Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό έρευνα και για «μίζες» η Εύα Καϊλή

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει υποθέσεις που σχετίζονται με παρακράτηση αμοιβής βοηθών της και πλαστά έξοδα. Υπό εξέταση και η Μαρία Σπυράκη για «ψευδείς αποζημιώσεις». Αντίδραση Εύας Καϊλή.

Υπό έρευνα και για «μίζες» η Εύα Καϊλή

Εκτός από το Qatargate, η Εύα Καϊλή αντιμετωπίζει πονοκεφάλους και για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο.

Έγγραφα που είδε το Politico αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με μια ξεχωριστή ποινική έρευνα που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σχετικά με φερόμενες δόλιες πληρωμές σε τέσσερις πρώην βοηθούς της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2014 έως το 2020.

Η έρευνα εξετάζει την Καϊλή για τρεις πιθανές δόλιες δραστηριότητες: εάν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις δραστηριότητες των βοηθών της, εάν εισέπραξε ποσά για «ψεύτικα» ταξίδια εργασίας που ενορχήστρωσε και εάν πήρε τμήμα από τους μισθούς τους, σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Μια άλλη Ελληνίδα βουλευτής της ΕΕ, η Μαρία Σπυράκη, εμπλέκεται στην ίδια έρευνα. Οι ανακριτές την κατηγορούν ότι παραπλάνησε το ίδρυμα σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και ότι τους είπε να καταθέσουν τα έξοδα για πλαστά ταξίδια εργασίας. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν αναφέρουν ότι η Σπυράκη πήρε τμήμα από τους μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις.

Τα έγγραφα δίνουν μια πρώτη πραγματική εικόνα της έρευνας από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο ημέρες αφότου η Καϊλή μπήκε στη φυλακή με την υποψία ότι είχε εμπλακεί σε ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, το Qatargate.

Με όλους τους υπόπτους του Qatargate να βρίσκονται πλέον εκτός κράτησης και χωρίς νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, η προσοχή στρέφεται τώρα στην υπόθεση απάτης, σημειώνει το Politico. Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή νομικών υποθέσεων της Βουλής θα συζητήσουν την υπόθεση Καϊλή κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά την Τρίτη.

Η Καϊλή, η οποία μεταφέρθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό νωρίτερα αυτό τον μήνα, μάχεται επί του παρόντος το αίτημα του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της -ένα προνόμιο που παρέχεται στους νομοθέτες της ΕΕ. Όμως η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία διερευνά εγκληματικές απάτες που συνδέονται με κονδύλια της ΕΕ, υποστήριξε ότι η έρευνά της πατά σε σταθερό έδαφος.

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά έντονες υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», έγραψε η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Kövesi στην επιστολή που είδε το Politico, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε να αφαιρεθεί η ασυλία τόσο της Καϊλή όσο και της κας Σπυράκη.

Η EPPO αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Η Καϊλή, μέσω δικηγόρου, είπε ότι έχει υποσχεθεί να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλει και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Σπυράκη είπε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Καϊλή και επιβεβαίωσε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες.

«Δεν έχω καμία διαφωνία για τον προϋπολογισμό με βάση την ευθύνη μου ως επόπτη», υποστήριξε. «Έχω ήδη καταβάλει το σχετικό ποσό και έχω ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να επανεκτιμήσουν οικονομικά την περίπτωσή μου».

Διαψεύδει η Εύα Καϊλή: Ουδέποτε προέκυψαν «μίζες»

Με δελτίο Τύπου η Εύα Καϊλή, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, διαψεύδει τα παραπάνω. Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μετά από έρευνες των αρμόδιων οργάνων ουδέποτε προέκυψε λήψη «μίζας» από αποζημιώσεις συνεργατών της. «Τα ανωτέρω συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση» επισημαίνεται.

Αναλυτικά: 

«Στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας,που προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , λαμβάνουν χώρα συχνοί έλεγχοι οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν υπερωρίες που καταβλήθηκαν σε βοηθούς, αποζημιώσεις για επαγγελματικά ταξίδια, κονδύλια τα οποία προεγκρίνει ο κάθε Ευρωβουλευτής. Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να επισημανθεί ότι, σε αντίθεση με όσα ανακριβώς δημοσιεύονται για την Εύα Καϊλή , από τις ενδελεχείς έρευνες από τα αρμόδια θεσμικά όργανα ΟΥΔΕΠΟΤE ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΛΗΨΗ « μίζας» από αποζημιώσεις σε συνεργάτες της. Τα ανωτέρω συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση.

Συνήθης πρακτική είναι στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, οι τυχόν διαπιστούμενες τυπικές διαφορές με τις προεγκρίσεις να διευθετούνται με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι προφανές ότι κάποιες δυνάμεις με ιταμά πολιτικά κίνητρα, βλέποντας ότι καταρρέουν οι κατηγορίες σε βάρος μου για την γνωστή υπόθεση, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν διοικητικές πάγιες διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v