Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Παπαθανάση: Οι κατηγορίες, η απάντηση και η Εurobank

Με συμβιβασμό σε μετρητά (άγνωστου ύψους) «έκλεισε» μετά την πρώτη καταδίκη το θέμα του δανείου με εγγυητή τον Νίκο Παπαθανάση, σύμφωνα με πηγές της Εurobank. Oι καταγγελίες, οι ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ και οι απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης.

Υπόθεση Παπαθανάση: Οι κατηγορίες, η απάντηση και η Εurobank

Νέα πολιτική κόντρα ξέσπασε μετά το δημοσίευμα του Documento που αποκαλύπτει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ενώ χρωστούσε δάνειο ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ που δεν εξυπηρετούνταν μεταβίβασε περιουσία του στα παιδιά του για να την προστατεύσει, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί πρωτόδικα για «καταδολίευση δανειστών».

Ο υπουργός απάντησε υποστηρίζοντας ότι προχώρησε σε γονική παροχή του 50% διαμερίσματός στα τρία παιδιά του το 2010 καθώς και ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο που εξυπηρετείται. Δηλώνει δε ότι το δάνειο που επικαλείται το Documento, δεν αφορά προσωπικό του δάνειο αλλά εταιρικό του 2005 στο οποίο μπήκε εγγυητής συμπληρώνοντας ότι από την διοίκηση της έχει αποχωρήσει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια.  Αναφέρει επίσης ότι άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση και έχει επέλθει συμβιβασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Eurobank που μίλησαν στο Euro2day.gr η υπόθεση αφορά την εταιρεία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ SP. Το δάνειο χορηγήθηκε από την τράπεζα και κατέληξε στον servicer doValue. Αμφότεροι προχώρησαν σε όλες τις νομικές ενέργειες που προβλέπονταν για ένα δάνειο σε υπερημερία.

Ο Ν. Παπαθανάσης δεν ήταν «πρωτοφειλέτης» καθώς πρόκειται για εταιρικό δάνειο, έναντι του οποίου υπήρξαν πλειστηριασμοί κι άλλων ακινήτων. Κατόπιν της πρωτόδικης καταδίκης του αναπληρωτή υπουργού για την μεταβίβαση ακινήτων σε συγγενικά του πρόσωπα, ο εναγόμενος ήρθε σε συμφωνία με την τράπεζα, η οποία και εισέπραξε ποσό σε μετρητά και έτσι επήλθε συμβιβασμός. Οι πηγές δεν ανέφεραν όμως σε τι ποσό κατέληξε ο συμβιβασμός.

Στην υπόθεση παρενέβη ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

ΣΥΡΙΖΑ: Καίρια ερωτήματα

«Ενώ χιλιάδες δανειολήπτες ζουν καθημερινά την αγωνία για την πρώτη κατοικία τους και περιπέτειες με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, οι μπαταχτσήδες υπουργοί του κ. Μητσοτάκη προκαλούν με τα χρέη τους και κανείς δεν τους ζητάει να πληρώσουν.

Όπως αποκαλύπτει το Documento, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, όχι μόνο χρωστά 1,45 εκ. ευρώ σε τράπεζα αλλά έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για καταδολίευση δανειστών, διότι μεταβίβασε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στη σύζυγο και στα παιδιά του, προκειμένου και να μην πληρώσει και να μη χάσει την περιουσία του.

Από τις αποκαλύψεις προκύπτουν καίρια ερωτήματα:

 • Πώς γίνεται μετά τη δικαστική απόφαση να μην έχει γίνει καμία διαδικασία ούτε έφεσης αλλά ούτε και πλειστηριασμού ή κατάσχεσης;
 • Τα χρέη του κ. Παπαθανάση παραμένουν στην τράπεζα ή έχουν πουληθεί σε fund και μάλιστα με εγγύηση του Δημοσίου;
 • Το δάνειο του κ. Παπαθανάση παραμένει ως έχει ή κουρεύτηκε για να μη χάσει την περιουσία του;

Και τέλος, μία ερώτηση για τον κ. Μητσοτάκη:

 • Θα κρατήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος των Πάτσηδων τον στρατηγικό κακοπληρωτή κ. Παπαθανάση;».

Παπαθανάσης: Είχα μπει εγγυητής σε εταιρικό δάνειο

«Για μια ακόμη φορά συνεχίζεται η αθλιότητα του Documento και υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώντας να χτίσει ένα ακόμα αφήγημα δολοφονίας χαρακτήρα, χρησιμοποιεί στοιχεία που αφορούν στην μεταβίβαση ακινήτου ενός γονέα στα τρία του παιδιά πριν από δεκατρία χρόνια», απαντά ο Νίκος Παπαθανάσης.

«Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά σε γονική παροχή στα τρία μου παιδιά το 2010 του 50% του διαμερίσματός μας. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο, φέρει δε υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μέχρι και σήμερα, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά.

Το δάνειο των 1,8 εκατ. ευρώ που επικαλείται το Documento, δεν αφορά δάνειο προσωπικό μου, αλλά εταιρικό δάνειο του 2005 και στο οποίο μπήκα ως εγγυητής. Το εν λόγω εταιρικό δάνειο χορηγήθηκε σε εταιρεία, από την διοίκηση της οποίας και από το διοικητικό συμβούλιο έχω αποχωρήσει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια.
Ουδέποτε έχω καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα και ουδέποτε κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος μου για την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ψευδές είναι επίσης το ότι οφείλω σε ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν έχω καμία οφειλή σε ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο.

Τέλος, να ενημερώσω το ΣΥΡΙΖΑ ότι για την εν λόγω οφειλή δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αποποίηση της εγγυητικής μου ευθύνης. Σε ότι αφορά την συγκεκριμένη αγωγή, ασκήθηκε έφεση και έχει επέλθει συμβιβασμός λαμβάνοντας και υπόψη το υφιστάμενο στεγαστικό δάνειο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, εξυπηρετείται κανονικά.

Η αντίδραση της εφημερίδας

Μετά την παραπάνω ανακοίνωση το Documento επανήλθε και σημειώνει ότι ο υπουργός δεν ήταν μόνο εγγυητής. Υποστηρίζει ότι είναι μέτοχος της «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P.» μέλος του Δ.Σ της εταιρίας και εγγυητής για ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό ύψους 1,45 εκ. ευρώ. Όχι μόνο επιβεβαίωσε, αλλά μιλάει για διακανονισμό που επήλθε με την Τράπεζα Eurobank, μετά την καταδικαστική πρωτόδικη γι’ αυτόν απόφαση, και ενώ ήταν υπουργός.

Τα ερωτήματα που αναφύονται είναι τα εξής:

 • Πότε και πώς έγινε ο διακανονισμός.
 • Ποιο είναι το ύψος του κουρέματος που επέτυχε ο κ. Παπαθανάσης ως Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης με τη Eurobank.
 • Γιατί μετά την έκδοση της πρωτοδίκου αποφάσεως που τον καταδίκαζε για καταδολίευση δανειστών η υπόθεση «έσβησε» σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο.
 • Και αν αυτός ο διακανονισμός είναι προκλητικός σε σχέση με όσα ζητούν τράπεζες funds και servicers από τους κόκκινους δανειολήπτες, οι οποίοι βλέπουν τις πρώτες κατοικίες τους να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Νέα ερωτήματα από ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παπαθανάσης ομολογεί ότι πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, σχολιάζει σε νέα ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ. Χιλιάδες δανειολήπτες και εγγυητές χάνουν τα σπίτια τους και ο ίδιος ως υπουργός κομπάζει πως ήρθε σε συμβιβασμό με την τράπεζα, αφού πρώτα έχασε το δικαστήριο με την τράπεζα για δόλια μεταβίβαση της περιουσίας του. Μετά την απάντηση του πάντως, τα ερωτήματα παραμένουν:

 • Σε τι ακριβώς συμβιβασμό ήρθε με την τράπεζα και τι ποσό κατέβαλε;
 • Έγινε κούρεμα στις οφειλές του ύψους 1,8 εκατ. Ευρώ;
 • Μπορούν άραγε οι χιλιάδες απελπισμένοι δανειολήπτες να έχουν τον ίδιο συμβιβασμό και μεταχείριση από τις τράπεζες η είναι μόνο για υπουργούς του κ. Μητσοτάκη;

Τι λένε για την υπόθεση πηγές της Eurobank και της doVaue

Σε σχέση με την υπόθεση Παπαθανάση, πηγές της Eurobank και του servicer doValue στον οποίο κατέληξε το δάνειο, μέσω της τιτλοποίησης Cairo, ανέφεραν στο Εuro2day.gr ότι η τράπεζα κι εν συνεχεία ο servicer προχώρησαν σε όλες τις νομικές ενέργειες που προβλέπονταν για ένα δάνειο σε υπερημερία.

Ο κ. Παπαθανάσης, ήταν μέτοχος της τεχνικής εταιρείας ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ SP (σ.σ. πληροφορίες από άλλη πηγή αναφέρουν ότι πούλησε το μερίδιο του σε συγγενικό του πρόσωπο) και δεν ήταν «πρωτοφειλέτης» καθώς πρόκειται για εταιρικό δάνειο, έναντι του οποίου υπήρξαν πλειστηριασμοί κι άλλων ακινήτων.

Κατόπιν της πρωτόδικης καταδίκης του κ. Παπαθανάση για την μεταβίβαση ακινήτων σε συγγενικά του πρόσωπα, ο εναγόμενος ήρθε σε συμφωνία με την τράπεζα, η οποία και εισέπραξε ποσό σε μετρητά το οποίο εκτιμήθηκε ότι ξεπερνούσε το πιθανό εκπλειστηρίασμα για την τράπεζα, εξαιτίας της ύπαρξης προσημειώσεων τρίτων που θα προηγούντο στον πίνακα ικανοποίησης (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε εμπλοκή και άλλων τραπεζών στα δάνεια της συγκεκριμένης εταιρείας). Ωστόσο οι πηγές αυτές απέφυγαν να αναφερθούν στο ύψος του ποσού με το οποίο επήλθε συμβιβασμός.

Τέλος, άλλες πληροφορίες που δεν έχουν όμως διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι η εταιρεία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ βρίσκεται σε εν εξελίξει διαδικασία αναδιάρθρωσης με βάση το άρθρο 106.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v