ξεκίνησε με την εκποίηση του 40% των αποθεμάτων νερού της χώρας σε ιδιώτες», τόνισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, κ. Γιώργος Αλέξανδράκης.

Αναφέρθηκε επίσης στη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας από 70 περιβαλλοντικές οργανώσεις, από σωματεία της ΕΥΔΑΠ, της ΕYΑΘ και των ΔΕΥΑ και πέτυχε με τις δράσεις και της ενέργειές της σημαντικές αποφάσεις του ΣτΕ, που ορίζουν ότι νερό είναι δημόσιο αγαθό. «Η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να παρακάμψει αυτές τις αποφάσεις» υπογράμμισε. Τέλος, σημείωσε ότι το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την ΕΥΔΑΠ με 420 εκατ. ευρώ αποθεματικό και έκτοτε η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει μόνο σε ζημιογόνες λύσεις.

Γ. Οικονόμου: Δεν ιδιωτικοποιείται το νερό

«Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα μεγάλα ψέματα. Η καθαρή αλήθεια είναι ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση και δεν είναι σωστό να ιδιωτικοποιηθεί. Κατά τα άλλα, είναι τουλάχιστον ειρωνικό και προκλητικό για τη νοημοσύνη των πολιτών να εμφανίζεται σαν προστάτης του δημοσίου συμφέροντος, όταν μάλιστα συνοδεύεται από τον καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά. Ο κ. Τσίπρας πολακίζει ασύστολα σε κάθε πολιτική του δραστηριότητα: ψεύδεται, υποδαυλίζει εντάσεις, οργανώνει συνεχή "κυνήγια μαγισσών" και επιχειρεί αναγωγές στην τραγωδία των Τεμπών, μετατρέποντας τον πόνο σε θέαμα και επιδιδόμενος σε χυδαία ψηφοθηρία. Είναι αμετανόητος, εκτός κάθε αυτοελέγχου και ηθικού φραγμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v