Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Αυξάνονται τα επιδόματα τέκνου στο Δημόσιο

(upd) Κίνητρο για ασφάλιση της κατοικίας έναντι καταστροφών. Θα δίνονται 150 ευρώ σε κάθε νέο που συμπληρώνει τα 18 χρόνια. Αυξήσεις στα επιδόματα τέκνων στο Δημόσιο από το 2024.

Μητσοτάκης: Αυξάνονται τα επιδόματα τέκνου στο Δημόσιο

 Οποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι καταστροφών θα έχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση για την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όπως εξήγησε με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έτσι ώστε να υπάρξει μια ιδιωτική κάλυψη απέναντι σε φυσική καταστροφή.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ένα μπόνους 150 ευρώ στα πρότυπα του Freedom Pass. Κάνε νέος που θα γίνεται 18 ετών θα παίρνει αυτό το ποσό προκειμένου να το δαπανήσει σε ένα ταξίδι, μια υπηρεσία πολιτισμού ή μια υπηρεσία αθλητισμού. Ετσι, θα στηριχθούν εγχώριες επιχειρήσεις.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στον δημόσιο τομέα θα γίνει παρέμβαση στα επιδόματα τέκνων. Το επίδομα για ένα παιδί από 50 ευρώ θα πάει 70 ευρώ από αρχές 2024. Για τα δυο παιδιά από τα 70 ευρώ θα πάει στα 120 ευρώ. Για τα τρία παιδιά θα πάει στα 170 ευρώ. Για τα τέσσερα παιδιά από 170 στα 220 ευρώ.

 Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής ήταν και παραμένουν οι επενδύσεις. Σε μια σειρά από κλάδους θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Επανέλαβε ότι «μπορούμε να αυξήσουμε το επίπεδο των μισθών κατά 25%, να φτάσει περίπου στα 1.500 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας και ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 950 ευρώ. Απαιτείται βεβαίως ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας. Οι εποχές που μπορούσαμε να δαπανούμε σημαντικούς πόρους, όπως επί της πανδημίας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πάντα μου έκανε πώς έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο και στέλνουμε τα πλοία σε γειτονικές χώρες. Αυτό που έγινε εδώ σηματοδοτεί το ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους που είχαμε βγει επί δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Και φυσικά οι καλύτεροι μισθοί συνδέονται με την παραγωγικότητα και την τεχνολογία».

Υπενθύμισε ότι «έχουμε μια σειρά επιδοτούμενων προγραμμάτων για νέους εργαζόμενους που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία» και επισήμανε ότι στο θέμα της βελτίωσης των επιπέδων των μισθών, «όταν βλέπουμε το διαθέσιμο εισόδημα συνολικά, η μία παράμετρος είναι οι μισθοί και η δεύτερη τι μένει στην τσέπη του».

Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός «θα βαίνει από εδώ και στο εξής μειούμενος, πιστεύουμε ότι εντός διετίας μπορεί να επανέλθει στο 2%», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «φέτος θα έχουμε μια χρονιά ρεκόρ στα έσοδα από τον τουρισμό».

Ταυτόχρονα, τόνισε εκ νέου την βούλησή του οι εργοδοτικές εισφορές να μειωθούν κατά μία ακόμα μονάδα και επανέλαβε τα καινοτόμα εργαλεία για τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Κυβερνητικές πηγές: Κοστολογημένα τα μέτρα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «τα τρία νέα μέτρα είναι εξαρχής ενταγμένα στο πρόγραμμα της ΝΔ και κοστολογημένα εντός της περιμέτρου των 9 δισ. ευρώ που έχουμε καταθέσει και στην Κομισιόν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης. Απλά κάποια μέτρα για την εξειδίκευση του οικονομικού προγράμματος ανακοινώνονται σήμερα καθώς δεν μπορούσαμε να τα πούμε όλα μέσα στα δεκάδες μέτρα στη γενική παρουσίαση πριν από δύο εβδομάδες».

Κατά τις ίδιες πηγές, η θεσμοθέτηση του Youth Pass αφορά νέους 18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχους ετησίως, με το κόστος να υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος. Επίσης, το κόστος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, η αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν παιδιά θα κοστίζει 500 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v