Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Α. Τσίπρας «σήκωσε το γάντι» στους Ν. Ανδρουλάκη και Δ. Κουτσούμπα

Οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οι απαντήσεις: «Δεν είσαι ιδιοκτήτης του Ανδρέα Παπανδρέου» και «Πάλι "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος;"». Σκληρή αναφορά για τον Γ. Βαρουφάκη και κόψιμο κάθε συζήτησης για «ψήφο ανοχής». Σήμερα η απάντηση Ανδρουλάκη.

Γιατί ο Α. Τσίπρας «σήκωσε το γάντι» στους Ν. Ανδρουλάκη και Δ. Κουτσούμπα

Η Κουμουνδούρου και, κυρίως, ο Αλέξης Τσίπρας, είχαν επιλέξει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να αφήσουν αναπάντητες τις κατηγορίες που τους απηύθυνε η Χ. Τρικούπη, στο όνομα «του διαλόγου και της αναγκαίας σύγκλισης», όπως έλεγαν αρμόδια στελέχη.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο οι «πράσινες» επιθέσεις ξεπέρασαν τα όρια, όπως παρατηρούν, με αποτέλεσμα «να ερμηνεύεται η σιωπή μας ως αδυναμία». Οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι ήταν οι δύο βαριές κατηγορίες που απηύθυνε, μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ο Νίκος Ανδρουλάκης στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό του:

  • Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ψαρεύει στα θολά νερά του νεοναζισμού» (την Τρίτη), επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έστειλε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές.
  • Ότι ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται «τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου», επειδή χρησιμοποιεί τα συνθήματα του «παλιού» ΠΑΣΟΚ (σ.σ. Συμβόλαιο Αλλαγής κ.α.).

Κατόπιν τούτων, ο κ. Τσίπρας σήκωσε το γάντι και απάντησε χθες στον κ. Ανδρουλάκη: «Δεν είσαι ιδιοκτήτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην Ιστορία». Με την επισήμανση ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν ακολουθήσει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ακολουθούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ και «αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ενώνει».

Η Χ. Τρικούπη δεν σχολίασε χθες την απάντηση του κ. Τσίπρα, ωστόσο αναμένεται να το κάνει σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης, με τους συνεργάτες του να διαμηνύουν ότι θα μιλήσει όπως πρέπει.

«Πάλι το "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος;"»

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιπλέον, έκοψε κάθε περιθώριο συζήτησης (σ.σ. για συνεργασία) με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, κατόπιν των δικών τους, εξίσου πολύ σκληρών τοποθετήσεων. Τερματίζοντας έτσι και τα σενάρια περί ψήφου ανοχής, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, θόλωσαν τον στόχο για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος, πέραν του χαρακτηρισμού της κυβέρνησης Τσίπρα ως της χειρότερης που γνώρισε η χώρα, έδειξε (χθες) να υιοθετεί και τα περί «βίλας Τσίπρα» στο Σούνιο, είπε: «Να διδαχτούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς, η γραμμή "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος" ήταν λάθος που την πλήρωσε ο λαός. Είμαστε εμείς η χειρότερη κυβέρνηση; Δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα, δεν μπορεί να ισχύει πάλι το "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος"».

Απαντώντας επ' αυτού, αργά το βράδυ, το ΚΚΕ, σημείωσε: «Το σύνθημα "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος" είναι ιστορικά δικαιωμένο. Η κυβέρνηση Πλαστήρα ήταν αυτή που, ανάμεσα σε άλλα, εκτέλεσε τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του κατ’ εντολή του Παλατιού και των Αμερικανών. Το σκληρό μετεμφυλιακό κράτος των εκτελέσεων, των εξοριών και των φυλακίσεων, το υπηρέτησαν τόσο οι δεξιές όσο και οι κεντρώες κυβερνήσεις της εποχής».

Ούτε καν προσωπική επαφή με τον Γ. Βαρουφάκη

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας όχι απλώς επανέλαβε ότι τα σχέδιά του για το νόμισμα («Δήμητρα» κ.λπ.) δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ («δεν δέχθηκα ούτε καν να τα συζητήσουμε το 2015, θα το κάνω τώρα;»), αλλά τον «αποκήρυξε» ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο: «Έχω πολλά χρόνια να συναντηθώ με τον κ. Βαρουφάκη. Οι προσωπικές σχέσεις μας δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο μετά το 2015, ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας για να βγάλει προδότες τους πρώην συντρόφους του», είπε χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά, δε, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τα περί «ψήφου ανοχής» (για τα οποία τον κατηγορεί μονίμως ο κ. Μητσοτάκης), εξηγώντας μάλιστα και τον λόγο της απόρριψης: «Μία κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε ανοχή του 3% δεν θα είναι ισχυρή, θα δέχεται πιέσεις».

Προγραμματική «απάντηση» από τον Ν. Ανδρουλάκη

Εκ των πραγμάτων, συνεπώς, η συζήτηση για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης περιορίζεται στη συνεργασία ή όχι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, δεν διέλαθε της προσοχής η δήλωση του κ. Μητσοτάκη χθες ότι εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, ο ίδιος θα αξιοποιήσει την πρώτη διερευνητική εντολή.

«Πιστεύουμε ότι η πρωτιά θα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν γίνει αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ και με ποιους όρους», λένε.

Ένα δείγμα γραφής ενδέχεται να δοθεί σήμερα από τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος του κόμματός του, όπως έκανε, αντίστοιχα, προχθές ο κ. Τσίπρας από το Λαύριο.

«Εμείς παρουσιάσαμε τις 11 κεντρικές δεσμεύσεις καλώντας τον δυνάμει προοδευτικό κυβερνητικό εταίρο να τις σταθμίσει. Σήμερα θα δούμε πόσο ‘ελαστικές’ θα είναι οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εάν μπορούν να βρουν ανταπόκριση από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v