Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών: Η διάλυση της Βουλής και οι διερευνητικές

Επίσημη προκήρυξη, διάλυση της Βουλής, κάλπη με απλή αναλογική, διερευνητικές εντολές, υπηρεσιακή κυβέρνηση και νέα κάλπη, εάν χρειαστεί.

Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών: Η διάλυση της Βουλής και οι διερευνητικές

Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών στις 21 Μαΐου μπαίνουν σε κύκλο οι ημερομηνίες για τα διαδικαστικά. Δηλαδή:

* Την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα πρέπει να γίνει η επίσημη προκήρυξη των εκλογών με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής. Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, το Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του για Πάσχα τη Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου, με προγραμματισμένη επαναλειτουργία τους τη Δευτέρα 24 Απριλίου. Δεδομένου ότι η επίσημη προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες, το πιθανότερο είναι να μην επαναλειτουργήσει η Βουλή, δηλαδή είτε να μπει «πανηγυρική» και τελευταία συνεδρίαση στις 24 Απριλίου είτε να έχει ήδη διαλυθεί.

* Η επίσημη προκήρυξη θα οδηγήσει σε μικρές κυβερνητικές αλλαγές, με ορισμό νέου υπουργού Εσωτερικών και ίσως υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Εν προκειμένω θα αλλάξει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού ο νυν, Γιάννης Οικονόμου, θα είναι υποψήφιος βουλευτής.

* Ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να αποφασίσει 22 ημέρες πριν τις εκλογές για τα κόμματα που θα πάρουν μέρος σε αυτές. Το ενδιαφέρον συνίσταται στην απόφαση για το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη».

Εάν η κάλπη της 21ης Μαΐου, με την απλή αναλογική, δεν βγάλει κυβέρνηση:

  • Θα ανοίξει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, οι οποίες θα δοθούν στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Η κάθε εντολή θα πρέπει (κατά το Σύνταγμα) να απέχει τρεις ημέρες το πολύ η μία από την άλλη.
  • Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ακολουθήσει σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μία ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.
  • Εάν δεν ευοδωθεί ούτε αυτή, τότε θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή με μοναδικό αντικείμενο την προκήρυξη νέων εκλογών.
  • Όπως προκύπτει, η διάρκεια όλων των διερευνητικών εντολών μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ημέρες (εάν οι δύο πρώτοι αρχηγοί δεν εξαντλήσουν τα τριήμερά τους) έως 10-11 ημέρες.

Οι δεύτερες εκλογές, με το ενισχυμένο εκλογικό σύστημα, προσδιορίζονται για τις 2 Ιουλίου, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός σήμερα. Εάν ούτε από αυτές βγει κυβέρνηση, η παραπάνω διαδικασία θα επαναληφθεί.

Οι εκλογές της 2ας Ιουλίου θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Αυτό ορίζει το Σύνταγμα, για τις περιπτώσεις που διεξάγονται εκλογές πριν συμπληρωθεί 18μηνο από τις προηγούμενες.

Τις λίστες ανά περιφέρεια τις διαμορφώνει ο αρχηγός του κόμματος, αν και είθισται, κατά τον άγραφο νόμο, να λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις (σε σταυρούς) των υποψηφίων στις προηγούμενες κάλπες και, κυρίως, εάν δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v